Udland

Covfefe, Rocket-Man og fake news - Trumps første år på Twitter

I det første år som præsident har Donald Trump gjort Twitter til sit foretrukne talerør. TV 2 har samlet de mest kontroversielle tweets.

183 tweets om Fake News.

83, der handler om Crooked Hillary - og et enkelt om covfefe.

I sit første år i Det Hvide Hus har Donald Trump brugt Twitter mere end nogen anden præsident før ham.

Med over 46 millioner følgere, næsten 42 millioner retweets og over 180 millioner likes (ved udgangen af 2017) har præsidenten gjort det sociale medie til sit talerør - udenom det, han ofte har kaldt for ’de uærlige mainstream medier’.

16 tweets på én dag 

Dem, der troede, Donald Trump ville droppe de 140 tegn, da han flyttede ind i Det Hvide Hus, er blevet slemt skuffede.

Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum.

Sean Spicer

Siden Trump kom til magten, har han tweetet om stort og småt, fået medierne til at gå i selvsving, skabt diplomatiske hovedbrud og politisk forvirring.

Og det ser ikke ud til, at et år ved magten har ændret på Trumps forkærlighed for det sociale medie.

På sin første dag i Det Hvide Hus efter juleferien sendte præsidenten hele 16 tweets afsted om alt fra demonstrationer i Iran til Rocket Man, Crooked Hillarys rådgiver, Huma Abedin, og republikanernes nye skattereform.

Det er dog langt fra præsidentens mest kontroversielle udmeldinger på de sociale medier.

TV 2 har her samlet nogle af de tweets, der har skabt mest debat i løbet af Trumps første år i Det Hvide Hus.

Størrelsen på publikum

Allerede dagen efter sin indsættelse ragede Trump uklar med de amerikanske medier om, hvorvidt hans indsættelsesceremoni var et større tilløbsstykke end forgængeren Barack Obamas. Først sendte Trump daværende pressetalsmand, Sean Spicer, i vælten, og han sagde de berømte ord:

- Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum.

Siden kom Trump selv til Twitter-tasterne med dette panorama-billede af indsættelsen:

Obama aflyttede Trump Tower

Trump var kun lige flyttet ind i Det Hvide Hus, da han rettede en række skarpe anklager mod sin forgænger, Barack Obama – naturligvis på Twitter:

Trump kom aldrig med nogen dokumentation for sin påstand, og både FBI og NSA afviste den nye præsidents anklager.

Barack Obamas pressetalsmand kaldte beskyldningen for ”ganske enkelt usand.”

Covfefe

Twitter-brugere over hele verden spærrede øjnene op, da de den 31. maj vågnede til dette tweet:

- Despite the constant negative press covfefe 

Tweetet, der siden er blevet slettet, skabte stor morskab på de sociale medier, og folk over hele verden delte memes, billeder og tekst med bud på, hvad covfefe mon betød. Selv politiet i Philadelphia kom med på bølgen:

Trump løftede aldrig sløret for, hvad han mente med covfefe, men opfordrede – ikke uden humor - sine følgere til at finde ud af det:

Overfalder CNN-logo

Selvom Trump ofte har kritiseret tv-stationen CNN i hårde vendinger, mente mange alligevel, at han gik for vidt, da han tweetede denne video af sig selv ved et wrestling-arrangement, hvor han nedlægger en person med et CNN-logo for ansigtet:

CNN svarede i en pressemeddelelse, at det var “en trist dag, når USA's præsident opfordrer til vold mod reportere.”

Hun blødte kraftigt fra et ansigstløft

Donald Trump er kendt for sine personangreb på Twitter.

Alligevel havnede han i en sand storm på de sociale medier, da han i juni langede voldsomt ud efter den kvindelige tv-vært på MSNBC-programmet Morning Joe, Mika Brzezinski, som han blandt andet kaldte for sindssyg. Præsidenten påstod også, at Brzrezinski ”blødte kraftigt efter et ansigtsløft,” da hun besøgte Trumps resort Mar-a-Lago sammen med sin medvært.  

Brzezkinski selv gik hurtigt til modangreb og tweetede et billede af en pakke fra morgenmadsproduktet Cherios med påskriften: ”Lavet til små hænder” – en slet skjult hentydning til de mange jokes om størrelsen på præsidentens hænder.

Fake News awards

Trumps kamp mod medierne er efterhånden et velkendt Twitter-fænomen.

I november sidste år annoncerede præsidenten, at han havde tænkt sig at uddele ”priser” til årets værste Fake News-historier. 

