Udland

Mens Hollywood hylder #MeToo, går franske kvinder den modsatte retning

Mænd har lov til at være klodsede, når de forfører, lyder det i fransk brev, der går i rette med #MeToo-bevægelsen.

Hvor går grænsen for et overgreb og et kejtet forsøg på at forføre en kvinde?

Det spørgsmål er der tilsyneladende stor forskel på i USA og i Frankrig.

Da de prestigefyldte Golden Globe-priser blev uddelt til Hollywoods film- og tv-stjerner i weekenden, var det ikke selve prisvinderne, der efterfølgende stjal overskrifterne.

Alt for længe er kvinder ikke blevet hørt eller troet, hvis de har vovet at fortælle sandheden om den magt, nogle mænd har haft. Men den tid er forbi

Oprah Winfrey

Derimod var det hovedparten af de kvindelige deltageres beslutning om at iføre sig sort tøj for at sende et signal om, at de bakker op om den såkaldte #MeToo-kampagne, alle talte om efter showet. 

Signalet til Golden Globe-uddelingen blev understreget af den tidligere talkshow-vært Oprah Winfrey, som holdt en bevægende tale, der bakkede op om budskabet og om den nystiftede Time's Up-bevægelse, der har til formål at bekæmpe chikane og overgreb.

- Alt for længe er kvinder ikke blevet hørt eller troet, hvis de har vovet at fortælle sandheden om den magt, nogle mænd har haft. Men den tid er forbi, sagde Oprah Winfrey fra scenen.

Salen kvitterede med stående applaus.

Men på den anden side af Atlanten lyder der andre toner. En af Frankrigs største filmstjerner Catherine Deneuve har sammen med omkring 100 andre franske kvinder i et åbent brev advaret mod utilsigtede følger af #MeToo-bevægelsen.

100 prominente franske kvinder har i et åbent brev advaret mod utilsigtede følger af #MeToo-bevægelsen. Video: Michael Rathje

I brevet, der blev trykt i avisen Le Monde, advarer de 100 kvindelige forfattere, kunstnere og akademikere fra Frankrig om, at #MeToo-bevægelsen i nogle tilfælde har udviklet sig til puritanisme og en heksejagt på mænd.

I brevet erklærer kvinderne ifølge AFP, at mænd skal have lov til at "lægge an" på kvinder.

- Voldtægt er en forbrydelse, men at prøve at forføre nogen - selv om det er vedholdent og klodset - er ikke et machoangreb, skriver brevets forfattere ifølge AFP.

- Det, der begyndte som en frigørelse af kvinder, er i dag blevet det modsatte. Vi intimiderer mennesker til at tale "korrekt". Råber dem, der ikke makker ret, på plads, skriver brevets forfattere.

- Og de kvinder, der nægter at bøje sig (for den ny virkelighed, red.) bliver betragtet som medskyldige og forrædere.

Misforstår med vilje #MeToo

Brevet fra 74-årige Catherine Deneuve og de andre medunderskrivere, har givet kraftige reaktioner i Frankrig, beretter France24.com.

Ifølge mediet har landets minister for ligestilling, Marlène Schiappa, sagt, at underskriverne af brevet helt har misforstået essensen af #MeToo-bevægelsen.

I avisen Le Figaro tager feministgrupper afstand fra brevet og minder om, at en ud af seks kvinder i Frankrig oplever overgreb i løbet af livet. 

I avisen Liberation beskylder feministen Caroline De Haas brevunderskriverne for bevidst at sammenblande forsøg på at forføre med voldelige overgreb og derved devaluere alvoren i den slags overgreb. 

Ikke ny kritik

I 2017 opstod #MeToo-bevægelsen, hvor primært kvinder er trådt frem og har fortalt om sexchikane og seksuelle overgreb. Lavinen begyndte efter anklager mod filmproducenten Harvey Weinstein.

#MeToo-bevægelsen fik sit navn efter et såkaldt hashtag, som de forulempede personer hæftede på deres personlige beretning om chikane og overgreb.

I Frankrig opstod et separat hashtag på fransk, #BalanceTonPorc, som oversættes til "ud med svinene".

Allerede da de dukkede frem sidste efterår, udtrykte Catherine Deneuve sin skepsis over udviklingen.

- Jeg mener ikke, at det er den rigtige måde at ændre tingene på. Det er overdrevet, sagde hun sidste år.

Afstemning

Synes du, at #MeToo-bevægelsen har taget overhånd?