Udland

De kom til USA som børn, men nu er de smidt ud af landet

Debatten om illegale immigranter buldrer i USA. TV 2 har været i Mexico og mødt mennesker, der netop er blevet sendt ud af landet.

Hun er lige gået igennem den hvide gitterport, der adskiller grænsen mellem USA og Mexico. 

Nu er hun i sit hjemland, men alligevel langt fra det sted, hun kalder hjem.

- Jeg kender ingen her. Jeg aner ikke, hvor jeg skal tage hen, siger hun desperat, da TV 2 møder hende, netop som hun har krydset grænsen. 

Gabriela, der ikke vil have sit efternavn frem, har boet i USA stort set hele sit liv og har to børn, der er amerikanske statsborgere.

Men hun kom illegalt ind i landet, og derfor er hun en af mange immigranter, der er blevet smidt ud af USA og deporteret tilbage til Mexico – væk fra sin familie på den anden side af grænsen.

- Jeg har min mand og mine børn derovre. Jeg kender ikke livet her på den side af grænsen. Alt er så anderledes, siger hun fortvivlet. 

Risikerer at blive sendt væk 

Omkring 11 millioner immigranter lever illegalt i USA.

Præsident Trump har lovet at slå hårdt ned på dem, der opholder sig ulovligt i landet og sende mange flere tilbage til deres hjemlande. I øjeblikket diskuterer politikerne, hvordan de skal beskytte de omkring 800.000 unge, kaldet Dreamers (Drømmere, red.), der kom illegalt til USA med deres forældre som børn, men som har levet hele deres liv som amerikanere.

Under præsident Obama blev de fleste Dreamers beskyttet af den såkaldte Dream Act, også kaldet DACA, der giver dem lov til at opholde sig i landet på trods af deres illegale status.

Den ordning vil Trump ikke forlænge, medmindre politikerne kan finde det, han kalder en acceptabel løsning. Men det er lettere sagt end gjort, og for nylig tweetede Trump:

- DACA er formentlig død, fordi Demokraterne ikke rigtig vil det, de vil bare tale og tage meget nødvendige penge fra vores militær.

Taler dårligt spansk 

Findes der ikke en løsning inden på fredag, risikerer de mange Dreamers at dele skæbne med Maria, som TV 2 møder på et hjælpecenter for kvinder, Madre Assunta, i Tijuana i Mexico. 

Maria er mexicaner, men taler med en stærk amerikansk accent, mens hun viser rundt i sit midlertidige hjem. 

Hun har boet i USA, siden hun var et år gammel. 

Nu er hun sendt tilbage til Mexico og prøver at finde sig til rette i et land, hun aldrig har kendt.

Rundt omkring hende taler de fleste spansk, men selvom det egentlig er hendes modersmål, taler Maria det kun gebrokkent.

- Alt er fremmed for mig, siger hun, mens tårerne triller ned ad kinderne på hende.

Hun ønsker ikke sit rigtige navn frem af hensyn til den familie, der stadig er i USA.

Ligesom flere af de andre kvinder på stedet, har Maria nemlig måttet forlade sine fire børn på den anden side af grænsen, deriblandt en kun 3-årig søn. Nu bor børnene hos deres bedstemor i Californien.

- Min lille søn spørger hele tiden, hvornår mor kommer hjem. Hver gang nogen banker på døren, tror han, det er mig. Det er virkelig hårdt, når jeg ikke kan fortælle mine børn, hvornår jeg kommer hjem igen, siger hun.

- Jeg er en smule desperat

Ved grænsen mellem San Diego i USA og Tijuana i Mexico møder TV 2 dagen igennem flere immigranter, der fortæller samme historie. 

Fra tidlig morgen til sen aften kommer de gående over grænseovergangen. 

De fleste er klædt i grå træningstrøjer, som de får udleveret i de amerikanske deportationscentre. De har ikke andet med sig end et par identifikationspapirer og en enkelt plastikpose med lidt ekstra tøj.

Flere har først for nylig forsøgt at krydse grænsen ulovligt og er blevet deporteret med det samme. Nogle af dem overvejer allerede at vende tilbage igen. 

Andre har opholdt sig i USA i længere tid og har stærke bånd til landet. 

- Jeg kom til USA for at få et arbejde og et bedre liv, fortæller Pablo Lopez, der kommer over grænsen til Mexico om aftenen sammen med en større gruppe af illegale immigranter.

Drømmen om at komme tilbage 

Foran grænsen står mexicanske hjælpeorganisationer klar til at tage imod ham og de andre deporterede for at køre dem til et af de mange hjælpecentre, der ligger i Tijuana.

- Jeg har det okay, men er en smule desperat, fortæller Pablo Lopez i bussen på vej til Casa del Migrante, det største center for mandlige migranter i Tijuana. 

På centret kommer der hver dag op til 60 nye beboere, der for de flestes vedkommende er blevet deporteret fra USA.

Her får de mad, en seng at sove i og hjælp til at finde et job, så de kan betale for rejsen tilbage til der, hvor de kom fra.

- Jeg bliver her et par dage, og så må jeg tage tilbage til min landsby, siger Pedro Lopez skuffet.

For ham - og mange andre -  er drømmen om et bedre liv mod nord slukket.

Men længere oppe ad den samme gade i Tijuana, på kvindernes hjælpecenter, lever håbet stadig. I hvert fald hos Maria: 

- Jeg har stadig en drøm om at komme tilbage til USA og være sammen med mine børn. Og hvis ikke den bliver opfyldt i dag, så gør den måske i morgen, siger hun forhåbningsfuldt.