Udland

Trump bad selv om test og klarede den - sådan ser den ud

Resultatet af præsident Trumps første helbredsundersøgelse er blevet genstand for debat i amerikanske medier.

Trumps læge, Ronny Jackson, kalder præsidenten ”meget kvik” og ”velartikuleret” efter at have udført en test af hans kognitive evner i forbindelse med en helbredsundersøgelse.

Tidligere i januar kaldte Donald Trump sig selv for et ”stabilt geni” på Twitter.

Doktor Jackson udførte en såkaldt Montreal Cognitive Assessment-test på Trump. Under testen, der kun tager omkring 10 minutter, beder lægen patienten udføre en række simple opgaver som at tegne et ur, identificere nogle dyr og gentage ord og sætninger korrekt.

Hvis han havde spist sundere de seneste 20 år, kunne han måske blive 200 år

Ronny Jackson, præsidentens læge

Testen kan udpege aldersrelateret tilbagegang i mentale evner, og om der er risiko for sygdomme som Alzheimers og muligvis også Parkinsons.

Du kan prøve testen lidt længere nede i denne artikel.

Bad selv om test

Doktor Ronny Jackson har udtalt, at det var præsidenten selv, der bad om at få udført den kognitive test i forbindelse med, at hans generelle helbred blev undersøgt.

Trumps helbred har været i søgelyset, efter at præsidenten mumlede nogle ord uklart i en tale i december.

En skavank, som Ronny Jackson kalder sin egen fejl: Lægen havde udskrevet lægemidlet Sudafed mod præsidentens tørre hals, og sløret tale var en bivirkning.

Tvivl om lægens helbred

Ronny Jacksons vurdering af præsidentens helbred har dog også fået opmærksomhed på grund af den – i nogle iagttageres øjne – overdrevent positive vinkling, der fik ham til at lyde, næsten som Trump selv er kendt for.

Han har utrolige gener, og det er bare sådan, Gud har skabt ham

Præsidentens læge

Blandt andet brugte Jackson ordet ”fremragende” ikke mindre end otte gange, da han fremlagde resultatet. Det skriver Washington Post.

- Præsidentens generelle helbred er fremragende… Hånden på hjertet, der er ingen tvivl om, at han er inden for fremragende på skalaen, fordi hans generelle helbred er fremragende.

Og Jackson fortsatte:

- Fantastisk hjertesundhed… Han har utrolige gener, og det er bare sådan, Gud har skabt ham.

Tager medicin

Doktor Sanjay Gupta, der arbejder for CNN, og som var med til pressemødet, hvor resultatet blev fremlagt, bød dog ind med en lidt anden tolkning:

- Han tager kolesterolsænkende medicin, han har indikationer på hjertesygdom, og han er på grænsen til at være overvægtig. Vil du karakterisere det som et fremragende helbred?

Jackson svarede, at Trumps hjerte ”er i kategorien fremragende".

Kunne blive 200 år

Doktor Jackson roste også Trumps syn og udholdenhed, og Jackson sagde, at han havde “mere energi end stort set alle andre”. Også hans mentale tilstand fik ros.

- Trump er meget kvik, og han er meget veltalende. Meget, meget kvik, meget intakt… Der er absolut ingen kognitive eller mentale problemer overhovedet… Præsidenten gjorde det overmåde godt, sagde Jackson ifølge Business Insider.

- Hvis han havde spist sundere de seneste 20 år, kunne han måske blive 200 år, afsluttede Jackson.

Præsidentens læge blev udvalgt til at tjene i Det Hvide Hus’ lægestab i 2006 under den tidligere præsident George W. Bush og blev præsidentens personlige læge i 2013 under daværende præsident Obama. Den rolle er han fortsat i under Donald Trumps embede.

Prøv selv: