Udland

Trump kalder forfatter for 'fuld af løgn' - nu udkommer bogen før tid

Trump kalder bogen "falsk" og nægter, at forfatteren har haft adgang til Det Hvide Hus. Fra i dag er den til salg i butikkerne.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kalder Michael Wolff, forfatteren bag ny bog, hvor præsidentens tidligere chefstrateg Steve Bannon fortæller om tiden under Trump, for "fuld af løgn".

Det skriver han på Twitter fredag morgen, dansk tid.

- Jeg har ikke godkendt nogen adgang til Det Hvide Hus (faktisk har jeg afvist ham flere gange) for forfatteren af den falske bog.

- Fuld af løgn, fordrejelser og kilder, der ikke eksisterer. Se på den her fyrs fortid og se, hvad der kommer til at ske med ham og sløsede Steve (Bannon, Trumps tidligere chefstrateg, red.), skriver han på Twitter fredag morgen, dansk tid.

Vil stoppe bogen

Gennem sine advokater forsøger han aktivt at få stoppet bogen.

Torsdag har advokater på vegne af præsidenten sendt en juridisk skrivelse til Michael Wolff som forlaget bag bogen, Henry Holt and Co.

Her kræver advokaterne, at forlaget "omgående stopper og afstår fra enhver yderligere offentliggørelse, udgivelse eller formidling af bogen" eller uddrag fra dens indhold, skriver The Washington Post.

Trumps advokater truer samtidig med at lægge sag an for blandt andet injurier. 

- Vi undersøger adskillige falske og/eller grundløse beskyldninger, som du fremsætter om Mr. Trump, skriver advokaten Charles J. Harder i brevet til bogens forfatter.

Kalder Trumps søn "forræderisk"

Bogen skulle efter planen være udkommet på tirsdag, men flere medier kunne allerede onsdag i denne uge referere fra bogen, der har titlen 'Fire and Fury: Inside the Trump White House', der kan oversættes til 'Ild og raseri: Trumps Hvide Hus indefra'.

Titlen er formentlig en reference til udtalelser fra Donald Trump, der sidste år advarede Nordkorea om, at det ville blive mødt med ild og raseri, hvis ikke det stoppede dets trusler mod USA.

I bogen omtaler Steve Bannon et møde mellem præsidentens søn, Donald Trump jr., og en russisk advokat i sommeren 2016 som "forræderisk" og "upatriotisk".

På et pressemøde onsdag aften dansk tid afviste talskvinde i Det Hvide Hus Sarah Sanders beskyldningerne fra Bannon. I en erklæring tog præsident Trump også selv til genmæle.

- Steve Bannon har ingenting at gøre med mig eller mit præsidentskab. Da han blev fyret, mistede han ikke bare sit job, han gik fra forstanden, lød det fra Trump.

Bannon er kendt som repræsentant for det yderste højre i USA. Han har erklæret sig som den uformelle leder af alt-right-bevægelsen. Da han forlod Det Hvide Hus i august, vendte han tilbage som chef for det højreradikale medie Breitbart News.

Bog udgives før tid

Torsdag eftermiddag, amerikansk tid, svarede forlaget bag bogen igen på Trumps trusler. Men nok ikke på den måde, som præsidenten havde håbet.

I stedet for at trække bogens udgivelse, har forlaget fremrykket den fire dage.

- Som følge af en efterspørgsel uden fortilfælde rykker vi salgsdatoen for alle udgaver af Michael Wolffs 'Fire and Fury' til fredag den 5. januar klokken 9 i stedet for den nuværende salgsdato på tirsdag den 9. januar, oplyser en talskvinde fra forlaget til CNN.

Hun oplyser, at boghandlerne blev informeret om beslutningen tidligere på dagen.

Forfatteren, Michael Wolff, bekræfter på Twitter, at bogens udgivelsesdato er rykket frem:

- Så er den der. Du kan købe den (og læse den) i morgen. Tak hr. præsident, skrev han torsdag klokken 22, amerikansk tid. 

Tidligere i dag kunne CNN oplyse, at bogen ligger nummer ét på onlinegiganten Amazons bestsellerliste i USA. På bare et enkelt døgn gik bogen fra at være nummer 48.449 til nummer ét på Amazons liste.