Her er Trumps største sejre efter et år i Det Hvide Hus
Lørdag er det præcis et år siden, Donald Trump officielt blev indsat som amerikanernes 45. præsident.
Det var en dag, hvor den ene halvdel af USA jublede. Den anden var i chok.
- Sammen vil vi gøre Amerika storslået igen, lovede Trump dengang i sin indsættelsestale og gentog det mantra – Make America Great Again – der havde taget hans støtter med storm.
De så frem til et år, hvor Trumps løfter fra valgkampen endelig ville blive til virkelighed. Det gjaldt blandt andet om at stoppe immigration fra flere overvejende muslimske lande, tilbagerulle præsident Obamas politik og ikke mindst bygge en mur på grænsen til Mexico.
Succes eller fiasko?
Her et år senere har kritikere dog ikke været sene til at påpege, at Trumps første år i Det Hvide Hus har været en fiasko.
Muren er som bekendt endnu ikke blevet bygget, indrejseforbuddet har haft trange kår, og præsidentens storstilede forsøg på at tilbagerulle Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, er heller ikke blevet til noget.
Donald Trump selv har fastholdt, at ingen anden præsident har gjort så meget på så kort tid.
-Ingen administration har formentlig gjort så meget som denne administration i de første ni måneder, tweetede Trump i oktober sidste år.
Og selvom det først og fremmest er fiaskoerne, der har taget fokus, har præsidenten da også flere sejre i baggagen, som han kan bryste sig af her et år efter, han flyttede ind i Det Hvide Hus.
Vi har samlet de største sejre her:
5. Immigration
At få styr på immigrationen var et af Trumps vigtigste valgløfter.
Der er ganske vist endnu ikke bygget en mur ved grænsen til Mexico. Men antallet af mennesker, der kommer illegalt ind i USA er faldende, og det har Trump brugt til at argumentere for, at hans hårde retorik virker.
En revideret og mere udvandet version af det omstridte indrejseforbud er blevet godkendt af USA’s højesteret, men lavere retsinstanser skal fortsat tage stilling til de mere principielle aspekter af forbuddet, så kampen er ikke slut endnu. Alligevel har det været med til at sende en række værdipolitiske signaler, som Trumps vælgere lægger mærke til.
Lige nu arbejder Kongressen desuden på en immigrationsreform. Trump har fastholdt, at han vil have finansiering til muren, hvis der skal opnås en aftale.
4. Værdipolitikken
Trumps kontroversielle stil splitter amerikanerne.
Men ligegyldigt om man kan lide det eller ej, er det ikke til at komme udenom præsidenten i de amerikanske medier. Det skyldes ikke mindst hans evne til at sætte fokus på værdier, der er vigtige for de vælgere, der gav ham magten.
Særligt på de sociale medier har Trump formået at sætte den værdipolitiske dagsorden med sine Twitter-tirader om alt lige fra brugen af udtrykket ”Glædelig jul” til NFL-spillere, der knæler under nationalmelodien.
3. Økonomien
Det går godt i USA – i hvert fald for økonomien, der buldrer afsted.
Trump selv har ikke været sen til at påpege, at USA har oplevet et år med konstant vækst, og et aktiemarked der boomer.
Den udvikling ser ud til at fortsætte det kommende år. Og så er det sådan set ligegyldigt, at man kan diskutere, hvor meget af æren for den positive udvikling, der kan tilskrives Trump. Eller om der, som Demokraterne påpeger det, er tale om et generelt økonomisk opsving, der sådan set allerede begyndte under præsident Obama.
2. En konservativ højesteretsdommer
Med et ledigt sæde i den amerikanske højesteret lå denne sejr lige til højrebenet for Donald Trump.
Kort efter sin tiltræden som præsident udnævnte Trump den 50-årige Neil Gorsuch til højesteretsdommer.
Gorsuch er en klassisk konservativ, så præsidentens valg skabte jubel i det republikanske bagland.
I USA er en højesteretsdommer udnævnt på livstid, og det betyder, at Gorsuch kan få masser af indflydelse på vigtige beslutninger i årene, der kommer.
1. Skattereform
En skattereform har stået på republikanernes ønskeliste i flere årtier.
Kort før jul blev Kongressen så endelig enige om en det, der er blevet kaldt den mest gennemgribende skattereform i mere end 30 år.
Reformen vil blandt andet sænke selskabsskatten til 21 procent.
- Alt dette er virkelig en fantastisk ting for virksomheder, for folk, for middelklassen og for arbejdere, sagde Trump, da han underskrev loven i december.
Demokraterne har omvendt kritiseret reformen for at tilgodese de rige amerikanere og gøre meget lidt for økonomien, den amerikanske middelklasse og Trumps egne vælgere.