Flere øjenskader i Danmark end de andre nordiske lande

16x9
I alt 117 kom til skade i forbindelse med fyrværkeri nytårsaften. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Norge har forbudt nogle typer fyrværkeri, og i Sverige skal man fra næste år have licens til raketaffyring. Men ingen stramninger i vente i Danmark.

Nordmænd og finner slap igennem nytårsaften- og nat med markant færre øjenskader end danskerne, der plejer at ligge på en kedelig, skandinavisk førsteplads, når det kommer til fyrværkeriskader.

Mens der på danske sygehuse blev registreret 39 øjenskader, hvoraf de seks er alvorlige, er tallene for Norge henholdsvis ni og tre. Det melder overlæge Nils Bull ved øjenafdelingen på Haukeland Universitetshospital i Bergen nytårsdag.

- Ingen af dem, som er kommet til skade, har rapporteret, at de brugte beskyttelsesbriller, da ulykken skete, siger overlægen til nyhedsbureauet NTB.

Overlad krudtet til profesionelle

I Finland er der mandag registreret fem øjenskader efter nytårsfejringer landet over, skriver YLE. Fire af de fem tilskadekomne er behandlet på et hospital i Helsinki, og en af dem er alvorligt skadet. En kvinde kom til skade, da hun blev ramt af en faldende raket.

I Finland er antallet af skader halvt så højt som sidste år. Også i Norge er der sket et fald siden sidste nytårsfejring.

Især Norge og Sverige har mere strikse regler om fyrværkeri end Danmark. Og i en afstemning på tv2.dk (se også nederst i denne artikel, red.) svarer 7 ud af 10 danskere, at de i en eller anden grad er åbne overfor strengere regulering af fyrværkerireglerne. 

Knap en tiendedel er klar til helt at forbyde fyrværkeri, mens 26 procent mener, at man bør overlade det til professionelle.  

I skrivende stund har knap 84.000 danskere deltaget i afstemningen. 

Kan ikke se et forbud for sig

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener, at vi bør se mere på, hvordan vores nabolande håndterer fyrværkeri. For eksempel siger Trine Bramsen, Socialdemokratiets retsordfører, til DR

- Det vil give god mening at undersøge sikre zoner, hvor man kan fyre fyrværkeri af inde i byerne, hvor folk bor tæt. Det har man haft gode erfaringer med i Norge, og vi ved, at de fleste skader sker i byerne.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Christian Skibby, siger, ligeledes til DR, at "et decideret forbud mod raketter, det har jeg meget svært ved at se for mig". 

- Men vi kan diskutere, hvor store raketterne må være, og hvor meget krudt der må være i dem. Der kan det godt være, at vores lovgivning skal være bedre i Danmark.

Svenskere skal på kursus

Overlæge Nils Bull, som hvert nytår samler informationer om øjenskader fra hele Norge, mener, at der skal indføres forbud mod privat affyring af fyrværkeri.

I det mindste bør nordmændene, mener overlægen, tage et kursus i fyrværkeri. Et sådant tiltag har Sverige taget. Det skal gælde fra 2019.

I Norge har man allerede forbudt flere typer af fyrværkeri, da disse anses for at være særligt farlige. Det gælder blandt andet raketter med styrepinde.

Afstemning