Udland

Her er Trumps største sejre efter et år i Det Hvide Hus

Lørdag er det præcis et år siden, Donald Trump officielt blev indsat som amerikanernes 45. præsident.

Det var en dag, hvor den ene halvdel af USA jublede. Den anden var i chok.

- Sammen vil vi gøre Amerika storslået igen, lovede Trump dengang i sin indsættelsestale og gentog det mantra – Make America Great Again – der havde taget hans støtter med storm.

De så frem til et år, hvor Trumps løfter fra valgkampen endelig ville blive til virkelighed. Det gjaldt blandt andet om at stoppe immigration fra flere overvejende muslimske lande, tilbagerulle præsident Obamas politik og ikke mindst bygge en mur på grænsen til Mexico.

Succes eller fiasko?

Her et år senere har kritikere dog ikke været sene til at påpege, at Trumps første år i Det Hvide Hus har været en fiasko.

Muren er som bekendt endnu ikke blevet bygget, indrejseforbuddet har haft trange kår, og præsidentens storstilede forsøg på at tilbagerulle Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, er heller ikke blevet til noget.

Donald Trump er USA's 45. præsident

Donald Trump selv har fastholdt, at ingen anden præsident har gjort så meget på så kort tid.

-Ingen administration har formentlig gjort så meget som denne administration i de første ni måneder, tweetede Trump i oktober sidste år.

Og selvom det først og fremmest er fiaskoerne, der har taget fokus, har præsidenten da også flere sejre i baggagen, som han kan bryste sig af her et år efter, han flyttede ind i Det Hvide Hus.

Vi har samlet de største sejre her:

5. Immigration

At få styr på immigrationen var et af Trumps vigtigste valgløfter.

Der er ganske vist endnu ikke bygget en mur ved grænsen til Mexico. Men antallet af mennesker, der kommer illegalt ind i USA er faldende, og det har Trump brugt til at argumentere for, at hans hårde retorik virker.

En revideret og mere udvandet version af det omstridte indrejseforbud er blevet godkendt af USA’s højesteret, men lavere retsinstanser skal fortsat tage stilling til de mere principielle aspekter af forbuddet, så kampen er ikke slut endnu. Alligevel har det været med til at sende en række værdipolitiske signaler, som Trumps vælgere lægger mærke til.

Lige nu arbejder Kongressen desuden på en immigrationsreform. Trump har fastholdt, at han vil have finansiering til muren, hvis der skal opnås en aftale.

Lyn-analyse

Alene det faktum at Trump blev valgt til USA's præsident har tilsyneladende haft så afskrækkende effekt på potentielle illegale indvandrere, at de har holdt sig væk fra grænsen – eller i hvert fald overvejer situationen en ekstra gang, inden de gør forsøget.

Trump har ganske vist ikke bygget sin mur endnu, men han har sat forarbejdet i gang. Byggefirmaer er blevet bedt om at indsende forslag, og der er opstillet 5 prototyper ved den amerikanske-mexicanske grænse på, hvordan muren kan komme til at se ud.

Så Trump er stadig tro mod sit måske vigtigste valgløfte – Kongressen skal blot være med.

4. Værdipolitikken

Trumps kontroversielle stil splitter amerikanerne.

Men ligegyldigt om man kan lide det eller ej, er det ikke til at komme udenom præsidenten i de amerikanske medier. Det skyldes ikke mindst hans evne til at sætte fokus på værdier, der er vigtige for de vælgere, der gav ham magten. 

Særligt på de sociale medier har Trump formået at sætte den værdipolitiske dagsorden med sine Twitter-tirader om alt lige fra brugen af udtrykket ”Glædelig jul” til NFL-spillere, der knæler under nationalmelodien.

Lyn-analyse

Trump har en eminent evne til at få amerikanerne til at tale om det, der ligger ham på sinde. Han forstår den amerikanske folkesjæl – i hvert fald blandt dem, der ofte betegner sig selv som det tavse flertal.

Da han langede ud efter fodboldspillere, som knæler under nationalmelodien, viste en meningsmåling efterfølgende, at flertallet af befolkningen ligesom Trump mente, at man bør stå op i den højtidelige stund.

Han italesætter det nære og enkle, hver gang eliten og ”systemet” gør tingene for komplicerede.

3. Økonomien

Det går godt i USA – i hvert fald for økonomien, der buldrer afsted.

Trump selv har ikke været sen til at påpege, at USA har oplevet et år med konstant vækst, og et aktiemarked der boomer. 

Den udvikling ser ud til at fortsætte det kommende år. Og så er det sådan set ligegyldigt, at man kan diskutere, hvor meget af æren for den positive udvikling, der kan tilskrives Trump. Eller om der, som Demokraterne påpeger det, er tale om et generelt økonomisk opsving, der sådan set allerede begyndte under præsident Obama.

Lyn-analyse

Dommedagsscenarierne for hvor galt det ville gå for økonomien, hvis Trump blev præsident, er i den grad gjort til skamme. Amerikansk økonomi har ikke haft det bedre siden slutningen af 90’erne.

Hver måned bliver der skabt hundredtusindevis af nye job, og aktiemarkederne sætter nye rekorder. Trumps skattereform har i den grad givet amerikanske og udenlandske virksomheder lyst til at investere i USA og givet dem et incitament til at flytte jobs til landet, som tidligere lå andre steder på kloden.

2. En konservativ højesteretsdommer

Med et ledigt sæde i den amerikanske højesteret lå denne sejr lige til højrebenet for Donald Trump.

Kort efter sin tiltræden som præsident udnævnte Trump den 50-årige Neil Gorsuch til højesteretsdommer.

Gorsuch er en klassisk konservativ, så præsidentens valg skabte jubel i det republikanske bagland.

I USA er en højesteretsdommer udnævnt på livstid, og det betyder, at Gorsuch kan få masser af indflydelse på vigtige beslutninger i årene, der kommer.

Lyn-analyse

Dette var Trumps første sejr efter få måneder som præsident. Valget af Gorsuch viste, at Trump havde blik for både høj juridisk integritet og for at være tro mod sine konservative tilhængere.

I Gorsuch fik de lige præcis en højesteretsdommer, hvis faglige baggrund er upåklagelig, og som ser ud til at være tro mod klassiske konservative værdier, når det gælder abort og retten til at bære våben.

1. Skattereform

En skattereform har stået på republikanernes ønskeliste i flere årtier.

Kort før jul blev Kongressen så endelig enige om en det, der er blevet kaldt den mest gennemgribende skattereform i mere end 30 år.

Reformen vil blandt andet sænke selskabsskatten til 21 procent.

- Alt dette er virkelig en fantastisk ting for virksomheder, for folk, for middelklassen og for arbejdere, sagde Trump, da han underskrev loven i december.

Demokraterne har omvendt kritiseret reformen for at tilgodese de rige amerikanere og gøre meget lidt for økonomien, den amerikanske middelklasse og Trumps egne vælgere.

Lyn-analyse

Ikke siden Ronald Reagan er det lykkedes at sænke skatten så massivt, som det skete lige før jul. Skattelettelserne var et centralt løfte i Trumps valgkampagne og derfor en afgørende sejr for præsidenten og for republikanerne.

De fik demonstreret, at de kan blive enige om en stor politisk reform (hvad mislykkedes tidligere på året, da de ville ændre Obamas sundhedsreform).

Trump mener, skattelettelserne er nøglen til at skabe yderligere vækst og investeringer, hvilket vil føre til, at endnu flere amerikanere får et job.