Udland

Senator står frem og bekræfter Trump-kommentar

Senator står frem og bekræfter Trumps 'lortehuller'-kommentar. Magtfuld republikaner kalder det "meget uheldigt".

Tidligere havde det måske overrasket de fleste, hvis en amerikansk præsident omtalte andre lande som ’shitholes’ – eller på dansk ’lortehuller’.

Men med Donald Trump i Det Hvide Hus er det ikke overraskende. Ikke for TV 2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

For Trump er et meget impulsivt menneske, en mand, der siger, hvad han tænker og føler.

- Så når han taler om møglande, så er det fordi, han synes, det er møglande. Og det er der mange af hans egne vælgere, der også synes, siger Jesper Steinmetz.

Trumps udtalelse skal være faldet på et møde i Det Hvide Hus torsdag aften, hvor to senatorer præsenterede deres plan for en ny lovgivning på immigrationsområdet.

Jesper Steinmetz tror bestemt ikke, Trump havde regnet med, at hans formuleringer ville komme ud. Men det gjorde de. Trump afviser dog selv, at han har brugt ordet 'shithole'.

Senator: Det var det ord, han brugte

Amerikanske medier citerede i første omgang unavngivne kilder. Men den demokratiske senator Dick Durbin er siden stået frem og har bekræftet de anonyme kilder.

- Han sagde: ”Haitianere? Har vi brug for flere haitianere?” Og så fortsatte han, da vi beskrev indvandringen fra Afrika, der skulle beskyttes i det program, de to partier havde vedtaget. Det var her han kom med de infame og vulgære kommentarer ved at kalde de lande, de kom fra, for lortehuller. Det var præcis det ord, præsidenten brugte. Ikke kun en gang, men gentagne gange, siger Dick Durbin

Donald Trump kalder afrikanske lande og Haiti for "shitholes". Video: Emil Færch

Trumps bemærkning har affødt stærke reaktioner fra indbyggere i de land, Trump angiveligt talte om:

- Det er den perfekte definition på racisme, siger Wangui Muraguri fra Nairobi i Kenya.

- Som afrikaner væmmes jeg. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, siger Selania Linx fra Johannesburg i Sydafrika.

- Det kommer ikke uventet fra en person af hans karakter. Vi kender typen, siger Abdulsalam Kayode fra Lagos i Nigeria.

Chokerende og skammeligt

Også fra mere officielt hold møder Trumps kommentarer heftig kritik.

- Det er chokerende og skammelige kommentarer fra USA’s præsident. Jeg beklager, men der er ikke andre ord for det end ’racistisk’, siger Rupert Colville, der er FN’s højkommissær for menneskerettigheder.

- Vores land er ikke noget lortehul, og det er Haiti heller ikke, ej heller andre lande i nød, siger Jessie Duarte, næstformand i Sydafrikas regerende parti, ANC.

- Kigger man på den historiske virkelighed, hvor mange afrikanere ankom til USA som slaver, går den her udtalelse stik imod al accepteret opførsel og praksis, siger talsperson for Den Afrikanske Union Ebba Kalondo.

Ryan: Meget uheldigt

Blandt Trumps egne har den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, ifølge Reuters sagt:

- Det første, der falder én ind, er "meget uheldigt og ikke særlig hjælpsomt".

Ryan sagde desuden, at han selv har irske forfædre, som "virkelig blev set ned på". Og han understregede, at haitianere i hans hjemby Janesville i Wisconsin er "fantastiske borgere", skriver AP.

De mange stærke reaktioner overrasker ikke USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Når USA’s præsident stiller sig op og angiveligt ifølge flere kilder og nu også en senator betegner andre lande som shitholes eller lortehuller, så er det jo klart, at det giver en markant reaktion både i ind- og udland. Så det kan man jo ikke være overrasket over, siger han og tilføjer:

- Man kan så spørge sig selv, om det er overraskende, at det kommer fra Donald Trump. Og der må man nok også sige, at det er jo heller ikke.

Opbakning fra senatorer

Der har dog også været opbakning til Trump.

De to republikanske senatorer David Perdue og Tom Cotton, der var med til mødet, "kan ikke erindre", at Trump talte om "lortelande" i Afrika, siger de i en fælles udtalelse ifølge AP.

Trump skriver selv i et opslag på Twitter:

- Det sprog, jeg anvendte under Daca-mødet var barskt, men dette var ikke det sprog, der blev brugt. Hvad der var virkeligt barskt, var det verdensfjerne forslag, som blev fremlagt - et stort tilbageslag for Daca, skriver han.