Udland

Passagerfly sætter rekord over Atlanten

Et fly fløj fra New York til London på godt fem timer. Men piloten mener, at han kunne have fløjet endnu hurtigere.

Kraftige jetstrømme har den seneste uge sat en gammel og meget prestigefuld rekord under pres - og mandag blev den slået.

Det skete, da et passagerfly fra Norwegian satte ny rekord for den hurtigste flyrejse over Atlanten med et almindeligt passagerfly.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Den norske Boeing 787-9 Dreamliner fløj over Atlanten fra New York og landede i London bare 5 timer og 13 minutter senere. Det er tre minutter hurtigere end den gamle rekord, som blev sat af British Airways i januar 2015.

Turbulens skabte "forsinkelse"

- Vi var faktisk i luften i godt fem timer, og havde det ikke været for varsler om turbulens ved en lavere flyvehøjde, kunne vi have fløjet endnu hurtigere, siger piloten Harold von Dam i en pressemeddelelse.

Om søndagen var rekorden fra 2015 også under angreb, da et andet fly ankom fra New York efter 5 timer og 20 minutter i luften - kun fire minutter fra at slå den gamle rekord.

Ankom knap en time for tidligt

Flyet havde 284 passagerer med ombord og fløj fra New Yorks JFK-lufthavn klokken 11.44 lokal tid.

I luften over Atlanten fandt piloten en kraftig jetstrøm, som bar flyet og gjorde, at det landede i Heathrow i London 53 minutter tidligere, end det var annonceret på lufthavnens ankomsttavler.

Piloter har i mange år anvendt jetstrømme, der løber fra vest mod øst, til at spare tid og brændstof.

Concorden - der var et supersonisk fly og dermed fløj hurtigere end lyden - er stadig det passagerfly, der har rejst fra New York til London på kortest tid og har krydset Atlanten på bare 2 timer, 52 minutter og 59 sekunder.

Det blev taget ud af drift i 2003 - tre år efter en ulykke ved Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, hvor 113 mennesker omkom.