Fylder du 18 år i 2018? Så vil EU gerne betale en måneds togrejse

16x9
Interrail skal gøres populært igen med nyt tiltag. Foto: BERTRAND GUAY / Scanpix Denmark

Til sommer kan tusinder af teenagere komme på Interrail uden at skulle betale en krone for togbilletten. Det vil styrke Europa, siger tilhængere.

Hvis du bliver 18 år i år og er heldig, kan du få en europarundrejse i fødselsdagsgave af EU, skriver Politiken tirsdag.

2018 er året, hvor EU vil afprøve en idé om, at 18-års fødselarer får en interrailbillet foræret, så de kan rejse med tog, hvorhen de vil, i 30 europæiske lande i 30 dage.

En billet, der normalt ville koste 3876 kroner.

Interrail var populært blandt Europas unge fra 1970’erne til 1990’erne, men i takt med at prisen på flyrejser er faldet, har færre valgt togrejsen. Det vil EU lave om på og har afsat 90 millioner kroner til formålet.

- Det er en investering i unge mennesker og i Europas fremtid, siger den tyske europaparlamentariker Manfred Weber, som står bag initiativet, ifølge Politiken.

20.000 unge forventes at tage af sted

Pengene rækker langtfra til, at alle EU’s 18-årige kan få en interrailbillet. Der er tale om et pilotprojekt, hvor togselskaberne betaler noget af billetten, og EU’s fælleskasse betaler resten.

I år kommer omtrent 20.000 teenagere af sted, lyder et estimat fra initiativtagerne.

Ikke alle er begejstrede. Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti kalder det over for Politiken et "bestikkelsesprojekt, hvor man vil have ungdommen til at elske unionen".