Udland

Sjælden hvid orangutang får sin egen ø

Hvert år dør omkring 2000 orangutanger, fordi beboere på Borneo forsøger at tage dem til fange og holde dem som kæledyr.

I april sidste år blev den fem år gamle og sjældne albino-orangutang Alba reddet på Borneo efter at have været holdt fanget i bur af landsbyboere.

Siden da har Alba boet på orangutangcenteret Nyraru Menteng på øen, hvor hun er kommet til hægterne. Nu er det ved at være tid til, at orangutangen kan flytte ud i naturen igen, lyder det fra den danske organisation Red Orangutangen.

- Vi er rigtig glade for, at Alba har vist stor fremgang og nu er klar til at vende tilbage til et liv i friheden i regnskoven, siger direktør Hanne Gürtler.

Red Orangutangen har arbejdet for at sikre vilde orangutangers overlevelse og sætte en stopper for rydningen af Borneos regnskove i mere end 10 år.

Redningsaktionen af Alba er gået godt, og hun er altså klar til at få sin frihed tilbage. Men hverken Red Orangutangen eller deres indonesiske partner, BOS Foundation, slipper den hidtil eneste kendte albino-orangutang helt af syne.

Alba og vennerne skal bo på egen ø

På grund af albinismen har Alba både nedsat syn og hørelse og er i særlig stor risiko for at få hudkræft.

Selvom Alba ifølge Hanne Gürtler er en nysgerrig orangutang med vilde træk, betyder symptomerne fra albinismen, at orangutangen ikke kan klare sig på egen hånd ude i den store regnskov.

Derfor har Red Orangutangen og BOS Foundation etableret en 10 hektar stor ø, beplantet med regnskov til hende.

- Den bedste løsning er at give hende naturtro omgivelser et sted, hvor vi kan holde øje med hende, i tilfælde af at hun har brug for hjælp, siger Hanne Gürtler.

Der er stadig noget infrastruktur, der skal bygges færdigt, før Alba og tre andre orangutanger kan flytte ind på øen.

Her skal hun leve som en næsten fri orangutang sammen med tre andre orangutanger - to hunner og en han - som alle er karakteriserede som semi-vilde ligesom Alba.

BOS Foundation oplyser, at orangutangerne vil være under konstant overvågning på øen. Personalet vil blandt andet holde øje med deres adfærd og notere, hvor ofte de spiser af den mad, der bliver serveret to gange om dagen.

Borneos orangutanger

  • Siden 1973 er 40 procent af Borneos regnskov blevet ryddet
  • 2000-3000 orangutanger dør hvert år på grund af skovrydning
  • En voksen orangutang-han skal have et territorium på cirka 1.5 km2
  • Det estimeres, at der er cirka 50.000 orangutanger tilbage på Borneo
  • Borneos orangutang blev i sommer erklæret kritisk truet af IUCN

Kilde: Red Orangutangen

86 procent vil være forsvundet i 2025

Ifølge international og indonesisk lovgivning er det ulovligt at holde orangutanger som kæledyr, da de er meget truede. Men alligevel er Alba langt fra den eneste orangutang, der er blevet holdt fanget som kæledyr.

Ifølge Red Orangutangen bliver der købt og solgt i omegnen af 500 orangutanger på det sorte marked hvert år, mens omkring 2000 mister livet under forsøget på at tage dem til fange.

- Den ulovlige handel dræber tusindvis af orangutanger, og det er vigtigt at forebygge handlen såvel som at hjælpe orangutanger ligesom Alba, der allerede er blevet indfanget, siger Hanne Gürtler.

I 2016 ændrede Borneos orangutang status fra at være ”truet” til ”kritisk truet” på IUCN’s liste over truede dyrearter. Det forventes nemlig, at 86 procent af Borneos orangutang-population vil være forsvundet i 2025 på grund af skovrydning og illegal handel med dem.

Ifølge indonesiske BOS Foundation forventes det, at Alba og vennerne kan flyttes til den menneskeskabte regnskovsø senest i juni 2018.