Udland

Trumps første år blev et godt år for amerikansk økonomi

Donald Trump tager gerne æren for den gode amerikanske økonomi - men andre mener, at han blot har fortsat en udvikling, der startede under Obama.

Lørdag er det præcis et år siden Donald Trump blev indsat som USA's præsident.

Det har været et år med mange kontroverser mellem Det Hvide Hus og omverdenen, men også med succeser. Succeser, som Trump selv har været flittig til at fremhæve i sine tweets, men som politikere, eksperter og medier har tøvet med at give ham kredit for.

En af de succeser, som bliver fremhævet i forbindelse med Trumps et års jubilæum på posten, er den amerikanske økonomi.

Trumps eget favorittal er det amerikanske aktieindeks Dow Jones, der i løbet af det seneste år er steget fra omkring 20.000 til rekordhøje 26.000.

Men også arbejdsløshedstal og tallet for det amerikanske bruttonationalprodukt ser gode ud.

'Tallene taler for sig selv'

Herhjemme siger finansmanden Lars Seier Christensen, der er en af de få kendte danske støtter af Donald Trump, at den danske offentlighed simpelthen ikke vil indrømme, at Trump gør et fornuftigt stykke arbejde.

- Der må man jo bare sige: ’Forhåbentligt taler tallene for sig selv, og det vil det blive ved med at gøre’. På et eller andet tidspunkt må folk vel opgive deres automatreaktion og se på, hvad der sker i USA. Fordi der sker rigtig mange positive ting, siger Lars Seier Christensen.

'En appelsin i hans turban'

En anden dansker, der følger amerikansk økonomi tæt, er chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA Pension. Han mener, at fremgangen i amerikansk økonomi er kommet til Trump som ’en appelsin i hans turban’:

- Jeg tror i virkeligheden, det økonomiske opsving har haft større betydning for Trump, end Trump har haft betydning for økonomien. Det vil sige, at Trump har redet på denne bølge af opsving i amerikansk økonomi. Og han er faktisk også blevet begunstiget af, at der i 2017 kom et opsving i resten af verden, og det er også med til at løfte amerikansk økonomi. Det er også med til, at dollaren falder i kurs, så der er rigtig mange ting, der booster amerikansk økonomi lige nu. siger Henrik Henriksen.

Dansk ekspert: Trump har fået en appelsin i turbanen

'Det har han ikke gjort'

Philip Jagd, der er chefstrateg hos storbanken Nordea, siger at finansmarkederne først og fremmest har nydt godt af alt det, som Donald Trump ikke har gjort:

-Der var stor usikkerhed. Man var bekymret for, at han ville isolere USA og bryde med en masse af de handelsaftaler, USA har haft med resten af verden. Men det er ikke sket. Han har ikke bygget nogle mure, og han har heller ikke revet nogle af de større frihandelsaftaler i stykker. Trump har ikke ødelagt noget af alt det, som markedet havde frygtet. På den baggrund har aktiemarkedet kunne læne sig tilbage i en superstærk, accelererende global økonomi, der altså har løftet aktiekursen, siger Philip Jagd.

Dansk ekspert glæder sig over alt det, som Trump ikke har gennemført

 

Arbejdsløsheden falder

Arbejdsløshedsprocenten for 2017 endte med at ligge på 4,4 procent, hvilket er det laveste siden år 2000. Det skal dog siges, at arbejdsløsheden har været jævnt faldende siden 2010, da virkningerne af finanskrisen var på sit højeste. Dengang nåede arbejdsløsheden op på 10,0 procent, men siden har den – under præsident Barack Obama – været faldende år for år. Da Obama gik af som præsident, var den var på 4,8 procent.

Den amerikanske regering har netop fået vedtaget sin skattereform, og det betegnes som en stor sejr for præsident Trump. Ikke mindst efter Apple onsdag meddelte, at man nu ville flytte en ophobet formue på 250 milliarder dollars hjem til USA og i den forbindelse betale 38 milliarder dollars i skat.

Flytningen blev pludselig en god forretning for Apple, da skattereformen nedsatte selskabsskatten fra 38 til 21 procent - og endda satte skatteprocenten for penge, der hentes hjem fra udlandet, ned på 15 procent.

- Jeg lovede at min politik ville gøre det muligt for selskaber som Apple at bringe enorme summer tilbage til USA. Det er skønt at se, at Apple nu gør det som resultat af skattelettelserne, glædede præsident Trump sig efterfølgende på Twitter.