Udland

USA's regering få timer fra at lukke helt ned

Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at de amerikanske politikere får reddet budgettet i 11. time, vurderer analytiker.

Det er et spil uden vindere, men begge sider mener, at de andre vil tabe mest.

Det er realiteterne i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., fredag, hvor republikanere og demokrater gør de sidste forsøg på at forhindre den føderale amerikanske regering i at gå i stå.

- De prøver begge ihærdigt at skyde skylden over på de andre, fortæller TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Demokraterne kan blokere

Parterne har frem til midnat lokal tid, klokken seks lørdag morgen herhjemme, til at blive enige om en forlængelse af det føderale budget. Ellers vil amerikanerne stå op til lukkede nationalparker, zoologiske haver, museer og meget andet, mens mange offentlige ansatte bliver sendt på ufrivillig og ubetalt ferie.

- Der er ikke nogen, der vinder noget ved det her. Alligevel er det nu det mest sandsynlige, at det kommer til at ske, siger Mirco Reimer-Elster.

Årsagen til, at et sådant sammenbrud, som ingen reelt er interesserede i, kan finde sted, skal findes i en kringlet detalje i den altid kringlede amerikanske lovgivning. Den dikterer nemlig, at en forlængelse af budgettet skal vedtages med et flertal på 60 procent i Senatet. Og det betyder, at Trumps republikanere skal overtale mindst ni demokratiske senatorer til at takke ja til forslaget.

Men det vil de ikke. For det forslag, der er på bordet, er demokraterne ikke tilfredse med. Det indeholder nemlig ikke noget nyt forslag for unge immigranter, som Trump har ophævet en særlig beskyttelse for. Og så længe det ikke er med i forslaget, siger demokraterne nej tak.

- Det her forslag er tydeligvis ikke skrevet med henblik på at få demokraterne med på det. Og det er jo temmelig kortsigtet, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Forslaget er skrevet i Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne blot skulle bruge simpelt flertal for at få det igennem.

Trump er ikke en god mægler

Sædvanligvis er det den amerikanske præsident, der mægler i sådanne situationer og sørger for at skabe enighed mellem senatorerne på begge sider af midterrækken. Men Trump er, som de fleste nok ved, ikke kendt som den mest mæglende figur, og det gælder i særlig grad i denne uge.

- Trump hjælper ikke ligefrem. Han har været all over the place på det sidste med udmeldinger til højre og venstre og med "shithole countries", vurderer Mirco Reimer-Elster.

Samtidig er lørdag etårsdagen for Trumps indsættelse som præsident. Og det kan udgøre et ekstra incitament for demokraterne, vurderer analytikeren.

- Optikken i at fejre etårsdag med en sammenbrudt regering, mens man har flertal i begge kamre, den er jo ikke god.

Dårligste løsning for alle ligner en realitet

Trump har måttet ofre en planlagt tur til sit Florida-resort Mar-a-Lago, hvor han skulle have fejret årsdagen. I stedet har han holdt møde med demokraternes formand i Senatet, Chuck Schumer, men der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at de to har nærmet sig fælles fodslag.

- Vi diskuterede tingene, og vi gjorde da lidt fremskridt, men der er stadig mange uenigheder, sagde Schumer efter mødet.

Det bekræfter Mirco Reimer-Elster i, at demokraterne vil holde fast i deres politik om at blokere for forslaget, så længe de ikke er tilfredse med det - selvom både politikere og borgere taber ved et sammenbrud.

- Der er ingen tvivl om, at politikerleden vil stige. Og det ser skidt ud for USA, at så almindelige ting som det her ikke kan løses, fastslår han.