Udland

Nye FN-sanktioner mod Nordkorea er en 'krigshandling'

Nordkoreanske arbejdere i udlandet skal hjem efter to år. Dette er blot nogle af sanktionerne fra FN mod Nordkorea.

Nordkorea kalder de nye sanktioner, som FN fredag vedtog over for landet, for en "krigshandling". Det oplyser Nordkoreas statslige nyhedsbureau ifølge Reuters.

FN's Sikkerhedsråd vedtog tidligere på ugen nye skrappe sanktioner over for Nordkorea efter regimets seneste forsøg med en langtrækkende raket, som det hævder kan ramme USA.

De nye sanktioner vil lukke for en del af olieleverancerne til Nordkorea, hvilke er vitale for regimets raket- og atomprogram.

Desuden får nordkoreanere, der arbejder i udlandet, pligt til at vende hjem efter to år. 

Forsøger at bremse 90 procent af olietilførslen

Med resolutionen forsøger man at bremse næsten 90 procent af de raffinerede olieprodukter til Nordkorea ved at fratage Pyongyang 500.000 tønder af disse produkter om året.

Resolutionsteksten var fremlagt af USA, og i den hedder det videre, at leverancerne af råolie til Norkorea også skal reduceres med fire millioner tønder om året.

Den amerikanske regering har i særlig grad appelleret til Kina om at begrænse olieeksporten til nabolandet.

Ny interkontinental raket

Det nordkoreanske styre meddelte den 29. november, at det med held havde afprøvet en ny interkontinental raket. Her blev det hævdet, at man havde nået et "gennembrud" og fra nu af ville være i stand til at ramme USA.

- Resolutionen sender det utvetydige budskab til Pyongyang, at mere trods vil være en invitation til mere straf og isolering, sagde USA's FN-ambassadør, Nikki Haley.

FN's Sikkerhedsråd har allerede i flere omgange pålagt Nordkorea sanktioner for raketaffyringer og atomprøvesprængninger.

Nordkorea har indtil videre valgt at ignorere kravene fra FN's Sikkerhedsråd.

Ved at begrænse nordkoreanske arbejderes mulighed for at søge beskæftigelse i udlandet håber man på, at præsident Kim Jong-un mister økonomiske midler til at udvikle raketter og atomvåben.

De mange tusinde nordkoreanske arbejdere i udlandet sender størstedelen af den hårde valuta, som de indtjener, hjem til Nordkorea.