Udland

BLOG: Trump siger tidligere rådgiver har mistet forstanden - det her handler konflikten egentlig om

Fejden mellem præsidenten og hans tidligere chefstrateg handler om Ruslandsundersøgelsen og Trumps politiske agenda.

Det er ikke hverdagskost, at præsidentens tidligere chefstrateg kommer med en bredside mod chefens familie i form af anklager om forræderi mod sønnike og svigersønnen. Det er ikke desto mindre, hvad Steve Bannon valgte at gøre, da han udtalte sig til journalisten Michael Wolffs kommende bog, Fire and Fury, om Trumps Hvide Hus.

Det er ligeledes heller ikke hverdagskost, at præsidenten svarer ved at angribe en tidligere kampagnechef og chefstrateg for at være en ubetydelig nobody, der er "gået fra forstanden". Det er ikke desto mindre, hvad præsident Trump valgte at gøre, da han blev konfronteret med Bannons udtalelser. Og vel og mærke ikke engang på Twitter, men endda i form af en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Så langt så godt.

Der er to relevante historier i fejden mellem Trump og Bannon, når man skærer igennem de bombastiske udtalelser fra både Bannon og Trump: Ruslandsundersøgelsen og kampen om Trumps politiske agenda.

Ny ammunition til Ruslandsundersøgelsen

Lad os først kigge på, hvad Bannons udtalelser betyder i forhold til Ruslandsundersøgelsen med den tidligere FBI-chef Robert Mueller i spidsen.

Det omtalte møde, som Bannon anser for at være ”forræderisk og upatriotisk”, fandt sted i sommeren 2016 med en russisk advokat i Trump Tower i New York. Mødet blev et år senere afsløret af New York Times.

Afsløringen var den første dokumentation af kontakt mellem toppen i Trumpkampagnen – i form af Donald Trump junior, Trumps svigersøn Jared Kushner og den daværende kampagnechef Paul Manafort - og en aktør med forbindelser til den russiske regering. Det kom ligeledes frem, at Trumps søn vidste, at den russiske regering aktivt arbejdede for, at Donald Trump skulle slå Hillary Clinton, og at Trump junior forventede at modtage smuds for at få skovlen under Hillary Clinton til mødet i juni 2016.

Spørgsmålet, der fortsat står tilbage efter sidste sommers afsløringer, er, hvorvidt farmanden Donald Trump var orienteret om mødet og dets intentioner. Dette er hidtil blevet afvist af både farmand og sønnike Trump.

Ifølge Bannons nu publicerede udtalelser er det dog fuldstændig utænkeligt, at sønnike Trump ikke vendte mødet med farmanden.

Hvorvidt Bannon taler sandt eller ej, kan ikke verificeres. Det samme gør sig gældende for Trump-familiens benægtelser. Men Bannons udtalelser har med sikkerhed givet den særlige anklager ny ammunition, generøst leveret af præsidentens tidligere chefstrateg.

Kampen om Trumps agenda

Men hvorfor dolker Bannon Donald Trump Junior og Jared Kushner – og dermed præsident Trump – i ryggen med så alvorlige anklager?

Dette spørgsmål leder os til den anden relevante pointe: Kampen om præsident Trumps politiske agenda.

Fejden mellem præsident Trump og hans tidligere kampagnechef og chefstrateg handler i høj grad om det, en skuffet Bannon opfatter som ”globalisternes” sejrsmarch i Trumps Hvide Hus. Donald Trump Junior og Jared Kushner er en del af denne fløj, mens Bannon ser sig selv som en del af den nationalistiske fløj.

Sidstnævnte er kommet i markant undertal i løbet af Trumps første år på præsidentposten. Ifølge Bannon har ”globalisternes” stigende indflydelse betydet, at præsident Trump har solgt ud af sin nationalistiske og populistiske dagsorden til fordel for parnasset. Senest i form af en skattereform, der især gavner virksomhederne og de rigeste amerikanere.

Det er der noget om. For som jeg også tidligere har skrevet, så agerer Trump faktisk som en ret ortodoks republikansk præsident, hvis man skærer igennem twitterstøjen.

Loyalitet er ikke for evigt

At Trump valgte at affeje Bannons kritik og ydmyge den tidligere rådgiver ved at tegne et billede af en ubetydelig ”medarbejder”, er klassisk Trump: hvis du bliver angrebet, skal du slå endnu hårdere tilbage.

Det er selvfølgelig ikke særlig troværdigt at fremstille en tidligere kampagnechef og chefstrateg i Det Hvide Hus som en ubetydelig novice. Særligt ikke når man tilbage i august var ude og rose selvsamme Bannon.

Men intensionen er tydelig: Præsidenten prøver at distancere sig maksimalt fra sin tidligere chefstrateg. I hvert fald offentligt.

For selvom bølgerne går højt lige nu, betyder det ikke nødvendigvis, at Bannon er kommet i Trumps sorte bog. Som den konservative kommentator Erick Erickson påpegede på Twitter, kan det sagtens tænkes, at Trump og Bannon forbliver i kontakt fremadrettet - når det gavner deres personlige agenda.

På den måde minder Trump og Bannon meget om hinanden. Loyalitet er kun en dyd, der praktiseres, så længe det tjener en personlig gevinst. For i sidste ende er man kun loyal over for sig selv.

Eller for at sige det med en omskrivelse af FC Københavns motto: Loyaliteten er midlertidig, gevinsten er for evigt.

At Bannon efter fyringen fra Trumps Hvide Hus har valgt at kaste Trumps søn og svigersøn foran ulvene i form af den særlige anklager Robert Muellers Ruslandsundersøgelse, er derfor kun det logiske næste skridt.

Ja, på en måde er der nærmest tale om en selvopfyldende profeti. For som jeg allerede skrev for fem måneder siden - lige inden Bannons exit fra Det Hvide Hus:

”I det øjeblik Trump fyrer Bannon, vil han stå tilbage med en potentiel modstander, som både vil sidde inde med en masse viden og en formidabel platform til at gøre livet surt for USA's præsident.”

Der er noget, der tyder på, at dette scenarie udfolder sig i disse dage.

I hvert fald på den korte bane.

For på den lange bane er det ikke utænkeligt, at Trump og Bannon igen kan drage nytte af hinanden.