Udland

Rusland fastholder base i Syrien

Syrien er meget vigtig for Rusland, forklarer TV 2-korrespondent Steffen Jensen.

Rusland er i gang med at etablere en permanent militær tilstedeværelse i Syrien.

Det drejer sig om en flådebase i byen Tartus og en luftbase i byen Khmeimim.

Syriens regering har været med til at give Rusland grønt lys til at bruge de to baser langt ud i fremtiden, hvilket bekræftes af den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, tirsdag.

- Vi er begyndt at etablere en permanent tilstedeværelse, siger han.

Rusland frygter jihadister

Det sker to uger efter Ruslands præsident, Vladimir Putin, besøgte basen i Khmeimim. Her sagde han, at de russiske styrkers arbejde i Syrien er ved at være slut, og at tiden derfor er inde til at søge en politisk aftale om fred.

Derfor kan en del soldater nu vende hjem til Rusland, sagde han i en tale på luftbasen, hvor han også mødtes med Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Lyn-analyse

Syrien er meget vigtig for Rusland, fordi en meget stor del af Islamisk Stats ikkearabiske gren var fra de tidligere sovjettiske republikker, som for eksempel Tjetjenien. Rusland vil ikke have, at Syrien risikerer at blive en forfejlet stat, hvor sådan nogle militante jihadister kan tage over. 

Den anden grund er, at Tartus-flådebasen er Ruslands eneste base i middelhavsområdet uden for russisk territorium, og den har en strategisk betydning for russerne. Især nu, hvor USA's rolle i Mellemøsten svinder.

I sin tale understregede Putin dog på samme tid, at Rusland vil have en permanent tilstedeværelse i landet, hvis nu terrororganisationen Islamisk Stat skulle blusse op igen.

- Hvis terroristerne rører på sig igen, vil vi ramme dem med en kraft, de ikke har oplevet før, lød det.

Og netop Khmeimim-basen har været central i krigen i Syrien. Herfra har Rusland i to år bombet det syriske oprør tilbage i samarbejde med Syriens regering.

Ifølge Rusland har i alt 48.000 russiske soldater været involveret i kampene i Syrien.