Udland

Putin smider – igen – tøjet og hopper i frossen sø

Ruslands præsident smed jakken og tog et dyp i det iskolde vand for at markere den russisk-ortodokse epifanifest.

Det er yderst sjældent, at man ser et statsoverhoved poserer i bar overkrop. Lige med undtagelse af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Han har tidligere gjort det på både jagt og på hesteryg, og fredag gjorde han det så igen: Smed tøjet og viste sig i bar overkrop.

Anledningen var den russisk-ortodokse højtidelighed Epifanifesten, hvor man markerer Jesu dåb. Dét gør man i Rusland ved at tage en dukkert – trods minusgrader og is på vandet. For Putins vedkommende blev det ved Seliger-søen i det nordvestlige Rusland.

Ifølge Putins talsmand, Dmitry Peskov, dypper Putin sig i det iskolde vand hvert år, men det er første gang, at offentligheden får lov til at se det ske.

- Det er svært at sige, hvad man skal lægge i det, men det er ikke tilfældigt. Der var en episode i sommer, hvor han (Putin, red.) var ude at fiske på en tømmerflåde sammen med den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu. Her viser de sig begge i bar overkrop, og der er ingen tvivl om, at det er bevidst. Der bliver taget billeder af det, men de er censureret på en måde, hvor der er en presseenhed indover, og så frigiver man nogle bestemte billeder. Det er helt utænkeligt, at vi så premierminister Dmitry Medvedev sammen med Putin i bar overkrop på den her måde, siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på DIIS med speciale i Rusland.

Vil sende et signal

I 2015 udsendte Kreml billeder af premierminister Dmitry Medvedev og Vladimir Putin, der trænede sammen. Men de billeder, der blandt andet blev frigivet, var billeder, hvor Putin viser Medvedev, hvordan han skal gøre.

- Der ligger noget af den der machopræsident i det. Putin er fra 1952. Han er 65 årgammel, men han er fysisk, og det er han glad for at vise. Han er jo tidligere elitesportsudøver inden for judo. I sin vægtklasse var han leningradmester, og der er ingen tvivl om, at det fylder meget hos ham. Det, han viser, er den stærke præsident, der står frem, og det kan russerne godt lide, og det er en stor modsætning til andre politikere som eksempelvis Boris Jeltsin, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Typisk for Rusland

Putins tendens til at flashe bar overkrop, handler dog ifølge Flemming Splidsboel Hansen ikke kun om Putin selv. Det handler i høj grad også om en særlig maskulin magtkultur i Rusland, hvor man godt kan lide den stærke leder, og hvor der er en naturlig magtdistance mellem eksempelvis elever og undervisere, ansatte og chefer og mellem chefer og ejere.

- Det er helt normalt, at man helt åbent viser sin magt overfor andre. Når der er en af de årlige pressemøder med den russiske presse, er der også gerne et konkret problem, som Putin skal håndtere. Det kan være en gammel kvinde, der ikke har gas i sit køkken. Der siger Putin så, at dét vil han fikse, og så bliver der lagt en gasledning til den gamle kvinde, selvom det måske handler om at grave et tre kilometer langt rør ned. Man har et billede af Putin, der er stærk, og som vil det gode. Det er det samme billede, man havde af zaren for 100 år siden, siger han.