Udland

USA lukker staten ned – nu skændes parterne

Hundredtusindvis af offentligt ansatte bliver tvunget hjem uden løn, fordi senatet ikke har indgået aftale om en finanslov.

USA’s statsapparatet er lukket ned.

Det amerikanske senat har ikke kunnet nå enighed om en ny finanslov, så hundredtusindvis af offentlig ansatte bliver sendt hjem uden løn.

Og den såkaldte government shutdown er knap nok trådt i kraft, før den politiske mudderkastning mellem Det Republikanske og Det Demokratiske Parti er begyndt.

Hvad er ’government shutdown’?

Når der ikke er en finanslov i USA, går den føderale amerikanske regering i stå. For uden et føderalt budget er der ingen penge til drift, og dele af den offentlige sektor stopper med at virke.

Alt går dog ikke i stå, fordi statsapparatet lukker ned. Visse områder er undtaget. Man skelner mellem absolut nødvendige funktioner- som fængsler og sygehuse - og funktioner, der ikke er absolut nødvendige.

- Det er mit ét-års jubilæum som præsident, og Demokraterne ville gerne give mig en god gave, skriver Donald Trump på Twitter med en klar henvisning til, at det er Demokraternes skyld, at en aftale om finansloven faldt igennem.

- Demokraterne er langt mere bekymrede for illegale immigranter, end de er for vores militær eller sikkerheden ved vores farlige sydlige grænse (til Mexico, red.). De kunne nemt have lavet en aftale, men valgte at lege nedlukningspolitik i stedet, skriver han.

Et flertal er ikke nok

Det Republikanske Parti har flertal i Senatet med 51 pladser mod Demokraternes 49. Men det kræver 60 stemmer at vedtage budgettet, og republikanerne kunne ikke overbevise nok demokrater til at stemme for.

- Demokraterne i Senatet har svigtet vores tropper, vores børn og alle amerikanere. Der er intet i denne lov, der vil holde statsapparatet åbent, som Demokraterne rent faktisk er imod, alligevel blokerer de for den i et farligt politisk spil. Alt dette er unødvendigt. Det er hensynsløst. Demokraterne i Senatet har bragt os i en nedlukning, skriver formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, i en meddelelse.

Hans modstykke, formanden for Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, bebrejder - ikke overraskende - Republikanernes politik for den offentlige nedlukning.

- Præsident Trumps og republikanerne i Kongressens besættelse af at vedtage et skatte-trick, der gavner de rigeste og virksomheder, har blændet dem for deres ansvar overfor det amerikanske folk. Selvom de kontrollerer Repræsentanternes Hus, Senatet og Det Hvide Hus, er de så inkompetente og uagtsomme, at de ikke kunne samle sig om at holde statsapparatet åbent, skriver hun i en tilsvarende meddelelse.

Uenighed hele vejen rundt

Det er da heller ikke kun i Kongressen, at der bliver peget fingre. Det sker hele vejen rundt i USA’s regeringsapparat.

Både Donald Trumps pressesekretær Sarah Sanders og formanden for Det Republikanske Parti, Ronna McDaniel, gør flittig brug af hashtagget #SchumerShutdown, der henviser til formanden for Demokraterne i Senatet, Chuck Schumer, der har stået forrest i partiets forhandlinger om en finanslov.

- Ét år inde i Trumps præsidentembede: Demokraterne kan ikke lukke ned for den blomstrerende Trump-økonomi, så de lukker ned for det offentlige i stedet. Dette er opførslen af modarbejdende tabere – ikke lovgivere. Pas jeres arbejde, Demokrater: Giv penge til militæret, og genåbn vores statsapparat, tweeter Sarah Sanders.

- Demokraterne, der støtter nedlukningen, stemmer mod udvidelsen af essentielle sundhedsprogrammer for børn og finansiering af vores militær, tweeter Ronna McDaniel.

Vælgerne bebrejder republikanerne

Chuck Schumer har selvfølgelig sit eget bud på et navn til den igangværende nedlukning af det offentlige i USA.

- Dette vil blive kaldt ’Trump Shutdown’. Der er ikke nogen, der fortjener skylden for den situation, vi befinder os i, mere end Præsident Trump, skriver Chuck Schumer som modsvar på Twitter.

Han får opbakning af formanden for Det Demokratiske Parti, Tom Perez.

- Dette er Trumps republikanske parti: De satte alt ind på at få skattelettelser igennem til de rigeste, men de kan ikke samle sig om at tage sig af almindelige amerikanere. Det er kaotisk, det er farligt, og det er destruktivt, skriver han.

En meningsmåling lavet af Washington Post indikerer da også, at de fleste amerikanske vælgere er tilbøjelige til at give Demokraterne ret. 48 procent ad de adspurgte peger på Trump og Republikanerne som de ansvarlige for nedlukningen, mens 28 procent peger på Demokraterne.

Hvad betyder nedlukningen?

Eksperter og kendere af amerikansk politik er enige om, at den føderale nedlukning først og fremmest er alvorlig rent politisk. At den skubber til en i forvejen stor politikerlede i befolkningen.

- Det er politisk pinligt for begge partier og præsidenten, at de ikke kan blive enige om et budget. Og det bekræfter blot den politikerlede, der hersker i den amerikanske befolkning. Nu bliver amerikanerne bekræftet i, at de to partier er så amatøragtige, at de ikke kan finde ud af at indgå en økonomisk aftale, siger TV 2’s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Men i første omgang er konsekvenserne små, og der er en mulighed for, at Senatet kan lave en form for midlertidig aftale, så de offentligt ansatte kan møde på arbejde igen mandag.

- Rent praktisk har det ikke den store betydning, fordi det nu er weekend. Og der er ikke særlig mange ansatte i ministerierne og styrelserne, som møder på arbejde i løbet af weekenden. Dermed er der faktisk et håb om, at demokraterne og republikanerne og præsident Trump kan blive enige om en eller anden aftale inden for de næste 24 eller 48 timer, siger Jesper Steinmetz.

Selvom et budget ikke er på plads mandag, vil nedlukningen dog ikke få nogen særlig betydning i længden, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Det afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvor længe det føderale statsapparat bliver tvunget til at stå stille. Sidste gang, vi stod i denne situation i 2013, gik der 16 dage. Det er sandsynligt, at der går kortere tid denne gang, skriver han i sin blog på TV 2.