Raserede butikker får H&M til at lukke i Sydafrika

Sagen om en udskældt trøje-annonce har nu ført til voldelige protester. Sydafrikanske aktivister vil have tøjkæden ud af landet.

Tøjfirmaet H&M lukker sine butikker i Sydafrika på grund af udskældt annonce, der er anklaget for racisme.

Flere steder i Sydafrika er der lørdag udbrudt protester mod H&M-butikker på opfordring fra oppositionspartiet Economic Freedom Fighters (EFF). Det får nu H&M til at lukke ned for alle kædens butikker i landet.

Årsagen til protesterne er en meget udskældt annonce, hvor en sort dreng er iklædt en hættetrøje med påskriften "den sejeste abe i junglen".

Annoncen blev straks anklaget for at være racistisk, og den svenske tøjproducent valgte tidligere på ugen at undskylde og trække annoncen tilbage. 

- Sorte er tidligere blevet sammenlignet med aber i kolonitiden, og de mener, at H&M burde have forstået det. At H&M har trukket annoncen tilbage, er ikke lige så afgørende, som at den faktisk blev offentliggjort, forklarer den svenske tv-station SVT's Afrika-korrespondent Johan Ripås.

- De kræver nu, at H&M-butikkerne bliver lukket, fortæller han.

H&M-butikker er blevet angrebet i Sydafrika Video: Hans-Henrik Busk Stie

EFF: Konsekvens for H&M's racisme

Protesterne foregår blandt andet i Sandton, Menlyn Park og East Rand, skriver News24.com.

På de sociale medier deles der flere billeder og videoer, hvor man kan se EFF-demonstranter klædt i røde trøjer demonstrere foran butiksvinduerne. På andre videoer kan man se unge, sorte vandalisere butikkerne, hvor tøjstativer bliver kastet rundt.

På Twitter bekræfter EFF's næstformand, Floyd Shivambu, at aktionen er et svar på H&M's omdiskuterede annonce. Samtidig bringer han flere billeder af en vandaliseret butik.

- Den der H&M-nonsens-tøjbutik mærker nu konsekvenserne for sin racisme. Alle rationelle personer burde kunne se, at butikken ikke burde have lov at fortsætte driften i Sydafrika. Godt gået af krigerne, der fysisk konfronterede racismen, skriver han.

Benjamin Disoloane fra EFF er til stede ved en af protesterne. Han fortæller, at man er klar til at gøre protesterne langvarige.

- Vi ønsker ikke, at de skal sige noget til os. Vi fortæller dem, at de skal lukke butikken, og hvis ikke de gør det, skal de bare vide, at jeg kommer til at være her næsten hver dag startende med i dag, siger han til News24.

H&M lukker sine butikker

I første omgang får EFF-demonstranterne deres vilje.

I en mail til SVT oplyser H&M, at de midlertidigt lukker alle deres butikker i Sydafrika som konsekvens af urolighederne.

- Sikkerheden for vores medarbejdere og vores kunder er det vigtigste for os, og vi har lukket alle vores butikker i Sydafrika på grund af de igangværende protester, skriver H&M og tilføjer:

- Vores medarbejdere på stedet følger situationen nøje.

Mor til model tog H&M i forsvar

Tøjproducenten førte tidligere på ugen til omfattende kritik på de sociale medier, og flere superstjerner fra blandt andet musikkens og sportens verden deltog aktivt i kritikken.

Herunder den canadiske sanger The Weeknd, der på Twitter oplyste, at han stopper sit samarbejde med H&M, efter han sidste efterår indgik en aftale med H&M om en ny tøjlinje.

Det er dette foto af en sort dreng i hættetrøjen med den omdiskuterede tekst, der har udløst balladen.
Det er dette foto af en sort dreng i hættetrøjen med den omdiskuterede tekst, der har udløst balladen. Foto: Screendump

Den internationale opmærksomhed fik moren til modellen, svenske Terry Mango fra Stockholm, til at stå frem. I en række Facebook-opslag skrev hun blandt andet, at hun ikke forstod, hvordan det nogensinde var blevet en sag om racisme, og hun bad verdensstjernerne holde igen med deres kritik.

- Jeg er moren, og det her er et ud af hundrede outfits, som min søn har båret som model. Stop jeres tuderi og konstante råb om "ulven kommer". Det er et blevet et unødvendigt problem, så kom videre, skrev hun.