Donald Trump

Trumps helbred undersøgt - et forsøg på at mane rygter i jorden, mener analytiker

- Trump er sund og rask. Han vil efter alt at dømme forblive sund og rask i resten af sin præsidentperiode, lyder det fra præsidentens læge.

Han er overvægtig, og han får ikke nok motion.

I disse dage bliver 71-årige Donald Trumps helbred bogstaveligt talt diskuteret vidt og bredt.

En helbredsundersøgelse af præsidenten, der blev foretaget fredag, har konkluderet, at han har for meget på sidebenene, og at timerne på golfbanen ikke er nok til at holde vægten nede. 

Alligevel slår præsidentens læge Ronny Jackson fast, at Donald Trumps helbred "i det store hele er fremragende": 

- Præsidenten ville nyde godt af en mindre fedtholdig kost og mere motion, pointerede lægen dog på et efterfølgende pressemøde i Det Hvide Hus. 

Trump ligner 70 procent af amerikanerne

Men der er Donald Trump langt fra alene om. Ifølge amerikanske CNN er mere end 70 procent af alle amerikanere over 20 år overvægtige, hvis man måler deres BMI. 

Præsidentens eget BMI afslører, at han blot er 1,3 kilo fra at være svært overvægtig.

Det skal dog understreges, at denne måleform ofte er blevet kritiseret for at være upræcis, da den sammenligner vægt og højde, men veksler ikke mellem muskler og fedt. 

Men præsidentens taljemål lyver ikke, og undersøgelsen viser, at Donald Trump er i stor risiko for at udvikle diabetes, mens præsidentens kolesteroltal allerede er for højt. Det kan i værste fald resultere i hjertesygdomme.

Læge forsvarer præsidentens helbred

Ifølge helbredsundersøgelsen er præsidenten 190 centimer høj og vejer godt 108 kilo.

Trumps blodtryk er 122 over 74, mens hans totale kolesteroltal er 223, hvilket er højere, end lægerne anbefaler.

Men præsidentens læge Ronny Jackson slår koldt vandt i blodet. Et liv uden tobak og alkohol vil i sidste ende være til stor gavn for præsidentens helbred, lød det på pressemødet: 

- Præsidenten har en masse energi og stamina, sagde Ronny Jackson og fortsatte:

- Trump er sund og rask. Han vil efter alt at dømme forblive sund og rask i resten af sin præsidentperiode. 

Vil gerne tabe sig

Alligevel har Donald Trump et ønske om at tabe sig, sagde Ronny Jackson på mødet: 

- Jeg tror, det realistiske mål over det næste år vil være at tabe 10 til 15 pund (4,5 til 6,8 kilo, red.). 

- Vi har talt en del om kost og motion. Han er meget mere begejstret omkring kosten end motionen, men vi går i gang med begge.

Samtidig understregede lægen, at præsidenten klarede den mentale del af undersøgelsen fint: 

- Han er skarp. Han er meget veltalende, når han taler med mig. Jeg har ikke bemærket, at han skulle gentage sig selv. Jeg har absolut ingen grund til at tro, at han har nogen problemer med sin tankeproces, lyder det.

Analytiker: Trump maner mentale rygter til jorden

Der er tale om en rutineundersøgelse, som alle præsidenter får foretaget gennem deres virke.

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har der længe gået rygter om, at Trump lyver om sin højde for ikke at blive kategoriseret som ’svært overvægtig’. Mere interessant er dog den mentale del af undersøgelsen, mener han.

- Præsidenten har selv bedt om at få foretaget en kognitiv undersøgelse for at mane nogle af de rygter til jorden, der går på, at han er mentalt ustabil. Han er blandt andet blevet beskyldt for at være personlighedsforstyrret og lide af ekstrem narcissisme, siger Mirco Reimer-Elster. 

Analytikeren henviser til den meget omtalte bog 'Fire and Fury: Inside the Trump White House', hvor forfatter Michael Wolff igennem længere tid har fulgt præsidenten. I bogen sætter Wolff blandt andet spørgsmålstegn ved præsidentens intelligens

- Han har valgt at få foretaget den her test, fordi det er dybt nedværdigende for ham at blive angrebet på sin intelligens. Men der er udelukkende tale om en symbolsk handling. Testen har ikke nogen politisk betydning, da man ikke bare kan fjerne en præsident, siger Mirco Reimer-Elster og pointerer, at det ikke er offentlig kendt, hvad den mentale undersøgelse helt konkret indeholder. 

Sammenligner sig selv med "outsideren" Reagan

Faktisk er det aldrig tidligere sket, at en præsident er blevet afsat før tid på grund af sit mentale helbred. Det tætteste, man kommer på det, er i Ronald Reagans tid. 

Reagan var præsident i USA frem til 1989, og netop i slutningen af hans virke blev der sået tvivl om hans helbred. Kort efter sin embedsperiode fik han konstateret demenssygdommen alzheimers. 

- Trump sammenligner sig selv med Reagan, hvilket kan virke underligt, da flere historikere peger på, at den tidligere præsident allerede var syg i sin sidste tid som præsident. Men trods modstanden bliver Reagan ofte betegnet som én af tidens største, konservative præsidenter. Trump beskriver netop sig selv som en "outsider på lige fod med Reagan", som måske blev gjort grin med under embedet, men senere blev hyldet.

Donald Trump var 70 år, da han blev indsat som præsident og er dermed den hidtil ældste, som er blevet indsat i nationens højeste embede.

Twitter-brugere tvivler på undersøgelse

Også på det sociale medie Twitter sår kritikere af præsidenten tvivl om omfanget af helbredsundersøgelsen, og der bliver både sat spørgsmålstegn ved Donald Trumps vægt og højde. 

Det sker under hashtagget 'Girther'. Ordet 'girth' betyder 'tyk mave', og hashtagget kan løst oversættes til 'tykke-mavesen'.

Blandt kritikerne er filminstruktør James Gunn, der står bag biografsuccessen 'Guardians of the Galaxy'. Instruktøren tror ikke på, at præsidenten kun vejer 108 kilo, og på Twitter har han derfor tilbudt at donere 600.000 kroner til velgørenhed, hvis præsidenten offentligt stiller sig op på en vægt.

Han bliver bakket op af utallige brugere. Flere henviser til billeder af præsidenten, der spiser fastfood. Noget, Donald Trump aldrig selv har lagt skjul på, og under sin præsidentkampagne blev han flere gange set indtage burgere fra burgerkæden McDonalds. Tilbage i august lagde præsidenten endda følgende billede op på Twitter:

Også Donald Trumps højde bliver diskuteret livligt. I helbredsundersøgelsen står der, at præsidenten er 190 centimeter høj. Flere Twitter-brugere sammenligner ham blandt andre med den amerikanske fodboldspiller Tom Brady, som er 193 centimeter, og netop derfor tvivler de på rigtigheden af undersøgelsen.

Blot 21,7 procent af alle voksne amerikanere følger landets retningslinjer for ugentlig motion. Her bliver de rådet til at dyrke 2 timer og 30 minutters moderat motion om ugen samt en 1 time og 15 minutters motion af høj intensitet.