Udland

Udlandet taler igen om Danmark: Sådan er det at bo i et velstyret land

Eksperter nævner tillid, arbejdstider, kærlighed til æstetiske omgivelser og motion udenfor som noget af det, der gør danskere lykkelige.

Igen retter udlandet blikket mod Danmark som et af verdens bedste lande at leve i - selvom Norge sidste år skubbede os af tronen som verdens lykkeligste folk.

BBC har i artiklen ’Hvordan er det at bo i et velstyret land?’ sammenholdt tre indeks over sociale, lovmæssige og regeringsmæssige data, hvor Danmark får flotte placeringer i alle tre.

Eksempelvis indtager vi førstepladsen i ’2017 Social Progress Index’, der sammenligner 128 lande på 50 forskellige indikatorer – heriblandt kategorien 'basale menneskelige behov', hvor vi scorer 96.79 ud af 100, som BBC kalder en ”near-perfect score”.

Danskere behandler hinanden som venner

Det får mediet til at fremhæve Danmark som det første af seks lande, hvor de undersøger, hvordan de gode statistikker rent faktisk viser sig i hverdagen.

Danskere behandler hinanden som venner i næsten enhver situation

Anne Steinbach, redaktør på rejsemagasinet Travellers Archive

Her bliver både vores veludviklede sundhedsvæsen, SU’en, den danske hygge og vores store grad af tillid til hinanden nævnt.

- Danskere behandler hinanden som venner i næsten enhver situation, lyder det ifølge BBC også fra den tyske redaktør på mediet Travellers Archive, Anne Steinbach, der har boet et halvt år i Aarhus.

- Begge lande (Danmark og Tyskland, red.) er strukturerede, når det gælder politik og styring, men tyskere vil gerne have alt på papir, certificeret og i orden, forklarer hun.

I Danmark er en aftale en aftale

Disse pointer overrasker ikke samfundsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Han understreger, at vi danskere bor i et velstillet, homogent land med stor grad af økonomisk og social lighed. Derudover er vi kendt for at være meget lidt korrupte, men i stedet fulde af tillid til hinanden og det offentlige system.

- Som udgangspunkt kan vi stole på, at en deal er en deal. Laver vi en aftale med nogen, så kan vi regne med den – og det betyder faktisk meget for os, fordi så fungerer tingene, siger han til TV 2.

Han understreger da også, at det, danskere skal sætte allermest pris på ved at bo i et land, der scorer højt på lykkebarometeret, er vores hverdag.

- De fleste mennesker har gode venner, familie, børn, børnebørn. De har noget interessant at stå op til om morgenen og får gode oplevelser. Det tror jeg i virkeligheden er det, vi skal sætte mest pris på: At vi har den her tryghed og mulighed for at udfolde os, lyder det fra samfundsforskeren.

Arbejdstiden giver plads til familien

Den britiske journalist og forfatter Helen Russell er enig. Hun flyttede i 2013 fra London til Danmark sammen med sin mand for at finde ud af, hvorfor danskere er så lykkelige. Hun skrev efterfølgende bogen ’Mit år som dansker - På jagt efter hemmeligheden bag verdens lykkeligste nation'.

Nu har parret boet her i fem år, selvom de kun skulle være her i ét. De har tilmed fået tre børn her, mens Helen Russell har tilføjet yderligere to bøger inspireret af Danmark til sit cv.

Hjemme hos os ser vi det som en skandale, hvis min mand ikke er kommet hjem fra arbejde klokken 17.30

Helen Russell, britisk journalist og forfatter

Hun mener også, at den store grad af tillid i det danske samfund er nøglen til de lykkelige resultater i diverse undersøgelser, som vi efterhånden har fået tudet ørerne fulde af.

- Jeg tror ikke, man har plads til at være lykkelig, hvis man går rundt og er skrækslagen hele tiden, siger hun til TV 2.

Derudover er balancen mellem arbejde og familien også altafgørende, understreger hun.

- Hjemme hos os ser vi det som en skandale, hvis min mand ikke er kommet hjem fra arbejde klokken 17.30. I Storbritannien ville det være det absolut tidligste tidspunkt, man ville kunne gå fra arbejdet.

Derudover påpeger hun, at vi danskere sætter pris på at have et smukt hjem og har en kultur for at dyrke motion udendørs, hvilket også er med til at fremme lykken.

Statistikkerne skaber dansk vindersag

Dog er der også ting, vi kan blive bedre til, selv i Danmark, påpeger Bent Greve fra Roskilde Universitet.

Eksempelvis er vores middellevetid lavere end i andre velstillede lande, som vi normalt sammenligner os med, og derudover fremgår det også af ’2017 Social Progress Index’, at vi ikke har den samme grad af religionsfrihed, som man har i andre lande.

Men det ændrer dog ikke på, at de flotte placeringer i de forskellige indekser skaber en win-win-situation for Danmark. Blandt andet ved, at vores land fremstår som et godt valg, både når virksomheder skal vælge placering, og når turister skal vælge feriedestination.

- Vi har hverken politiske eller økonomiske uroligheder, og det gør, at virksomhederne trygt kan regne med, at tingene fungerer i Danmark. Derudover er det for turisterne rart at være i et land, hvor man ikke skal tænke på sin sikkerhed, når man går på gaden og i nattelivet, siger Bent Greve.