Udland

Råt vand er det nyeste hit i den amerikanske sundhedsindustri

Fænomenet med at drikke ubehandlet vand spreder sig, men vandet kan være farligt og potentielt dødeligt.

Det er ubehandlet, ufiltreret og usteriliseret.

Råt vand eller 'raw water', som kommer direkte fra vilde floder, er det nyeste hit blandt ekstremt sundhedsfokuserede amerikanere. 

Især i Californien er det ufiltrerede vand i høj kurs. Her går 10-liters flasker med vand fra eksempelvis firmaet Live Water for omkring 400 kroner, mens en forretning med navnet Liquid Eden i San Diego sælger i omegnen af 3400 liter råt vand om dagen.

Firmaerne bag det frembrusende fænomen argumenterer for, at råt vand indeholder mange sunde, naturlige mineraler og mikrober.

- Første gang, jeg drak friskt, levende kildevand, blev hele min krop fyldt af energi og en fredfuld følelse. Jeg kan aldrig gå tilbage til at drikke 'dødt' vand igen, siger Mukhande Singh, grundlæggeren af Live Water, i en reklamevideo.

En ny trend med at drikke ubehandlet vand har spredt sig i USA, men eksperter advarer om, at vandet kan være farligt og potentielt dødeligt. Video: Karoline Lunddal Dam

Risiko for parasitten giardia

Ifølge Mukhande Singh er det vand, hans firma sælger, indsamlet fra uberørte kilder på bjergskråninger i Oregon, og vandet skal give en bedre følelse i munden og være mere læskende end vand fra hanen. Live Waters vand kan endda reducere rynker, holde hår og negle sunde og tilmed øge styrken i vores led, hævder firmaet.

Men flere eksperter advarer nu om, at tendensen med råt vand, der følger i kølvandet på 'rawfood'-fænomenet, kan være direkte sundhedsskadelig og potentielt dødelig.

- Jeg vil kraftigt fraråde, at man går ud i naturen og drikker vand direkte fra floder eller køber det på flaske. Der kan være masser af bakterier og parasitter i vandet, siger Lisbeth Truelstrup Hansen, som er professor i mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet, til TV 2.

- Jeg kender selv en mand fra Canada, der drak vand fra en flod, da han var på ferie. Han fik en parasit, der hedder Giardia, med hjem og fik vedvarende diarré, så han tabte sig voldsomt.

- Giardia er også kendt som beaver fever og skyldes tarmparasitten Giardia lamblia. Det er vigtigt at være opmærksom på, at selv hvis vandet eller det sted i naturen, man befinder sig på, ser fint og uberørt ud, kan det være farligt at drikke, siger Lisbeth Truelstrup Hansen.

Kan starte en smitsom cyklus

Også i amerikanske og britiske medier har fænomenet råt vand fået megen opmærksomhed i de seneste dage.

I store artikler i The New York Times, i Business Insider og i The Telegraph advares der om, at det ubehandlede vand kan medføre kroniske sygdomme. Og her gives der ikke meget for, at eksempelvis Mukhande Singh fra Live Water siger, at hans vand er sundere og renere end det filtrerede drikkevand fra hanen, som han hævder indeholder fluor.

Den amerikanske læge og ernæringsekspert Donald Hensrud pointerer, at vandforsyningernes filtreringsproces er medvirkende til, at folk, der drikker vandet, ikke bliver syge. Samt at der omvendt i råt vand kan findes E. coli-bakterier, alger, mikrober, kræftfremkaldende stoffer og dyreafføring.

Førnævnte Giardia resulterer i USA i omkring 4600 indlæggelser om året. Hepatitis A, som kan spredes gennem ubehandlet vand, var i 2017 skyld i 20 dødsfald i Californien.

- Vi har brugt generationer på at beskytte folk mod at drikke råt vand. Det forekommer ekstremt, at folk her vil gå tilbage til middelalderen, hvor millioner af mennesker døde af infektioner, siger Val Curtis, der er professor i hygiejne på London School of Hygiene and Tropical Medicine.

- Vi har kæmpet for at holde vores vand rent, og det er sådan, vi undgår ting som kolera og dysentri. Vand er ikke en større sygdomsårsag længere, men hvis vi alle går tilbage til at drikke råt vand, kan vi starte en smitsom cyklus, siger hun videre.

Hit i tech-kredse

Mukhande Singh, stifteren af Live Water, fortæller, at han gennem et år kørte rundt og hikede på store dele af vestkysten i USA, før han fandt den bedste kilde.

Siden begyndte han at fylde det rå vand på store beholdere, og nu er Live Water blevet et kæmpe hit blandt især medarbejdere i de mange tech-virksomheder i Silicon Valley.

Også et andet firma, Zero Mass Water fra Arizona, har lige nu succes. Firmaet sælger systemer, der gør det muligt for amerikanere at indsamle deres eget regnvand for siden at kunne drikke det. Firmaet har siden november sidste år fået tilført 24 millioner dollar i venturekapital.

Den, der har fået mest opmærksomhed, er dog Mukhande Singh fra Live Water. Han mener, at drikkevand fra hanen er "forgiftet og dødt" og tilsat fluor. Han mener også, at 'normalt' vand påvirkes af den bly, der er til stede i kommunale vandforsyninger.

- Levende kildevand er nøglen til en perfekt mikrobiobalance, siger Mukhande Singh, der videre oplyser, at det ubehandlede vand fra Live Water holder sig friskt "inden for en månecyklus".

Grundvand i hanen

Lisbeth Truelstrup Hansen, professor i mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet, tror ikke på, at tendensen fra USA vil sprede sig til Danmark.

Hun advarer igen mod, at ubehandlet vand kan resultere i diarré og andre sygdomme, og hun har også svært ved at forestille sig, at danskerne pludselig skulle begynde at begive sig ud i naturen i hobetal for at drikke råt kildevand.

- I Danmark har vi jo ikke ligesom i USA fornemmelsen af, at naturen er uberørt. Her er tæt befolket, og landbruget fylder meget, siger hun.

- Det er også vigtigt at pointere, at vandet herhjemme ikke er tilsat noget som helst. Vi drikker grundvand, og det bliver både reguleret og beluftet, før vi drikker det, siger Lisbeth Truelstrup Hansen.

Val Curtis fra London School of Hygiene and Tropical Medicine oplyser ligeledes, at vi i forvejen får rigeligt med mineraler i den mad, vi spiser.

- Farerne ved at drikke råt vand overstiger langt de fordele, der kan være. Det svarer lidt til at tro på eventyr. Eller at fortælle folk, at det vil være sundt, hvis de går ud og slikker på en sten, siger Val Curtis til The Telegraph.

Mukandhe Singh er dog fuld af fortrøstning om, at han og Live Water er i gang med at skabe en revolution inden for sundhedsindustrien i USA.

- Jeg er sikker på, at du, hvis du skifter til at drikke 'levende' vand, vil føle dig mere sprudlende. Lad os fejre den reneste gave, vores jord har at tilbyde, siger Mukandhe Singh i reklamevideoen på sit firmas hjemmeside.