Udland

Kim Jong-un afslører 'atomknap' i nytårstale - men han havde også et andet budskab

USA og præsident Donald Trump skal tage Nordkorea seriøst, lyder det i Kim Jong-uns nytårstale. Men han har også et forsonende budskab.

Der står en knap på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns skrivebord.

Det er knappen til landets atomvåbenarsenal, og i sin nytårstale til nationen gør Kim Jong-un det klart, at han altid er klar til at trykke på den.

- Atomknappen er altid på mit bord. Det er ikke afpresning, men sådan er virkeligheden, siger Kim Jong-un i sin tale mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hans budskab er derfor, at USA og landets præsident, Donald Trump, skal tage Nordkorea mere seriøst, for USA er ikke længere i sikkerhed fra de nordkoreanske missiler.

- USA skal være bevidst om, at vi nu er en atommagt. Hele USA er nu inden for vores atomvåbens rækkevidde. USA kan aldrig starte en krig mod mig eller vores folk, siger lederen.

Han opfordrer desuden til, at landet fortsætter sin masseproduktion af atomsprænghoveder og missiler, skriver nyhedsbureauet AFP.

Situationen spidser til mellem USA og Nordkorea

Kommentarerne finder sted, efter et år, hvor tonen mellem USA og Nordkorea er blevet hårdere og hårdere.

Donald Trump har i efteråret kaldt Kim Jong-un for en gal lille "raketmand", mens den nordkoreanske leder har kaldt Donald Trump for en "senil olding".

Kort før jul blev den tilspidsede situation så endnu mere tilspidset. FN's Sikkerhedsråd vedtog enstemmigt nye sanktioner mod Nordkorea, efter landet havde lavet nye testaffyringer med et langtrækkende missil.

Det faldt naturligvis ikke i god jord hos Kim Jong-un og regimet, som kaldte sanktionerne for en "krigshandling".

FN's Sikkerhedsråd har allerede flere gange pålagt Nordkorea sanktioner for raketaffyringer og atomprøvesprængninger.

Vil forbedre forhold til Sydkorea

I nytårstalen mandag blev der også plads til at tale om at forbedre forholdet til Sydkorea.

Kim Jong-un mener, at det kommende vinter-OL i den sydkoreanske by Pyeongchang tæt ved grænsen til Nordkorea er en god mulighed for at forbedre forholdet.

Lederen foreslår, at Nordkorea og Sydkorea skal mødes snarest for at forhandle om, at Nordkorea sender en delegation til landet i forbindelse med OL.

- Vinter-OL, der skal afholdes i Sydkorea, bliver en god mulighed for at fremvise de koreanske nationers status, og vi ønsker oprigtigt, at begivenheden bliver en succes, siger den nordkoreanske leder.