Udland

169 anholdt i stor aktion mod mafiaen - familie var fokus

Aktionen var rettet mod 'Ndrangheta-netværket, der har sin base i det sydlige Italien.

169 personer blev anholdt og værdier for 327 millioner kroner beslaglagt, da tysk og italiensk politi gennemførte en stor aktion rettet mod det syditalienske mafia-netværk 'Ndrangheta.

Det var ikke kun kriminelle og medlemmer af netværket, der blev anholdt. Også fremtrædende politikere blev anholdt, blandt dem formanden for Crotone-provinsen, Nicodemo Parilla, der ifølge BBC blev anholdt i Calabrien ved aktionen. Flere borgmestre er også anholdt.

Desuden er tre personer tirsdag aften blevet anholdt i den norditalienske by Parma, oplyser Eva Ravnbøl, TV 2's korrespondent i Italien.

Aktionen var primært rettet mod en familie og bande i netværket, Farao-Marincola-banden, der menes at være en af de stærkeste grupperinger i 'Ndrangheta-mafiaen.

Anholdelser i to tyske delstater

I Tyskland blev der gennemført anholdelser i de to delstater Hessen og Baden-Württemberg. Som en del af bandens aktiviteter er restauranter i Tyskland blevet tvunget til at købe vin, pizzadej og brød fra det sydlige Italien, siger politiet.

'Ndrangheta-mafiaen har sin base i det sydlige Italien, men har ekspanderet og bredt sig til resten af Europa. Senest havde netværket planer om også at brede aktiviteterne til Schweiz.

Nicola Grattari, den italienske anklager, der leder efterforskningen, kalder aktionen for det vigtigste skridt mod 'Ndrangheta-netværket i de seneste to årtier.

Eva Ravnbøl fortæller, at 'Ndrangheta-mafiaen nu er den mest magtfulde mafia i Italien.

- Det er efterhånden den allerstærkeste og allerfarligste og den, der er mest udbredt i hele verden. Den kommer fra Calabrien, og den er nu større end både Cosa Nostra fra Sicilien og Camorra'en fra Napoli, siger Eva Ravnbøl.

Primært narkohandel

Hun fortæller, at 'Ndrangheta-mafiaen primært beskæftiger sig med narkohandel, men også anden form for kriminalitet.

- De står for en meget stor del af den europæiske narkohandel, og så har den noget med prostitution og våbenhandel at gøre, plus byggebranchen, restaurationsbranchen og spillebranchen, siger Eva Ravnbøl.

- Den har rødder i Calabrien, men den er også mange steder i Norditalien, og altså i Tyskland, især i Nordtyskland, så er den også stor i Spanien, i Holland og Belgien, og også nogle steder i Østeuropa, siger Eva Ravnbøl.

Hun fortæller, at 'Ndrangheta-mafiaen er mere diskret end den blodige fremfærd, man ser hos andre grene af mafiaen.

- Den er mere diskret end den gamle Cosa Nostra-mafia, som var mere blodig. Det her handler om afpresning og trusler om vold. Og så handler det om, at man involverer folk i hvidvask og presser folk, som er økonomisk pressede. 'Ndrangheta-mafiaen har haft gyldne tider under den økonomiske krise, fordi mange firmaer i Norditalien, som var ved at bukke under, er blevet overtaget af dem, siger Eva Ravnbøl.