Donald Trump

Trump fælder dom over Iran – det skal du vide om omstridt atom-aftale

Trump kan starte en kædereaktion, der kan presse præsidenter og gøre skade på USA's internationale ry.

USA’s præsident, Donald Trump, vil fredag efter planen offentliggøre, om USA vil genindføre sanktioner mod Iran og dermed bringe den omdiskuterede atom-aftale med landet i fare. 

Hvis Donald Trump vælger at indføre nye sanktioner, vil det ifølge nyhedsbureauet Reuters de facto ødelægge aftalen, som hans forgænger Barack Obama i 2015 var med til at indgå med Iran om landets omstridte atomprogram.

Den amerikanske præsident har tidligere taget afstand fra aftalen, fordi han ikke mener ’Iran overholder aftalens ånd’.

Alligevel vil Donald Trump ikke genindføre sanktioner fredag, oplyser to kilder med kendskab til sagen, ifølge New York Times. I stedet vil han give den amerikanske kongres og de europæiske allierede en begrænset mængde tid til at forbedre aftalen. Ellers vil præsidenten trække USA ud af aftalen, fortæller de anonyme kilder til New York Times.

Men hvad går atomaftalen ud på, og hvad sker der, hvis Trump genindfører sanktioner?

TV 2 giver her et overblik:

Hvad er JCPOA?

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) bliver ofte kaldt ’atomaftalen med Iran’ eller bare ’atom-aftalen’ og er i sin grundessens en aftale mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, samt Tyskland og EU.

Aftalen, der blev underskrevet i oktober 2015, går ud på, at Iran forpligter sig til af begrænse landets atomprogram til civil brug.

Ifølge aftalen forpligter Iran sig til at afvikle centrale dele af sit kontroversielle atomprogram, mod at omverdenen til gengæld ophæver de omfattende sanktioner mod Iran, som har lagt landets økonomi i ruiner. 

Mere præcist betyder aftalen, at Iran har reduceret sine lagre af ’lav-beriget uran’ med 98 procent, så der ikke længere er tilstrækkelige mængder uran tilbage til at lave atomvåben. Landet skal også, ifølge aftalen, skaffe sig af med alt ’mellem-beriget uran’.

Iran har også lukket 12.000 centrifuger til at berige uran ned og besvaret alle spørgsmål fra internationale eksperter omkring atomprogrammets mulige militære formål.

Hvis vi kan bekræfte, at Iran lever op til aftalen, og hvis vi kan slå fast, at dette er i vores bedste interesse, så bør vi klart forblive en del af den

James Mattis

Og slutteligt har Iran fjernet og ødelagt kernen fra et af de mest centrale atomkraftværker, der kunne have fremstillet tilstrækkeligt med plutonium til at producere to atombomber om året.

Til gengæld for den atomare nedrustning har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollar, som var indefrosset i banker i udlandet.

Irans banker er blevet lukket ind i det internationale finanssystems fællesskab, og samtidig har landet fået adgang til at øge sin eksport af olie med cirka 500.000 tønder olie om dagen.

Atomaftalen blev set som en stor diplomatisk sejr for Obama-administrationen, men Donald Trump har gentagne gange kaldt aftalen ’den værste nogensinde’.

Hvorfor skal Trump bekræfte, at Iran overholder aftalen?

Da Obama-administrationen underskrev aftalen, kom den med det samme under hård beskydning fra Republikanerne og endda fra nogle af Demokraterne fra præsidentens eget parti.

Det endte med, at der blev indført en lov i USA, der kræver, at præsidenten hver tredje måned skal meddele den amerikanske kongres, om Iran – i hans optik – overholder atomaftalen, og om den fortsat vurderes at være i USA's nationale interesse.

Deadline for bekræftelse af aftale udløber fredag. 

Aftalen har tidligere fået vigtig støtte fra den amerikanske forsvarsminister, James Mattis.

Under en senatshøring i oktober sidste år udtalte ministeren:

- Hvis vi kan bekræfte, at Iran lever op til aftalen, og hvis vi kan slå fast, at dette er i vores bedste interesse, så bør vi klart forblive en del af den.

Mattis lod i klare ord forstå, at "det er noget, som præsidenten bør holde sig indenfor" - altså at respektere aftalen med Iran.

Hvad sker der, hvis Trump genindfører sanktioner?

Hvis Trump fredag annoncerer, at USA vil genindføre sanktioner, vil det ifølge nyhedsbureauet Reuters ødelægge aftalen, som hans forgænger Barack Obama i 2015 var med til at indgå med Iran om landets omstridte atomprogram.

Det er imidlertid usikkert, om det kan lykkes Republikanerne i Kongressen at samle de 51 stemmer, der skal til i Senatet for at indføre nye sanktioner.

Og blandt de lande, der indgik aftalen med Iran, er USA alene om at mene, at Iran ikke lever op til sine forpligtelser i aftalen.

Derfor har flere politiske kommentatorer peget på, at det vil skade USA's internationale ry som en pålidelig samarbejdspartner, hvis landet bryder aftalen.

Derudover har analytikere peget på, at konservative på den iranske politiske højrefløj vil bruge en eventuel amerikansk overtrædelse af aftalen til at gå til angreb på den reformvenlige præsident Hassan Rohani.

Bryder Trump reglerne i aftalen?

Hvis den amerikanske præsident ikke genbekræfter Irans overholdelse af aftalen, er det ikke i sig selv en overtrædelse af aftalen.

Irans genvalgte præsident, Hassan Rouhani, udtaler efter sin valgsejr, at iranerne drømmer om at leve i fred og fordragelighed med resten af verden. Samtidig understreger han, at man ikke vil acceptere hverken trusler eller ydmygelse, skriver AFP.

Men hvis Kongressen derimod indfører nye sanktioner mod Iran, vil det være en overtrædelse af den internationale aftale.

Hvordan reagerer Iran?

Iran har tidligere reageret skarpt på rygterne om, at Trump ikke vil genbekræfte landets overholdelse af aftalen.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif Khonsari, har truet med, at landet vil trække sig helt ud af aftalen, hvis der bliver (gen)indført sanktioner.

Hvordan reagerer USA’s allierede?

De andre vestlige lande, der har underskrevet aftalen, er i lighed med Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) af den opfattelse, at Iran overholder sin del af aftalen.

Derfor har flere europæiske ledere offentligt opfordret USA til at overholde sin del af aftalen. Torsdag udsendte flere europæiske udenrigsministre og EU's udenrigschef en fælles erklæring, hvor de betonede, at de mener, Iran overholder aftalen, og at USA bør gøre det samme. 

Og torsdag ringede den franske præsident Emmanuel Macron ifølge Reuters også direkte til Donald Trump for at forsøge at overbevise ham om, at aftalen skal bestå.

Den britiske ambassade gik sidste år så vidt, at de på Twitter slog en animation op, der viser, hvordan Iran overholder aftalen: