Udland

Både de kvindelige og mandlige stjerner vil bære sort til Golden Globes

Både kvindelige og mandlige stjerner ventes at bære sort på den røde løber til aftenens Golden Globes. Både som protest og et udtryk for solidaritet.

Stjerner klædt i sort. Det er den trend, der ventes at dominere på den røde løber ved dette års Golden Globe Awards, som løber af staben i Los Angeles søndag aften - natten til mandag dansk tid.

Den 75. udgave af Golden Globes er den første prisuddeling på amerikansk jord siden efteråret, hvor et utal af skandalesager om seksuelle overgreb rystede Hollywood og resten af verden. Og det kommer til at sætte sit aftryk, mener TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz. 

- I aften når stjernerne møder op på den røde løber, er det første gang, de kan markere deres sympati med ofrene for de her seksuelle krænkelser, som altså har påvirket Hollywood i årtier, men som ingen rigtig har turdet tale om. Det tør de nu, og det vil vise sig ved prisuddelingen, siger han.

Et sort øjeblik for solidaritet

Rygter om blackout på den røde løber har svirret siden december, hvor US Weekly opsnappede, at op mod 30 kvindelige skuespillere - heriblandt store stjerner som Meryl Streep - planlagde at bære sort til Golden Globe.

Det sker som en symbolsk protest imod lavinen af sager om seksuelle krænkelser, der begyndte med anklager mod filmmogulen Harvey Weinstein og skød gang i #MeToo-kampagnen, som fik kvinder verden over til at dele egne oplevelser på sociale medier. 

Senest har Hollywoods nye anti-krænkelsesbevægelse Time's Up, som er udsprunget af skandalerne, opfordret alle til at bære sort ved søndagens prisuddeling. 

Bevægelsen er dannet af 300 prominente skuespillere, instruktører, producere og agenter. Blandt stifterne er 'Greys Anatomy'-producer Shonda Rhimes og skuespillerne Reese Witherspoon og Eva Longoria.

Sidstnævnte har udtalt til New York Times, at mange kvindelige stjerner planlægger at troppe op i sort. 

- Det er et øjeblik af solidaritet. Ikke et modeøjeblik, siger hun og fortsætter: 

- I årevis har vi som kvinder solgte disse priser med vores kjoler og farver, vores smukke ansigter og vores glamour. Denne gang kan branchen ikke forvente, at vi kommer og drejer rundt. Det er ikke, hvad dette øjeblik handler om.   

Sortklædte herrer

Og det er ikke kun kvinder, der kommer i sort til søndagens prisuddeling. Mange mandlige skuespillere vil gøre det samme for at vise deres sympati og opbakning. Det skriver det amerikanske ugeblad People

Stylisten Ilaria Urbinati, der klæder en række mandlige skuespillere på til Golden Globes, har tidligere skrevet på Instagram, at hendes klienter kommer til at dukke op i sort. Hun repræsenterer blandt andet skuespilleren Tom Hiddleston, der spiller hovedrollen i Susanne Biers serie 'Natportieren'. 

- JA, mændene vil stå sammen med kvinderne i deres protest mod ulighed mellem mænd og kvinder ved dette års Golden Globes. ALLE MINE MÆND vil i hvert fald. Og man kan roligt sige, at det måske ikke er lige nu, man skal vælge at være den mærkelige mand, skriver hun.