Udland

Trump svarer igen på kritik i bog: Jeg er et stabilt geni

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at en stor del af den interesse, der er om den nye bog om Trump, skyldes Trumps reaktion på den.

Efter en ny bog har forsøgt at så tvivl om den amerikanske præsidents intelligens, har Donald Trump følt sig nødsaget til at forsvare sit intellekt på det sociale medie Twitter:

- Igennem mit liv har mine to største fordele været mental stabilitet og at være virkelig klog, skriver han blandt andet på Twitter og fortsætter:

- Jeg gik fra at være en meget succesfuld forretningsmand, til stor tv-stjerne og videre til præsident for USA (i første forsøg). Jeg tror, det kvalificerer til ikke alene at være klog, men også at være et geni ... og vel og mærke et meget stabilt geni!

Massiv omtale af bog

Udtalelserne kommer efter flere dages massiv omtale af den kontroversielle bog 'Fire and Fury: Inside the Trump White House', der er skrevet af forfatteren Michael Wolff.

Forfatteren har blandt andet interviewet Trumps tidligere særlige rådgiver Steve Bannon, der kritiserer Trumps søn og svigersøn for i sommeren 2016 at holde et møde med russere.

I bogen kan man også læse, at ansatte i Trumps administration angiveligt tvivler på præsidentens intelligens og anser ham for at være ustabil.

Trump har tidligere kaldt anklagerne i bogen for falske og har sagt, at Bannon er gået fra forstanden.

Trump nægter at have talt med forfatter

Ifølge Trump har forfatteren Michael Wolff slet ikke talt med Trump eller haft adgang til Det Hvide Hus i forbindelse med tilblivelsen af bogen.

Det afviser Michael Wolff i et interview med NBC.

- Jeg talte med præsidenten. Om det gik op for ham, at det var et interview, ved jeg ikke. Men det var ikke i fortrolighed, siger han.

Forfatteren fortæller, at han har tilbragt tre timer i selskab med præsidenten under valgkampen og i Det Hvide Hus. Han fortæller desuden, at han har været i kontakt med folk, der er i kontakt med Trump på daglig basis.

- De siger, at han er en tosse, en idiot. Det er som om, der er en form for konkurrence om at få frem, hvad der er for en mand, vi taler om, siger han.

Analytiker: Trumps reaktion gør bogen interessant

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har læst den nye bog om Trump. Han mener, at det, der har gjort bogen så eftertragtet hos læserne, er den måde, som Det Hvide Hus og Donald Trump har reageret på den.

- Hvis bogen var skrevet om George W. Bush eller Barack Obama, så ville en kontroversiel forfatter som Michael Wolff, der har en forhistorie for at pynte på sine historier, have stået svagt. Men han er oppe imod Donald Trump. Manden der ifølge Washington Post har fortalt 5,6 usandheder hver dag, siden han blev præsident. Og det betyder, at forfatterens troværdighed er relativ bedre end præsidentens, siger han.

Han fortæller, at Trump-kritikere får deres værste mareridt bekræftet i bogen, mens Trump-tilhængere vil kunne affeje bogens troværdighed, fordi forfatteren Michael Wolff tidligere er blevet kritiseret for sine bøger.

Skeptisk overfor metoden

Mirco Reimer-Elster fortæller, at Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon, har en meget fremtrædende rolle i bogen.

- Bannon fylder rigtig meget i forhold til de afsløringer, som forfatteren kommer med i forhold til de få citater, der ordret er blevet gengivet i bogen.

- Rent metodisk er jeg lidt skeptisk over for at give en mand som Steve Bannon, der blev fyret i Det Hvide Hus, så meget plads at folde sig ud på.

Mirco Reimer-Elster fortæller, at det især er Trumps svigersøn, Jared Kushner, der står for skud i bogen. En person som Steve Bannon har en klar interesse i at sværte til.

- Steve Bannon kan ikke fordrage Jared Kushner, det fremgår tydeligt af bogen. Dels fordi han er en del af den republikanske elite, som Steve Bannon hader. Og dels fordi de har vidt forskellige politiske interesser.

'Fire and Fury' skulle have været udgivet i næste uge, men grundet den store interesse for bogen, valgte forlaget i stedet at udgive den fredag.