Udland

Trump anklager Rusland for at hjælpe Nordkorea

Donald Trump under interviewet med Reuters. KEVIN LAMARQUE / Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident mener, at Nordkorea gør store fremskridt i forsøget på at sende et missil afsted mod USA.

Den amerikanske præsident fortæller i et interview til Reuters, at Rusland forsyner Nordkorea trods internationale sanktioner mod det lukkede land.

- Rusland hjælper os overhovedet ikke med Nordkorea, lyder det fra præsidenten.

Derudover mener Donald Trump, at Nordkorea er kommet tættere på at affyre et langdistance missil mod USA.

Rusland fragter olie til Nordkorea

I det 53 minutter lange interview med Reuters uddeler Donald Trump roser til Kina, eftersom de har begrænset olie- og kulforsyningen til Nordkorea, men han mener, at Kina kan gøre endnu mere for at begrænse det lukkede land.

Den amerikanske præsident fortæller, at Rusland ser ud til at have udfyldt det hul, som Kina har efterladt Nordkorea i.

- Desværre har vi ikke det store forhold til Rusland, og på nogle punkter er det sandsynligt, at Rusland giver det, Kina tager (fra Nordkorea, red.). Så det endelige resultat er ikke så godt, som det kunne være, siger Donald Trump.

Ifølge Reuters har russiske tankskibe fragtet brændstof til Nordkorea af mindst tre omgange i de sidste par måneder. Nordkorea er afhængig af importeret brændstof for at holde liv i deres hårdtprøvede økonomi. Den russiske import er et brud på de internationale sanktioner. Rusland afviser påstandene.

Nordkorea gør fremskridt med missil mod USA

Længe har forholdet mellem den nordkoreanske leder og USA’s præsident været anspændt, hvilket har ført til verbale konflikter mellem de to.

Donald Trump har blandt andet kaldt Kim Jong-un ’little rocket man’ (lille raketmand) på et møde i FN. De verbale konflikter har affødt trusler fra Nordkorea, som blandt andet har truet med at bombe den amerikanske stillehavs ø Guam.

Nordkorea har i det meste af 2017 testaffyret interkontinentale missiler over internationalt farvand. Og Donald Trump mener, at Kim Jong-un og hans folk gør fremskridt i forsøget på at sende et missil afsted mod USA.

Tidligere i januar åbnede præsidenten op for forhandlinger med Nordkorea. Men nu tvivler Donald Trump på, om det vil være til gavn at mødes med den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

Trods trusler fra Nordkorea afviser præsidenten at kommentere på, om USA overvejer at gengælde truslerne.  

- Vi spiller et meget, meget højt spil poker, og du vil ikke afsløre din hånd, siger Donald Trump.