Udland

Indbyggerne på Gibraltar er ærkebritiske: - Jeg vil hellere dø end at blive spanier

For beboerne på Gibraltar er der intet værre end tanken om at blive spaniere. En historisk europæisk kamp har fået nyt liv.

- Spanierne kommer til at bruge Brexit som et våben mod os, mener Joseph Rodriguez.

Han er leder af en lille gruppe frivillige, som hver lørdag iklæder sig uniformer fra 1700-tallet og marcherer gennem Gibraltars gamle bydel i hyldest til halvøens militære historie.

Joseph Rodriguez er leder af the Re-enactment Association, som hver lørdag marcherer ned ad Main Street i Gibraltar.

For Joseph Rodriguez har den selvbyggede kanon, de autentiske røde uniformsjakker, høje sorte hatte og blankpudsede knapper fået ny tyngde på grund af Brexit.

- Spanierne vil have Gibraltar tilbage, men vi kommer ikke til at give dem det. Vi er briter, og det her kommer til at være britisk for altid, fortæller Joseph Rodriguez, som til dagligt arbejder på toldkontoret i havnen.

Hans ven, som ikke vil oplyse sit rigtige navn, har heller ikke ret meget tilovers for spanierne.

- Jeg vil hellere dø end at blive spanier. De har altid gjort livet surt for os, fortæller den tatoverede mand, hvis familie kom til Gibraltar fra Skotland i begyndelsen af 1700-tallet.

En britisk telefonboks i starten af Main Street i Gibraltar.

For beboerne i det britiskejede Gibraltar, hvis klippe er berømt for sine godt og vel 240 vildtlevende aber, er der ingen tvivl om, at de føler tættere slægtskab med briterne end med deres naboer i Spanien.

En kun seks måneder gammel abe slænger sig på Rock of Gibraltar.

Så længe der er aber på Gibraltar, vil halvøen være beboet af briterne, lyder en gammel legende, som den store britiske premierminister under anden verdenskrig, Winston Churchill, troede på. Endog så meget, at han satte aberne på forsvarsbudgettet, da der i 1944 kun var syv tilbage på klippen.

Men nu har Brexit skabt nervøsitet omkring den britiske halvøs fremtid.

Midt under en optagelse i Gibraltar springer en berberabe op på Lotte Mejlhede. TV 2s Europakorrespondent får et chok, men overlever strabadserne. Video: Thomas Delrive

Et af verdens mest tætbefolkede steder

Den lillebitte halvø, som huser godt 30.000 indbyggere, er et af verdens mest tætbefolkede steder.

Gibraltar har en selskabsskat på 10 procent og er gentagende gange blevet kritiseret af spanierne for at være et skattely.

Gibraltar er blandt andet kendt for sine toldfri cigaretter, fordi halvøen er udenfor EU's toldunion.

På Main Street i den gamle bydel virker alle til at kende hinanden. Der råbes hilsener på tværs af gaden og vinkes i forbifarten – hvis da ikke, der lige er tid til en lille øl på en af de mange britiske pubber.

Joe Garcia er en af de lokale kendisser. Som journalist stiftede han i 1975 avisen Panorama, som han stadig er redaktør for i dag. Hele sit liv har han skrevet om forholdet mellem Gibraltar og naboen Spanien. Han frygter, at Brexit får svære konsekvenser for Gibraltar. 

Joe Garcia, journalist og stifter af Panorama.

- Jeg er bekymret for den spanske nationalisme. For at de vil udnytte Brexit til at tage Gibraltar tilbage, fortæller Joe Garcia på det lille kontor, som lige akkurat huser fire små skriveborde. 

- Det kan føre til massive konfrontationer mellem Storbritannien og Spanien, fortsætter han.

Han følger godt med i Brexit-forhandlingerne, og interessen ligger til familien. Hans søn er vicechefminister for Gibraltars selvstyre og leder diskussionerne om Brexit med Storbritannien.

