Udland

100.000 grækere gik på gaden i vrede over nabolandets navn

Demonstrationerne kommer midt under nye forsøg i FN på at finde en løsning på den 25 år gamle konflikt.

Søndag gik op mod 100.000 grækere på gaden i den nordgræske by Thessaloniki i protest over nabolandet Makedoniens navn.

Byen er Grækenlands næststørste og hovedstaden i den nordliggende, græske region Makedonien, der altså deler navn med nabolandet.

De mange demonstranter kræver, at landet Makedonien skifter navn – en stridighed der går helt tilbage til 1991, hvor landet Makedonien erklærede selvstændighed efter Jugoslaviens sammenbrud.

- Dagens budskab er hovedsageligt rettet mod græske politikere, der bruger navnet Makedonien og giver det væk uden skrupler. Vi opfordrer regeringen og især udenrigsminister Nikos Kotzias til at blive græsk-makedonske helte i stedet for at give navnet væk, siger Giorgos Tatsios, der er præsident for føderationen af makedonske kulturelle foreninger, til nyhedsbureauet AP.

Demonstrationen tog plads foran en statue af Alexander Den Store, der for over 2000 år siden herskede over det antikke græske rige Makedonien.

Makedoniens flag forarger

Landet Makedonien blev anerkendt af FN i 1993, men under det midlertidige navn Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien. Internationale institutioner gør da også stadig brug af det navn, selvom langt de fleste lande – herunder også Danmark – blot refererer til landet som Makedonien.

Blandt mange grækere opfatter man brugen af landenavnet ’Makedonien’ som et skjult krav på nordgræske territorier – herunder storbyen Thessaloniki.

- Jeg er græsk-makedoner. Jeg kom til demonstrationen for at fortælle hele verden, at Makedonien er græsk. Vi vil råbe, så længe vi lever. Ingen kan tage navnet Makedonien ud af vores historie, som nogen gav deres blod for, siger den 42-årige demonstrant Kostas Konstantinides til AP.

Foruden navnet vækker det også harme, at landet Makedonien bruger det antikke græske symbol, en strålende sol, som flag på grund af symbolets forbindelse til dynastiet, som førnævnte Alexander Den Store herskede over.

Demonstrationen tog plads foren en statue af Alexander Den Store, der for over 2000 år siden herskede over det antikke græske rige Makedonien.

Grund til optimisme

I landet Makedonien lyder et af argumenterne for valget af landets navn, at det geografiske område har været kendt som Makedonien i mange år.

- Jeg synes ikke, at navnet skal ændres, for det vil interferere med vores ret til identifikation med landet, og det blive rejse mange spørgsmål om national identitet og mange andre ting som navnet på sproget. Jeg synes, det strider med vores grundlæggende rettigheder som nation, siger Emir Skrijelj, en student fra Skopje i Makedonien.

Navnekonflikten førte op gennem 1990’erne til flere konfrontationer og handelsblokader mellem de to nationer. Men kombinationen af en ny og mere moderat regering i Makedonien og et forsøg i FN på at opnå en aftale om brugen af navnet har skabt grobund for fornyet optimisme om en løsning på konflikten.