Demonstrationer flere steder i Sverige – særligt én kvinde var i deres tanker
Flere mænd blev i december frikendt i en sag, hvor en kvinde hævdede at være blevet voldtaget flere gange og over flere timer.
På pladsen Norrmalmstorg i den svenske hovedstad er mange indbyggere samlet.
Bevæbnet med tændte fakler demonstrerer de deres støtte til kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb.
”Vi tror på jer” og ”I kan ikke få os til at tie stille” står malet på store skilte.
- Vi har ikke til hensigt at acceptere, at kun 11 procent af alle voldtægter opklares, skriver stifter af MeToo Sweeden, Gabriella Ohlzon, på Facebook med henvisning til en statistik fra det svenske kriminalpræventive råd.
Gabriella Ohlzon har opfordret folk til at gå på gaden i Stockholm – og over hele Sverige tog flere opfordringen til sig søndag.
I omkring 20 svenske byer blev tændte fakler båret gennem gaderne i sympati med ofre for seksuelle overgreb.
Efter MeToo-bølgen, hvor flere kvinder har stået frem og fortalt om seksuelle overgreb begået mod dem, begyndte at rulle over hele verden, har svenskerne taget budskabet til sig. Flere gange har borgere været på gaden ved demonstrationer, ligesom den svenske regering har indført en ny lov, der forbyder sex uden udtrykkeligt tilsagn.
Kvinde: Mænd voldtog mig flere timer
På Norrmalmstorg i Stockholm går tankerne især til en bestemt sag.
En gruppevoldtægt i forstaden Fittja sydvest for Stocholm, hvor fem formodede gerningsmænd i december blev frifundet. I retten fortalte en kvinde, hvordan mændene over flere timer havde voldtaget hende på skift i en trappeopgang.
På dagen for domsafsigelsen blev der afholdt flere demonstrationer til fordel for kvinden, men alle fem mænd blev ved distriktsdomstolen i Södertörn frikendt.
Der var ikke nok beviser, lød det ifølge avisen Stockholm Direkt.
Politiets undersøgelser i sagen er i svenske medier blevet stærkt kritiseret, og ifølge Aftonbladet er sagen sendt videre til ombudsmanden, som nu skal se på, hvorvidt politiefterforskningen har været tilstrækkelig.
Hvem skal tro på mig?
Efter dommen har der været protester, ligesom indsamlinger er blevet startet til fordel for kvinden. Hvem skal tro på mig, spurgte hun efter dommen i de svenske medier.
Og det skal svenskerne, mener stifteren af MeToo Sweeden.
- Vi tror på de sårbare uanset deres baggrund, religiøs mening, socioøkonomisk situation, etnicitet eller seksuel orientering, skriver Gabriella Ohlzon på Facebook.
- Vi har brug for en ændring nu! Bedre politiressourcer, bedre støtte til sårbare og ændrede seksuelle lovovertrædere!
Siger tak for støtten
I sagen om gruppevoldtægten i Fittja har kvinden tidligere takket svenskerne for al deres støtte i en video, som hun har optaget af sig selv med ryggen til.
- Støtten har betydet og hjulpet mig meget gennem dette, siger hun ifølge Aftonbladet.