Udland

Den største trussel mod USA er ikke længere terror

I næsten to årtier har den største trussel mod USA – ifølge det amerikanske forsvarsministerium – været terror. Det er slut nu.

USA står overfor en voksende trussel fra rivaliserende stormagter som Kina og Rusland.

Det var udmeldingen, da den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, fredag gjorde status over truslerne mod USA's nationale sikkerhed i Trump-administrationens nye nationale forsvarsstrategi.

Dermed er terrorisme, som USA har bekæmpet militært siden terrorangrebet d. 11. september 2001, ikke længere det højst prioriterede fokuspunkt i landets sikkerhedspolitik.

- Vi vil fortsætte de indsatser mod terrorisme, som vi er involveret i i dag. Men konkurrerende stormagter – ikke terrorisme – er nu det primære fokus i den nationale sikkerhed. Forskellige som Kina og Rusland er fra hinanden, er de nationer, der forsøger at skabe en verden i overensstemmelse med deres autoritære model i jagten på autoritet over andre nationers økonomiske, diplomatiske og sikkerhedsmæssige beslutninger, sagde James Mattis på et pressemøde i Washington.

Truslen fra Rusland

I sin tale opfordrede forsvarsministerens kongressen til at tilføre militæret tilstrækkeligt med penge i stedet for at gennemføre nedskæringer i budgettet.

Finansiering af militæret har været en af Republikanernes kæpheste og et af de store diskussionspunkter i de fejlslagne forhandlinger om en ny finanslov, der har ført til, at det statslige apparat i USA i øjeblikket er lukket ned.

En større undersøgelse om mulig russisk involvering i det amerikanske præsidentvalg i 2016 har da også fyldt meget i USA det seneste års tid. Og Trump-administrationen har tidligere gjort det klart, at Rusland betragtes som en trussel mod den vestlige verden.

- De, der forsøger at true det amerikanske demokrati, skal vide, at hvis I udfordrer os, vil det blive jeres længste og værste dag. Arbejd med vores diplomater. I vil ikke kæmpe med forsvarsministeriet, sagde James Mattis.

Dansk fokus på cyberkriminalitet

Herhjemme kom Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i december med sin årlige vurdering af trusselsbilledet mod Danmark.

Her gjorde FE-chef Lars Johan Findsen det klart, at cyberkriminalitet - og ikke terror eller Rusland - er den største trussel mod Danmark.

- Cyberkriminaliteten bliver stadig mere avanceret, og vi ser stadig en spredning til nye - også ikke-statslige - aktører, sagde han dengang.

Trusselsbilledet blev også understreget i løbet af 2017, hvor blandt andet det såkaldte Wannacry-angreb lagde tusindvis computere ned på stribe verden over med krav om løsepenge, hvis de spærrede data skulle gøres tilgængelige igen. Mindst 99 lande blev ramt af angrebet samtidig.

Wannacry-angrebet blev udført ved hjælp af et program, der låste filerne på computeren, indtil brugeren betalte for at få adgang til dem igen.

Ofrene blev lokket til at åbne tilforladelige mails, der i virkeligheden havde det formål at give afsenderen adgang til computeren.

På samme måde blev A.P. Møller-Mærsk også ramt af et større angreb i juni, der lagde store dele af koncernens it-systemer ned. Ved angrebet var koncernens it-systemer nede i hele 72 timer.