Udland

Trumps ferie er forbi, og tirsdag morgen overgik han sig selv på Twitter

USA's præsident er tilbage på arbejde - og han indledte året med en hel stribe af opsigtsvækkende tweets.

Præsidenten gik fire trin ned af helikopterens trappe, inden hans sorte lædersko atter befandt sig på jorden i Washington. Bag ham var hustruen Melania Trump og sønnen Barron.

Juleferien i Florida var forbi, og landingen på plænen i Washington markerede afslutningen på juleferien for USA's præsident. 

En juleferie, hvor præsidentens brug af Twitter har været på vågeblus - altså nede på fire til fem tweets om dagen.

Det skulle ændre sig tirsdag morgen.

Det er nu næsten et år siden, Donald Trump blev taget i ed som USA's præsident - og i 2017 overgik han konstant sig selv, når det gælder brugen af Twitter.

Men efter nogle timers søvn i Det Hvide Hus gjorde verdens mægtigste mand det igen - ikke bare i et enkelt tweet, men i en hel bredside - 16 i alt - på et enkelt døgn.

Denne gang nåede Donald Trump at true med atomkrig, tage æren for ting, han ikke har været involveret i, true en politisk modstander med fængsel og komme med falske påstande.

Havde en hvilken som helst anden amerikansk præsident kommet med lignende udtalelser, ville de sandsynligvis stadig kunne skrive sig ind i historiebøgerne.

Men her i 2018 ser præsidentens tweets næppe ud til at blive husket for andet end, at præsidenten er vendt tilbage fra ferie - i hvert fald hvis man skal tro en lang række af de medier, som præsidenten ynder at kritisere.

Og præsidentens første arbejdsdag i 2018 begyndte da også med et tweet, der ikke kan bakkes op af fakta.

Urigtige påstande

Præsidenten varmede op med en klassiker - et angreb på sin forgænger Barack Obama.

Egentlig kommenterede Donald Trump på situationen i Iran, hvor demonstranter de seneste dage har krævet bedre leveforhold.

Men derefter anklagede han Barack Obama for at have givet det iranske præstestyre penge - hvilket ikke er korrekt.

Under Barack Obama indgik USA en atomaftale med Iran, der indebar, at landet kunne få adgang til penge, der havde været indefrosset i udenlandske banker. Pengene var Irans egne.

Til gengæld kom Iran med indrømmelser i forhold til landets atomprogram. Men USA gav ikke Iran penge under Barack Obama.

Med usandheden fortsatte Donald Trump stilen fra 2017, hvor han ifølge avisen Washington Post nåede at fremsætte 1949 falske påstande - et gennemsnit på 5,6 om dagen.

Politisk modstander truet med fængsel

Efter han havde skudt sit tweet af mod Obama og Iran, var Donald Trumps næste mål endnu en af hans modstandere, men denne gang indeholdt hans tweet en trussel.

Her angreb Donald Trump USA's tidligere udenrigsminister Hillary Clintons rådgiver Huma Abedin for at have overdraget hemmelige passwords til agenter for fremmede magter.

Hun er hverken sigtet eller dømt for at have gjort noget i den retning, men alligevel kræver Trump, at Huma Abedin skal i fængsel.

Den konkrete sag, som præsidenten refererer til, findes i det stærkt konservative medie Daily Caller, som skriver at Huma Abedin har videresendt fortrolige passwords til sin egen mailkonto på Yahoo.com.

I sit tweet kræver Donald Trump også, at myndighederne efterforsker den tidligere FBI-chef James Comey, som Trump selv fyrede. 

Det er dog langt fra første gang, at Donald Trump kræver nogen fængslet på Twitter - det er sket mindst 14 gange tidligere, viser en opgørelse fra Washington Post.

Men præsidenten var først lige gået i gang denne tirsdag morgen.

Trump roser Trump

I de næste par tweets roste Donald Trump sig selv for at ville bygge en mur mod Mexico, og for at virksomhederne i USA kunne udbetale store bonusser til deres ansatte.

Det lykkedes Donald Trump at gennemføre en reform af USA's skattesystem i december, men om reformen allerede nu har medført kontante udbetalinger i bonus til de amerikanske lønmodtagere er tvivlsomt.

Men Donald Trump var ikke færdig med at tage æren for ting denne morgen.

Han hævdede nemlig at have en finger med i spillet, når det gælder flysikkerheden på verdensplan.

I USA er det otte år siden, at menneskeliv er gået tabt i den civile luftfart. Og Donald Trump har ikke underskrevet en eneste lov, der regulerer sikkerheden i luften.

I marts 2017 indførte USA et forbud mod at tage elektroniske apparater større end en smartphone med om bord på fly, men forbuddet blev ophævet igen efter en række lande i Afrika og Mellemøsten fik styr på deres sikkerhedsprocedurer.

Derudover har Donald Trump foreslået at privatisere USA's flyveledere, men forslaget har ikke flertal blandt politikerne i kongressen.

Truede Pakistan, palæstinenserne og Nordkorea

Præsidentens rettede også sine tweets mod udlandet - blandt andet truede han palæstinenserne med at skære USA's støtte til selvstyreområderne og Pakistan med at fjerne den økonomiske støtte til landets regering.

Og så kaldte han atter en gang Nordkoreas leder Kim Jong-un for "raketmanden"...

... inden han truede Nordkorea med atomkrig.

Truslen fra Trump kom efter Nordkoreas diktator Kim Jong-un havde sagt, at han "altid har knappen til atomvåbnene på sit natbord". 

Det fik præsidenten til at svare:

- Vil nogle fra hans udtømte og udsultede regime venligst informere ham om, at jeg også har en atomknap, men den er meget større og mere kraftfuld end hans, og min virker.

Og som sidste skud i Twitter-kanonen sendte USA's præsident også en kugle mod pressen.

Ny pris til "de løgnagtige medier"

Ifølge Donald Trump er den etablerede presse så fyldt med løgn, at han nu vil stifte en pris til de mest uærlige og korrupte medier.

Hans egne 1949 usande påstande på Twitter skriver han intet om - men opgørelsen fra Washington Post anerkendes næppe som fakta af manden, der egenhændigt kan starte en atomkrig, hvis han finder det nødvendigt.