Redaktionsmøde på avisen Panorama.

Mens vi fortsætter snakken på en café få meter fra redaktionen, kommer en af Joe Garcias venner forbi. Han er forretningsmand og foretrækker at være anonym, men forklarer os, hvorfor idéen om at lade sig indlemme i Spanien er uhørt.

Panoramas redaktion holder til få meter fra det gibraltarianske parlament.

- Min familie kom til Gibraltar i 1728. Vi har været i Gibraltar længere, end mange amerikanere har været i USA, fortæller forretningsmanden på et ærkebritisk, aristokratisk klingende engelsk.

- Lige så meget som de føler, de har ret til at være amerikanere, lige så meget føler vi, at vi har ret til at være gibraltarere.

- Jeg har brugt hele livet på at kæmpe mod Gibraltar

Spanien afstod formelt Gibraltar til Storbritannien ved Utrecht-traktaten i 1713, da briterne få år forinden under den Spanske Arvefølgekrig havde erobret klippen og dens fæstning. Næsten hele den spanske befolkning forlod Gibraltar, og meget hurtigt kom de første britiske tilflyttere og slog sig ned.

Leoncio Fernández i havnen i La Línea.

For Leoncio Fernández, en spansk fisker og tidligere formand i fiskerforeningen i La Línea, den spanske by, der grænser op til Gibraltar, ser tingene dog anderledes ud.

- De gør livet surt for mig. Jeg er 71 år, og de har skabt problemer for mig hele livet. Jeg har brugt hele livet på at kæmpe mod dem, fortæller den gamle fisker. Han mener, at Gibraltar indskrænker hans muligheder for at fiske.

- Gibraltar burde blive spansk. Det burde den have været i flere århundreder.

Leoncio Fernández og hans båd i havnen i La Línea.

Samtidig er spanierne i området dybt afhængige af den gibraltariske økonomi. Titusindvis af mennesker krydser hver dag grænsen fra Spanien for at arbejde i Gibraltar. Arbejdsløsheden er skyhøj i La Línea, men praktisk talt ikke-eksisterende på den britiske side af grænsen.

Grænsen – åben eller lukket?

For Alicia Torrecilla, som bor i Spanien, men arbejder for en investeringsfond i Gibraltar, er det afgørende, at grænsen forbliver åben efter Brexit.

Alicia Torrecilla krydser grænsen hver dag for at arbejde i Gibraltar.

- Det ville ikke være nogen god situation for os spaniere, der arbejder her. Og vi kan godt lide at arbejde her. En hård grænse ville være det værste scenarie, fortæller den spanske kvinde.

Kezia Rooke kom til Gibraltar som 10-årig og arbejder med eGaming.

Kezia Rooke har boet i Gibraltar, siden hun var 10 år gammel, og arbejder med eGaming, online spil, en af Gibraltars største industrier. Hun er bange for, at det skal blive sværere at besøge familien i England, men mener ikke, det ville løse noget at blive en del af Spanien.

- Vi har været os i hundreder af år. Storbritannien har været en del af vores kultur i så lang tid og er det stadig. Også selvom vi ligger for enden af Spanien, fortæller Kezia.

Aaron Buckley er salgsmedarbejder i en kosmetikforretning, hvor flere af hans kolleger er spaniere.

For Aaron Buckley, som er salgsmedarbejder i en kosmetikbutik, er snakken om, hvem man tilhører, ligegyldig.

- Gibraltar kæmper altid for at forblive britisk, Spanien kæmper altid for at få Gibraltar. Men der er spanske arbejdere her nu, så hvorfor betyder det noget, hvem Gibraltar tilhører?

En ældre, hvidhåret dame afslører en anden grund til, at gibraltarerne helst ikke vil have ændret på deres særstatus som britisk oversøisk territorium.

Hun vil ikke interviewes, men smiler hemmelighedsfuldt, da hun hvisker:

- Det er skønt her. Her er smukt, og vi betaler intet i skat.