Udland

Oscar-vinder til Woody Allens adoptivdatter: Undskyld, jeg tror dig nu

Dylan Farrow, der er adoptivdatter af Woody Allen, har siden hun var syv år gammel anklaget hendes adoptivfar for at have begået seksuelle overgreb.

Hollywood er på den anden ende, efter kvinde på kvinde under #MeToo- og #TimesUp-bevægelsen står frem med historier om seksuel chikane og overgreb begået af mænd i den amerikanske filmbranche.

Senest er den mandlige skuespiller James Franco kommet i vælten, fordi flere på Twitter under selve Golden Globe-prisuddelingen søndag anfægtede, at lige præcis han bar nålen for #TimesUp-bevægelsen, der bygger videre på #MeToo og sætter fokus på kampen mod overgreb og ulighed på tværs af professioner.

Flere anklager nu James Franco, der i øvrigt vandt Golden Globe-prisen for den bedste mandlige hovedrolle i en komedie- eller musicalfilm, for seksuelle overgreb. Han har efterfølgende afvist beskyldningerne.

Som en mor og en kvinde gør det ondt i mit hjerte på dine vegne. Jeg er meget, meget ked af det

Mia Sorvino

Men i årevis har én kvinde forgæves forsøgt at råbe Hollywood op om én bestemt person, der er kendt af alle i Hollywood: Hendes far. Woody Allen.

- Er blevet rost igen og igen af mig og talrige andre

Dylan Farrow, der er adoptivdatter af Mia Farrow og Woody Allen, har siden hun var syv år gammel anklaget hendes adoptivfar for at have begået seksuelle overgreb, men ingen har lyttet. Måske lige ind til nu.

For i et åbent brev i avisen Huffington Post undskylder den tidligere Oscar-vinder og skuespiller Mira Sorvino nu på egne vegne for ikke at have troet på hendes beskyldninger mod Woody Allen, som Mira Sorvino har arbejdet med og værdsat som filminstruktør.

- Jeg er så ked af det, Dylan. Jeg kan overhovedet ikke forestille mig, hvordan du har følt i alle disse år, mens den person, som du har oplyst, har gjort dig ondt, mens du var barn, er blevet rost igen og igen, herunder af mig og talrige andre i Hollywood, som har hyldet ham og ignoreret dig. Som en mor og en kvinde gør det ondt i mit hjerte på dine vegne. Jeg er meget, meget ked af det, skriver Mira Sorvino blandt andet i det åbne brev.

- Jeg vil aldrig arbejde med ham igen

Skuespillerinden er blandt de kvinder, der de seneste måneder er stået frem med beskyldninger om seksuel chikane mod filmproducer Harvey Weinstein, som angiveligt også forsøgte at tvinge hende ind i et forhold med ham.

Den Oscar-vindende skuespiller forsvandt efterfølgende fra rampelyset, og en anden filminstruktør, Peter Jackson, der står bag ”Ringenes Herre,” har bekræftet, at han blev advaret mod blandt andre Mira Sorvino af Harvey Weinstein.

Skuespillerinden - der har oplevet fuld opbakning, efter hun stod frem - skriver desuden, at man, selv om man elsker en person, må udstille og fordømme, hvis man finder ud af, at de har begået ”foragtlige handlinger.”

-  … (det) må have konsekvenser. Jeg vil aldrig arbejde med ham (Woody Allen, red.) igen.

Hun skriver videre:

- Jeg sender dig kærlighed og inklusion og beundring for dit mod i al den tid. Jeg tror på dig!!! Jeg er dig taknemmelig, og jeg beundrer dig din integritet og dit mod, en kvinde som bogstavelig talt stod alene i alle disse år, mens hun fortalte sin smertefulde sandhed. Du er en sand helt, og jeg står sammen med dig, skriver Mira Sorvino.

Woody Allen modtog samme prestigefyldte pris som Oprah

Dylan Farrow skrev for fire år siden et åbent brev, hvor hun fremsatte beskyldningerne mod sin adoptivfar. Det skete, fordi Woody Allen i 2014 netop ved Golden Globe modtog den prestigefyldte pris ”Cecil B. DeMille” for en livslang præstation i branchen på trods af anklager om seksuelle overgreb fra hendes side.

- Jeg troede, at det ville gøre en forskel. Jeg troede, at tingene ville ændre sig. Men jeg lærte hurtigt (og smerteligt), at min optimisme var malplaceret. Hans tid var ikke kommet.

I år var prismodtageren af den selvsamme pris Oprah Winfrey, der i sin takketale blandt andet sendte et stærkt budskab, der ramte lige ned i #MeToo- og #TimesUp-bevægelsen – en tale, der fik hele salen til at give stående bifald.

Oprah Winfrey til Golden Globe

- Er tiden for mit rovdyr også kommet?

Nu håber Dylan Farrow, at tiden er kommet (#TimesUpp, red.) for filmbranchens opgør med dens beundring for hendes adoptivfar, skrev hun på Twitter i forbindelse med dette års Golden Globe.

- I dag er det Globe Søndag igen og mange, hvis ikke alle, vil bære sort på det røde tæppe i solidaritet med #TIMESUP-bevægelsen. De vil stå mod seksuel chikane og overgreb i deres industri og alle andre. Godt. Jeg står med dem.

- Jeg vil se med i aften med en meget anderledes følelse, end den jeg havde på denne tid for fire år siden. Jeg vil se med optimisme, med håb og med den stærke tro på, at vi går mod en lysere fremtid. Og jeg vil se med for at se, om tiden nu, endelig, er kommet for mit rovdyr også.

Flere skuespillere fortryder nu arbejde med Woody Allen

Mira Sorvino er ikke den eneste skuespiller, der nu tager afstand fra Woody Allen. Således har Griffin Newman, der er med i Woody Allens film ”Voiced his regret” – som har premiere i 2018 – doneret hele sin løn til en organisation, der arbejder for at bekæmpe seksuelle overgreb.

Ellen Page har kaldt hendes arbejde med Woody Allen i en film i 2012 for hendes største fejltagelse. Og den 6. januar skrev David Krumholtz, at hans arbejde med Woody Allen på filmen ”Wonder Wheel” var en af hans største fejltagelser.

Senest har Greta Gerwig, instruktør på den Golden Globe-vindende film "Lady Bird," meldt ud, at hun ikke vil samarbejde med Woody Allen mere. Hun medvirkede i Woody Allens film fra 2012 "To Rome With Love."

- Hvis jeg dengang havde vidst, hvad jeg ved nu, ville jeg ikke have medvirket i filmen. Jeg har ikke arbejdet med ham siden, og jeg vil ikke arbejde for ham igen, sagde hun i et interview med New York Times. 

Woody Allens søn bag Weinstein-afsløringer

Dylan Farrow fremsatte først beskyldninger om seksuelle overgreb i 1992, da hun var syv år gammel, i forbindelse med en sag om forældremyndighed over børnene. Det skete, da Mia Farrow og Woody Allen gik fra hinanden, fordi han havde indledt et forhold med Mia Farrows anden adoptivdatter, Soon-Yi, som hun adopterede i 1978 med eksmanden André Previn.

Mia Farrow har to adoptivbørn, Dylan og Moses, og en biologisk søn, Ronan Farrow, sammen med Woody Allen. Ronan Farrow er en undersøgende journalist, som har været med til at afsløre Harvey Weinsteins seksuelle chikane af skuespillerinder.