500 kvinder anmeldte krænkelser, nu indfører Berlin sikkerhedszone for kvinder

Med den katastrofale nytårsnat i Køln i baghovedet indfører arrangørerne af nytårsfejring i Berlin en beskyttelseszone for kvinder.

Når raketterne skyder 2018 ind på nattehimlen over Brandenburger Tor i Berlin, skal de dansende kvinder til festen ikke føle sig bange.

Festarrangørerne laver en særlig zone på Ebertstrasse i kort gåafstand fra festen, hvor kvinder, der føler sig udsatte eller chikanerede, kan gå hen.

Det annoncerer Berlins politi i en pressemeddelelse.

- Mange seksuelt krænkede kvinder ønsker ikke at indgive anmeldelse. Nu giver vi dem en chance for at komme i sikkerhed.

Talskvinde

- På arrangørens foranledning bliver der oprettet et samlingspunkt og en beskyttelseszone for kvinder, der har været ofre for et seksuelt overgreb eller føler sig krænket, skriver politiet.

Nytåret i Køln skræmmer stadig tyskerne

Det er to år siden nytåret i Køln, hvor et stort antal kvinder blev udsat for overgreb, begået af grupper af flygtninge fra især Syrien, Afghanistan og Nordafrika.

En aften der resulterede i over 500 anmeldelser fra kvinder om både befamlinger og røverier.

- Mange seksuelt krænkede kvinder ønsker ikke at indgive anmeldelse. Nu giver vi dem en chance for at komme i sikkerhed, siger en talskvinde for festpladsen ved Brandenburger Tor til den tyske avis Berliner Zeitung (B.Z)

Inspireret af sikkerhedszoner i Køln

Sidste år indførte man i Køln et sikkerhedsområde bemandet med socialarbejdere og psykologer under byens karneval. Og Berlin er tilsyneladende inspireret af samme model.

- Erfaringerne fra Köln spiller ind, fortæller festarrangørernes talskvinde til Berliner Zeitung

Zonen i den tyske hovedstad kommer til at består af to hvide telte med sikkerhedsfolk ude foran. Indenfor i teltene er der en krisestab med blandt andet psykologer.

Sådan beskriver talskvinden den nye sikkerhedszone for den tyske avis

1600 betjente under nytårsfest

Hundredtusinder forventes at samles til nytårsfesten i det centrale Berlin. Og politiet arbejder tæt sammen med festarrangører og private sikkerhedsvagter. I alt er 1600 politibetjente sat ind i løbet af aftenen og natten i byen.

- Det er for at forbedre sikkerheden, ikke kun omkring festlighederne, men i hele byen, siger Thomas Neuendorf, talsmand for Berlins politi.

Samtidig opfordrer politiet kvinder til at sige tydeligt fra eller søge hjælp, hvis de oplever krænkende opførsel under nytårsfestlighederne.

- Sig klart og utvetydigt, at du ikke ønsker, at folk kommer for tæt på dig eller rører ved dig. Hvis det alligevel sker, så sig tydeligt fra. Henvend dig til andre festdeltagere og bed dem om hjælp, skriver politiet på sin hjemmeside.