Udland

Hollywood-kvinder rejser millioner til bekæmpelse af sexchikane

Mere end 300 kendte kvinder i underholdningsbranchen i USA er gået sammen om en plan mod seksuel chikane.

Drevet af forargelse og en beslutning om at gøre uret ret igen har 300 kvindelige Hollywood-skuespillere, agenter, producerer og direktører i USA lanceret et nyt initiativ.

Initiativet kaldes Time's Up (tiden er gået, red.), og dets formål er at bekæmpe systematisk seksuel chikane i underholdningsbranchen og på arbejdspladser i hele landet.

Det skriver kvinderne i et åbent brev, der mandag blev offentliggjort på bevægelsens hjemmeside.

- Kvinders kamp for at rejse sig og blive hørt og anerkendt på mandsdominerede arbejdspladser må stoppe. Tiden er ude for denne uigennemtrængelige eneret, står der i brevet.

De 300 kvinder ønsker som en del af deres initiativ at oprette en forsvarsfond på 15 millioner dollar, svarende til godt 93 millioner kroner. Pengene skal gå til at støtte kvinder i arbejderklassen, som er blevet udsat for seksuel chikane, vold eller misbrug på deres arbejdsplads, og som ikke selv har råd til at betale for en advokat.

Indtil videre har bevægelsen rejst mere end 13 millioner dollar - svarende til omkring 80,6 millioner kroner - i donationer. Det skriver flere udenlandske medier, heriblandt The Guardian og The New York Times, som mandag bragte brevet på en fuld annonceside i deres avis.

- Dette er et billede på solidaritet, ikke et modebillede, siger skuespiller Eva Longoria ifølge The New York Times.

Brevet som kvinderne har skrevet.

Sammenhold skal skabe forandring

Blandt de berømte kvinder bag initiativet er foruden Eva Longoria skuespillere som Cate Blanchett, Natalie Portman, Meryl Streep, Emma Stone, Reese Witherspoon og America Ferrera.

Time's Up har ikke en leder, men består i stedet af flere arbejdsgrupper.

Én gruppe arbejder eksempelvis for at oprette en kommission, der har til opgave at stoppe seksuelle krænkelser i underholdningsbranchen. En anden gruppe arbejder på, at underholdningsorganisationer og virksomheder i højere grad opnår en ligestilling inden for køn i deres ledelse. Mens en tredje gruppe fokuserer på, at minoriteter som homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede bliver hørt.

Time's Up blev dannet, kort efter at sagen om den sexchikane-anklagede filmproducer Harvey Weinstein i oktober sidste år trak overskifter i medier verden over.

Over 40 kvinder stod frem og beskyldte filmmanden for seksuelle overgreb, og endnu flere kvinder begyndte at dele deres historier om seksuelle krænkelser under hashtagget #MeToo.

Ville finde en mulig løsning

Imens mødtes flere kvinder i underholdningsbranchen for at diskutere problemet og udforske løsninger. Hurtigt voksede gruppen til omkring 150 kvinder, der siden er blevet fordoblet. De mødtes hver uge for at finde en mulig løsning på problemet.

Det er ikke længere en mulighed ikke at gøre noget

America Ferrera, skuespiller

- Vi var blevet afskåret fra hinanden, siger Reese Witherspoon ifølge The New York Times og henviser til, at hun og hendes kolleger arbejder i en industri, der er domineret af mænd.

- Nu låser vi sammen vores arme i solidaritet for enhver kvinde, der ikke har følt sig set, for endelig at blive hørt.

Det er uvist, om intentionen bag Time's Up vil føre til varige ændringer. Men gruppen er enige:

- Det er ikke længere en mulighed ikke at gøre noget, siger skuespiller America Ferrera.