BLOG: Trumps første år har været en katastrofe

16x9
Præsident Donald Trump Foto: Carlo Allegri / Scanpix

BLOG: Donald Trump har trukket i den gale retning i et år nu.

Og den virkelig dårlige nyhed er, at der er tre år igen, før vi kan få en ny præsident i USA.

Nu er det et år siden, Donald Trump blev præsident i USA, og han har desværre ikke været i nærheden af at gøre vores bange anelser til skamme.

Han elsker at gentage sit mantra om ”America First”, men har desværre brugt sin magt til at skabe usikkerhed og utryghed i hele verden. Han ignorerer klimaudfordringerne, og han fører en udenrigspolitik, som skaber usikkerhed og optrapper konflikter.

Den ustabilitet Trump skaber i verden, skaber han også i USA. Det eneste store resultat, han har opnået, er at give asociale skattelettelser til de rigeste amerikanere. Og lige nu har han skabt kaos, fordi han ikke kunne finde et kompromis og lande en finanslov. 

Det var stort, da Obama på vegne af USA tilsluttede sig klimaaftalen i Paris, og Kina gjorde det samme. Det gav håb for ikke bare os, men for kommende generationer. Endelig ville verdens ledere arbejde sammen for at stoppe den globale opvarmning.

Men allerede efter et halvt år i Det Hvide Hus meddelte Trump, at USA ville trække sig fra aftalen. Han har samtidig trukket tæppet væk under de klimatiltag, Barack Obama allerede havde fået indført i USA. Det er helt håbløst.

Han siger ikke bare blankt nej til at sætte ambitiøse mål for klimaet, men trækker også i den helt anden retning. Det er et erklæret mål for Trump at styrke kulindustrien i USA stik imod den gode udvikling med at skabe grøn energi, som vinder frem på verdensplan. Det er simpelthen hovedrystende.

Det eneste lys i mørket er, at vi sammen med andre lande kan trække i den rigtige retning. Det er nemlig i mine øjne det eneste rigtige svar på Trumps visionsløse holdning til klimaet. Vi skal gå forrest og inspirere hele verden til at bruge og skabe grøn energi.

Men Trumps år med endeløse ulykker stopper desværre ikke der.

Hans evige kamp mod medier og pressefrihed går ud over demokratiet. Det er dybt skadeligt, at en præsident på den måde slynger om sig med beskyldninger mod medier og kritiske journalister og nægter at tale med dem, han ikke bryder sig om.

Og i tredjeverdenslande har kvinders rettigheder fået et tilbageslag, fordi Trump er så indædt modstander af abort, at han har sat en kæp i hjulet på abortrådgivning i landene og fjernet støtten til organisationer, der arbejder med at hjælpe kvinderne.

Samtidig udgør han en trussel for verdens sikkerhed, fordi han ikke går af vejen for at optrappe konflikter og provokere uden andet formål end at hævde sig selv.

Nogle morer sig måske eller trækker på skuldrene, når Trump skriver på Twitter, at han har en meget større rød atomvåben-knap end Kim Jung-Un fra Nordkorea. Og at forskellen på de to er, at Trumps knap virker. Jeg forstår egentlig godt reaktionen, for det er så absurd, at man næsten ikke ved, om man skal grine eller græde.

Men der er desværre ikke noget sjovt ved, at vi alle må leve med utrygheden ved, at det i sidste ende er en mand som Donald Trump, der sidder med den endelige beslutning. Jeg har svært ved at finde på nogen, jeg ville være mindre tryg ved at give det ansvar til. 

Trumps første år har været en katastrofe. Og jeg er slet ikke tryg ved, at vi skal følge med i hans ulykker tre år endnu.