Udland

Historisk møde på grænsen - Nordkorea sender hold til OL

De koreanske nabolande har taget hul på de første officielle samtaler mellem de to lande i mere end to år. Landet vil nu deltage i OL.

Nordkorea og Sydkorea har natten til tirsdag cirka klokken 02.30 dansk tid - tirsdag formiddag lokal tid - indledt samtaler i grænsebyen Panmunjom.

Panmunjom ligger i den demilitariserede zone mellem nabolandene og har også tidligere dannet ramme om forhandlinger mellem de to lande.

- Jeg synes, at vi skal indgå i seriøse og oprigtige samtaler, så vi kan give Korea en nytårsgave i form af værdifulde resultater, siger Ri Son Gwon, formand for den nordkoreanske statsstyrede Komité for Fredelig Genforening af Korea.

Også hans sydkoreanske modpart udtrykte inden mødets begyndelse håb om, at forhandlingerne ville give udbytte.

- Der er et ordsprog om, at godt begyndt er halvt fuldendt. Jeg håber, at vi vil have viljen og tålmodigheden til at løse problemerne ved forhandlingerne, siger den sydkoreanske minister for genforening, Cho Myoung-gyon.

Nordkorea vil sende delegation til OL

Det er første gang siden 2015, at de to lande mødes til officielle samtaler.

Landene har allerede nået at diskutere en mulig nordkoreansk deltagelse ved det forestående vinter-OL, der bliver holdt i Sydkorea.

Et nordkoreansk kunstskøjteløberpar er kvalificeret til vinterlegene i Pyeongchang, men Nordkoreas Olympiske Komité missede en deadline i oktober for at bekræfte parrets deltagelse. Mandag udtalte Den Internationale Olympiske Komité (IOC) dog, at man vil holde døren åben for nordkoreanerne.

Ved forhandlingerne fortæller Nordkorea, at de vil sende en delegation af højtstående embedsmænd, atleter og heppekor til vinterlegene i næste måned. Det oplyser Sydkoreas viceminister for genforening, Chun Hae-sung. 

Sydkoreanerne foreslår på mødet, at de to lande skal gå ind sammen under åbningsceremonien, skriver Reuters. Det er sket flere gange tidligere, men senest ved vinter-OL i 2006.

Ifølge TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i den sydkoreanske hovedstad Seoul, kan det udefra virke 'bizart', at to kunstskøjteløbere kan bringe landene sammen. Men begge parter har stor interesse i en nordkoreansk deltagelse ved legene.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt rapporterer fra den sydkoreanske hovedstad Seoul. Han forklarer her, hvorfor både Nordkorea og Sydkorea har interesse i, at nordkoreanerne deltager ved vinter-OL. Video: Mikkel Secher

- Det ér vigtigt for Nordkorea at deltage ved De Olympiske Lege. Sport betyder utrolig meget for dem, og det betyder også meget for Nordkorea at føle sig som en del af verdenssamfundet.

- For Sydkorea betyder det noget at vise velvilje, men det betyder også noget at skabe en form for relation inden legene, da man gerne vil undgå, at Nordkorea eksempelvis laver en missil- eller atomprøvesprængning, hvilket vil stjæle alt fokus fra OL, forklarer Rasmus Tantholdt.

Ønsker familier genforenet

En række andre emner ventes også at blive taget op på tirsdagens møde.

Sydkorea ønsker således blandt andet, at familier, som er blevet adskilt under konflikten mellem Nordkorea og Sydkorea, kan blive genforenet.

Det sagde Sydkoreas minister for genforening, Cho Myoung-gyon, dagen før mødet ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

- Vi vil forberede os på at diskutere emnet om adskilte familier og måder, hvorpå vi kan lempe de militære spændinger, siger ministeren.

Ved mødet siger Chun Hae-sung, at landet ønsker at gennemføre genforeningen i tide inden det koreanske nytår i februar, skriver Reuters.