Udland

Forældre holdt 13 børn fanget i USA - lænket til senge i hjemmet

I et hus i Californien fandt betjente flere børn lænket til senge med kæder og hængelåse i mørke omgivelser.

Et forældrepar fra det sydlige Californien blev søndag anholdt og sigtet for tortur og børnemishandling. Det drejer sig om 57-årige David Turpin og 49-årige Louise Turpin.

Det oplyser politiet i Riverside County mandag i en erklæring ifølge flere amerikanske medier, heriblandt Fox News, BBC og CNN.

Anholdelserne sker, efter at myndighederne fandt 12 af parrets børn i alderen fra 2 til 29 år holdt fanget i hjemmet. Flere af børnene var lænket til senge.

Familien har ikke tidligere været i politiets eller myndighedernes søgelys.

Datter slog alarm

Myndighederne oplyser, at en efterforskning blev iværksat, efter at det søndag morgen lykkedes parrets 13. barn – en 17-årig pige – at flygte fra hjemmet i Perris og slå alarm til politiet.

Politiet i Riverside County oplyser, at det i første omgang troede, at "den udmagrede pige blot var 10 år gammel".

Lænket til senge

Da betjente tiltvang sig adgang til Turpins hjem, fandt de "flere børn og voksne lænket til deres senge med kæder og hængelåse i mørke og ildelugtende omgivelser".

Ifølge politiet er der stillet en kaution på ni millioner dollars – eller godt 54 millioner kroner – mod hver af de to anholdte.

Børnene var altid klædt i det samme, fortæller deres bedstemor Video: Malene Sørensen

Det er foreløbigt uklart, hvordan forældrene stiller sig til anklagerne, ligesom at de heller ikke har givet nogen forklaring på, hvorfor de holdt deres børn i fangenskab.

- Forældrene er for nuværende ikke i stand til at give en logisk forklaring på, hvorfor deres børn var holdt fanget på den måde, oplyser politiet i en erklæring.

Børnenes bedstemor har ifølge BBC fortalt, at hun ikke havde set familien i fire til fem år.

Børn er underernærede

Myndighederne vurderede oprindeligt, at alle 13 ofre var børn. Umiddelbart efter opdagede efterforskere dog, at syv af ofrene er over 18 år.

- Ofrene var underernærede og meget beskidte, oplyser politiet i Riverside County.

Ifølge politiet fik alle børnene mad og drikke umiddelbart efter frigivelsen, fordi de fortalte, at de var sultne.

Alle ofrene er fragtet til behandling på lokale hospitaler.

På Facebook delte David og Louise Turpin talrige billeder af deres børn ved forskellige arrangementer som familiens besøg i Disneyland og fra forældrenes bryllup i Las Vegas, siger børnenes farmor til CNN.

Hun fortæller også, at de alle havde ens tøj på, når de var uden for hjemmet.

Naboer så sjældent børnene

Naboer fortæller til medierne, at de sjældent så børnene. Kimberly Milligan er en af dem, og hun troede, at børnene fik hjemmeundervisning.

- Man ved, at der er noget galt, men man vil ikke tænke skidt om folk, siger hun til New York Times.

Hun så engang nogle af børnene sætte julelys op ved hjemmet, og hun hilste på dem:

- De kiggede på os som børn, der ønskede at gøre sig selv usynlige, fortæller hun.

Naboer til forældrepar: - Jeg troede, at de ældste børn var 12. Video: Malene Sørensen

Børnenes bedsteforældre har over for BBC fortalt, at børnene fik hjemmeundervisning - men de har ikke uddybet, hvad det indebærer.

En anden nabo, Robert Perkins, så også nogle af børnene ved juletid, da de var i gang med at lave en udstilling med en krybbe foran huset, siger han til nyhedsbureauet AP. Han sagde desuden, at alle var meget tynde:

- Og de var ikke atletisk-tynde, men tynde på grund af fejlernæring.

Faderen opgivet som skoleinspektør

Perris ligger knap 100 kilometer sydøst for storbyen Los Angeles, hvor familien – der tidligere har boet i Texas – havde slået sig ned i 2010.

Ifølge den amerikanske avis The Los Angeles Times er der ifølge de offentlige optegnelser på adressen en skole – Sandcastle Dagsskole – som åbnede i 2011. David Turpin er opgivet som værende skoleinspektør. I skoleåret 2016 til 2017 var der indskrevet seks børn fra 5. til 12. klasse.

- Dét får folk til at spørge, hvordan søren det kan være, at myndighederne i Californien ikke på noget tidspunkt har været forbi den her bopæl – ikke har undersøgt, om det her forældrepar overhovedet har været egnet til at drive skole. Vi ved ikke, i hvilket omfang de har drevet en skole, men der er registreret en eller anden form for privatskole på den her adresse, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Husker forældre som et pænt par

The New York Times skriver, at familien begærede konkurs i 2011, fordi de ifølge retsdokumenter skyldte mellem 100.000 og 500.000 dollars (mellem 600.000 og tre millioner kroner).

På det tidspunkt arbejdede David Turpin som ingeniør. Advokaten, der stod for konkursbegæringen, oplyser, at han aldrig mødte nogen af de mange børn, men at parret ”talte meget om dem".

- Vi husker dem som et meget pænt par, sagde Ivan Trahan.

Han fortæller desuden, at Louise Turpin fortalte ham, at familien elskede Disneyland og besøgte stedet ofte.

Tre kvinder holdt som slaver i 10 år

Sagen vækker ifølge Jesper Steinmetz minder om en anden lignende sag i Cleveland i staten Ohio i USA i 2013:

- Tre kvinder undslap efter at være holdt fanget i op til 10 år. Det var tre kvinder, der var blevet fanget af en mand, der var skolebuschauffør. De var også lænket til hjemmet, og han havde gjort en af kvinderne gravid. Han begik siden selvmord i sin fængselscelle.