Udland

Premierminister tager barsel som den første kvindelige statsleder nogensinde

New Zealands premierminister Jacinda Ardern tager seks ugers barsel til juni.

- Jeg vil være premierminister OG mor.

Sådan skriver New Zealands premierminister Jacinda Ardern fredag i et opslag på Facebook, hvor hun annoncerer, at hun er gravid med sit første barn.

Jacinda Ardern tiltrådte som landets premierminister den 26. oktober sidste år, og når hun og kæresten Clarke Gayford til sommer bliver forældre, vil hun blive det første kendte eksempel på en kvindelig statsleder, der tager barselsorlov.

- Og vi troede, at 2017 var et stort år, skriver Jacinda Ardern.

- Clark og jeg er virkelig begejstrede over, at vi til juni vil udvide vores team fra to til tre, og at vi vil tilslutte os de mange forældre derude, som bærer to hatte.

Tv-vært bliver hjemmegående far

Jacinda Ardern holder seks ugers orlov fra jobbet som New Zealands premierminister, mens vicepremierminister Winston Peters overtager ansvaret.

Det er et vidunderligt valg af vores fremragende unge, kvindelige leder, der også vælger at være forælder

Jenny Shipley, tidligere premierminister i New Zealand

Den kommende mor vil dog være ”fuldt kontaktbar” under sin barsel og har i sinde at genoptage ”alle premierministerens opgaver”, når hun er tilbage.

- Jeg er ikke den første kvinde til at multitaske. Jeg er ikke den første kvinde til at arbejde og have et barn, siger Jacinda Ardern storsmilende på et pressemøde.

- Jeg ved, at det her er specielle omstændigheder, men jeg ved, at mange kvinder før mig har gjort det godt. Jeg kommer til at sympatisere med de kvinder - ligesom jeg sympatiserer med kvinder, der har haft morgenkvalme.

Kæresten Clarke Gayford, der er tv-vært på et fiskeprogram, vil påtage sig rollen som hjemmegående far.

Afstemning

Mener du, at man som statsleder kan tage barsel?

Tilbage dagen efter kejsersnit

I 1990 fik Pakistans daværende premierminister Benazir Bhutto som den første statsleder nogensinde en datter, mens hun bestred embedet.

Men modsat Jacinda Ardern tog hun ingen barsel. Dagen efter sit kejsersnit var hun tilbage i rollen som Pakistans premierminister, læste regeringspapirer og underskrev regeringsdokumenter.

- Det var et vigtigt øjeblik – specielt for en ung kvinde – at bevise, at en kvinde kan arbejde og have et barn samtidig i det højeste og mest udfordrende job, oplyste hun dengang ifølge Newshub.

Benazir Bhutto modtog stor kritik for at få et barn, mens hun ledte landet. Efter otte måneder blev hun afsat som premierminister.

Moderne og progressivt

I New Zealand modtages nyheden om Jacinda Arderns graviditet og kommende barsel dog helt anderledes.

- Det er et vidunderligt valg af vores fremragende unge, kvindelige leder, der også vælger at være forælder. Jeg forventer, at det vil give hende en god indsigt i arbejdet og glæde i sin familie, siger New Zealands tidligere premierminister Jenny Shipley ifølge RNZ.

Beslutningen om at starte en familie, mens man er premierminister, siger meget om New Zealand, mener James Shaw, der er formand for Det Grønne Parti.

- Moderne, progressivt, inkluderende og ligestillende, siger han til The Guardian.

Tærter med hakkekød

37-årige Jacinda Ardern er den yngste kvindelige statsleder nogensinde.

Ifølge The Guardian blev hendes graviditet bekræftet den 13. oktober – blot tretten dage, inden hun blev premierminister i New Zealand. Dermed er barnet blevet undfanget under valgkampen.

Morgenkvalme har gjort det svært at holde graviditeten hemmelig, mens ellers har Jacinda Ardern det godt og spiser ”mange tærter med hakkekød”, fortæller hun.

Jacinda Ardern og Clark Gayford kender barnets køn, men holder det hemmeligt for offentligheden.