Donald Trump

KOMMENTAR: Ja, Oprah Winfrey har hele pakken, men hun har også alt at tabe

KOMMENTAR: Oprah Winfrey har alt at tabe, hvis hun stiller op. For Demokraterne er det lige omvendt.

Hvis Det Demokratiske Parti i disse år fik lov til at fremstille deres perfekte præsidentkandidat i et politisk laboratorium, ville slutproduktet formentlig minde meget om Oprah Winfrey.

Den amerikanske tv-stjerne er kvinde, sort, og karismatisk. Hun har netværket og pengene, er kendt på nationalt plan, er elsket af medierne, og har en inspirerende livshistorie at fortælle.

Hun har med andre ord næsten hele pakken.

Eller som Donald Trump formulerede det i et interview med CNN i 1999, da han blev spurgt ind til, hvem han ville vælge som sin hypotetiske vicepræsidentkandidat:

- Oprah. Jeg elsker Oprah. Oprah ville altid være mit førstevalg. Hun er populær, hun er brillant. Hun er en fantastisk kvinde.

Erfaring er ikke længere et plus

Det eneste, Oprah Winfrey mangler, er politisk erfaring. Et faktum, der tidligere ville have været diskvalificerede. Men ikke længere. Barack Obama havde kun begrænset politisk erfaring, da han stillede op. Og at være en outsider er ikke nødvendigvis længere en ubetinget ulempe i politikerledens tidsalder, hvor den politiske substans glider mere og mere i baggrunden. Bare spørg USA's nuværende præsident.

Stiller hun op, vil Oprah Winfrey skulle bevise, at hun også kan virke overbevisende i sin nye rolle. At være mediestjerne er sjovere end at skulle spise regionale specialiteter ved minusgrader i Iowa. Ligeledes skal der præsenteres et politisk program, der tager højde for, at Demokraterne i disse år rykker yderligere mod venstre. Det er langt fra givet, at Winfrey ville kunne lykkes med begge dele.

Så er der Oprahs Hollywood-superstjernestatus. Hun er et af de få mennesker, som amerikanerne er på fornavn med. Kendisstatussen er ikke nødvendigvis en ulempe i et formodentligt tætpakket demokratisk primærvalg (medmindre Demokraterne vil have antitesen til Trump i 2020).

Men omvendt kan man frygte, at de amerikanske medier i deres formodentlige kollektive Oprah-ekstase vil give hende deres altovervejende opmærksomhed i stedet for en mere balanceret valgdækning. Hvor meget sådan et forfejlet mediefokus kan booste et kandidatur og sænke andre, så vi i 2016 med Donald Trump.

Hvad har Oprah at vinde?

Oprah Winfrey har gentagne gange sagt, at hun aldrig kommer til at stille op til et politisk embede. Men skulle Mrs. Winfrey beslutte sig for at stille op til demokraternes primærvalg, vil hun med det samme figurere blandt topfavoritterne til at vinde nomineringen.

Hun vil hurtigt kunne skille sig ud i et primærvalg, der nok kommer til at minde om republikanernes 2016-primærvalg med et stort antal kandidater og ingen klar forhåndsfavorit til at vinde nomineringen.

Men når alt det er skrevet, kan man spørge sig selv, hvad Oprah Winfrey egentlig kan vinde ved at stille op.

Ja, hun kan blive USA's første kvindelige præsident.

Men i det øjeblik hun træder ind i den politiske arena, vil den aura og respekt, der har hersket omkring 'Oprah' i årtier, forsvinde. Det brand, hun har opbygget i flere årtier, vil komme til at lide irreparabel skade. Pressen vil begynde at gå mere kritisk til hende. Politiske modstandere vil grave smuds frem. Og hun vil skulle mundhugges med Bernie Sanders-fløjen og være genstand for politiske mudderkastning fra alle sider. For ikke at tale om den twitterstorm, præsident Trump kommer til at møde hende med.

Hun vil med andre ord ikke længere være i kontrol over sin egen fortælling.

Hvis hun ikke stiller op, vil hun stadig kunne have en enorm indflydelse på slagets gang. Hendes støtteerklæring vil være eftertragtet. Hendes støtteerklæring til Barack Obama i 2008 gav den relativt ukendte senator fra Illinois en million flere stemmer i demokraternes primærvalg ifølge et studie fra Northwestern University.

Man kan med andre ord argumentere for, at Oprah Winfrey har alt at tabe ved at stille op som præsidentkandidat. Det modsatte var tilfældet for Donald Trump.

Ja, den store historie er snarere, at hypen om et eventuelt Oprah Winfrey-kandidatur udstiller desperationen og frygten langt inde i de demokratiske rækker for, at det ikke lykkedes at finde en kandidat, der kan slå præsident Trump i 2020.