The Fakeys som talk show-værten Stephen Colbert døbte dem, gav de amerikanske komikere kronede dage, og der blev foreslået priskategorier som Smallest Button og Fakest Dishonesty.

Den 17. januar 2018 løftede præsidenten så endelig sløret for, hvem der løb med den tvivlsomme ære i dette tweet:

Little Rocket-Man

Et af Trumps yndlingsofre på Twitter er den nordkoreanske leder, Kim Jong-un eller ”Little Rocket-Man,” som præsidenten ynder at kalde ham.

Forholdet mellem USA og Nordkorea har ikke været det bedste i Trumps første år som præsident. Heller ikke på Twitter, hvor Trump blandt andet har kaldt den nordkoreanske leder for ”lille og fed.”

Twitter-angrebet var en reaktion på en udtalelse fra Kim Jong-un, der kaldte Trump for en ”dotard", der på dansk kan oversættes til ”senil olding.”

Min atombombe er større end din

Ordkrigen mellem Donald Trump og Kim Jong-un udviklede sig efter nytår til noget, der mest af alt mindede om en storpolitisk potenskonkurrence.

Det begyndte med en trussel i Kim Jong-uns nytårstale.

- Atomknappen er altid på mit skrivebord, sagde han blandt andet.

Trump tog til genmæle på Twitter og advarede den nordkoreanske leder om USA's atomknap, der ifølge Trump var både ”større og stærkere end hans.” 

Lagde sig ud med briterne

Båndet mellem USA og Storbritannien har normalt været stærkt.

Men det blev alligevel for meget for briterne, da Donald Trump i november sidste år retweetede tre stærkt anti-muslimske videoer fra lederen af en britisk højreradikal gruppe kaldet Britain First.

- Gud velsigne dig, Trump! Gud velsigne Amerika!, skrev lederen, Jayda Fransen, blandt andet på Twitter, da præsidenten retweetede videoerne.

En anderledes negativ reaktion kom den britiske premierminister, Theresa May, der fordømte Trumps retweet. Og det fik endnu engang præsidenten til tasterne:

Siden blev videoen dog slettet fra præsidentens profil.

Hånden på hjertet

Amerikansk fodbold blev et af efterårets helt store emner, da Donald Trump kastede sig ind i diskussionen om, hvorvidt spillerne skulle stå med hånden på hjertet under nationalmelodien.

Spillerne knælede under nationalsangen eller undlod at stå med hånden på hjertet for at demonstrere deres utilfredshed med racemæssig ulighed i samfundet og politivold over for sorte i USA.

Men Trump opfordrede blandt andet ejerne af de amerikanske fodboldklubber til at fyre spillerne – og kastede sig også ind i kampen på Twitter:

Hemmelige båndoptagelser

Havde Trump hemmelige optagelser af et møde med tidligere FBI-direktør James Comey?

Det blev spørgsmålet, da præsidenten sendte dette tweet, kort efter han havde fyret FBI-direktøren, mens han var i gang med at undersøge Ruslands indblanding i præsidentvalget.

I tweetet lod Trump til at antyde, at han havde hemmelige optagelser af et møde med Comey. Men senere trak præsidenten dog i land med endnu et tweet:

- Jeg har ikke nogen idé om, hvorvidt der er "bånd" eller optagelser af mine samtaler med James Comey, men jeg lavede dem ikke, og jeg har ikke den slags optagelser, skrev han.

Advokat-tweetet

Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, har været genstand for megen kontrovers – også på Twitter.

Det skete ikke mindst, da dette tweet pludselig dukkede op på Trumps twitter-konto i december sidste år og med det samme skabte overskrifter.

Tweetet fik mange til at påpege, at Trump indrømmede, at han havde kendt til Flynns løgne over for vicepræsident Mike Pence, selvom præsidenten tidligere havde afvist dette.

Trumps personlige advokat, John Dowd, tog dog hurtigt skylden for tweetet og påstod, at det var ham, der havde skrevet det.

- Jeg tager ansvaret og beklager, at jeg har vildledt folk, sagde han.

Det russiske spøgelse

Spørgsmålet om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg har hængt over Det Hvide Hus som en sort sky, lige siden Donald Trump flyttede ind.

Præsidenten har gentagne gange brugt Twitter til at understrege, at der ikke er noget at komme efter, og i stedet anklaget sine politiske modstandere og Fake News for at stå bag en smædekampagne. 

Og mod slutningen af året virkede det endnu engang til, at præsidenten havde fået nok af anklagerne: