Udland

34 år som legendarisk balletchef - nu er han forhenværende

Peter Martins fotograferet i New York i 2009 sammen med to balletlærere og en elev ved School of American Ballet. Den mørkhårede kvinde til venstre i billedet er Martins' hustru Darci Kistler. TIMOTHY A. CLARY / Scanpix Denmark

En lang karriere på toppen af den internationale balletverden fik i dag en brat og skandalepræget afslutning for danske Peter Martins.

På CV’et står der stjernedanser i København og New York. Senere koreograf og kunstnerisk chef igennem mere end 30 år for New York City Ballet, et af de mest berømte og renommerede balletkompagnier i verden. 

Nu er han forhenværende. 

Jeg har afvist, og jeg afviser fortsat, at jeg har været involveret i nogen form for upassende opførsel

Peter Martins, tidl. balletchef i brev til bestyrelsen for New York City Ballet

For i dag har Peter Martins valgt at fratræde sin stilling efter anklager om både fysisk og psykisk misbrug og chikane. Han fastholder sin uskyld, men skriver i et brev til New York City Ballets bestyrelse, at anklagerne har tæret hårdt på ham og hans familie, og at han derfor har besluttet at trække sig.

-Jeg har afvist, og jeg afviser fortsat, at jeg har været involveret i nogen form for upassende opførsel, lyder det i brevet.

Peter Martins skriver også, at han har ”deltaget fuldt ud” i den undersøgelse, der er i gang.

-Jeg tror, at dens konklusioner vil rense mig, skriver han.

Jeg har deltaget fuldt ud i undersøgelsen, og jeg forstår, at den snart bliver afsluttet. Jeg tror, at dens konklusioner vil rense mig

Peter Martins, tidl. balletchef i brev til bestyrelsen for New York City Ballet
Peter Martins har medvirket i TV 2 Nyhederne flere gange. Her et indslag fra 8. oktober 2005. Video: Louise With

Fem dansere fra New York City Ballet – fire tidligere og en nuværende – har i en artikel i New York Times stået frem med anklagerne. I alt har 24 dansere, både mænd og kvinder, fremsat anklager mod Peter Martins, enten med navn eller anonymt.

De beskriver en kultur, hvor den danske balletmester chikanerede og mobbede både uddannede dansere og elever. De siger, at Peter Martins kritiserede deres kroppe, og at han havde seksuelle forhold med udvalgte dansere, som derefter fik tildelt bedre roller og opgaver end andre i kompagniet.

Andre dansere har dog stået frem og forsvaret Peter Martins. De siger, han har behandlet dem med respekt, og at de aldrig har været udsat for hverken mobning, chikane eller overgreb.

Peter Martins har medvirket i TV 2 Nyhederne flere gange. Her et indslag fra 22. oktober 1999. Video: Louise With

New York City Ballet har hyret en advokat, som i øjeblikket står i spidsen for en intern undersøgelse. Men uanset hvad advokaten når frem til, så skal kompagniets bestyrelse altså i gang med at finde en ny balletmester og kunstnerisk chef.

I Peter Martins lange karriere har der været masser af succes og stjernestøv. Han har levet et liv i rampelyset, og har fejret talrige kunstneriske sejre med New York City Ballet.

Søger man i de danske dagblade, er der skrevet mange helteportrætter af ham. 

- Ballettens danske superstjerne, lyder en overskrift i Berlingske Tidende. 

- Peter Martins har haft en enestående karriere, står der i Kristeligt Dagblad. 

Peter Martins har medvirket i TV 2 Nyhederne flere gange. Her et indslag fra 25. april 1997. Video: Louise With

Men der har også været skandaler før denne.

Tilbage i 1992 blev Peter Martins anholdt på grund af mistanke om hustruvold. Kort forinden var han blevet gift med Darci Kistler, en af New York-ballettens ballarinaer og største stjerner. Men forholdet var stormfuldt.

Efter episoden forklarede Darci Kistler, at parret var vendt hjem til et lejet hus i Saratoga Springs ud på natten. Hun ville gerne diskutere et problem i deres forhold, mens han ville sove. Da hun insisterede, begyndt han at skælde ud og skubbe og slå hende. Hun faldt og skar sig ved anklen. Klokken 3.28 om natten ankom politiet og anholdt Peter Martins. Han blev dog løsladt igen, og senere besluttede hustruen at frafalde anklagerne.  

Peter Martins har medvirket i TV 2 Nyhederne flere gange. Her et indslag fra 25. oktober 1996. Video: Louise With

Præcis 25 år senere, i 2017, blev Peter Martins ramt af en hel serie af nedture - nogle selvforskyldte, andre ikke, men dette annus horribilis endte altså med at koste ham karrieren og stillingen som balletmester.

Sammen med Darci Kistler har han datteren Talicia Tove Martins, der i dag er 21 år.

I sommer blev hun taget med flere narkotiske stoffer: Crack og heroin. Og kort efter blev hun anholdt for flere tyverier begået sammen med en ven i butikker i feriebyen Camden i Maine. Senere forlød det, at hun var i behandling for misbrug.

I efteråret fulgte så den såkaldte #metoo-bølge, der har fældet en række kulturpersonligeder, og anklagerne om chikane, overgreb og magtmisbrug ramte også Peter Martins.

Balletmesteren tog orlov, mens den interne undersøgelse stod på. Og i torsdag den 28. december blev han anholdt for at køre bil i påvirket tilstand i byen Ardsley i Westchester nord for New York.

I dag kom så meldingen om, at den lange stjernekarriere er forbi. Uanset om han bliver renset eller ej, så vender Peter Martins ikke tilbage til balletten.

Blå bog: Peter Martins

  • Født i 1946
  • Optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole som 8-årig i 1954
  • Debuterede på Det Kongelige Teater som 18-årig i 1964
  • Solodanser ved Den Kongelige Ballet i 1967
  • Solodanser ved New York City Ballet i 1970
  • I 1983 balletmester for New York City Ballet sammen med Jerome Robbins. Seks år senere stoppede Robbins, og han fortsatte som balletmester på egen hånd.