Puigdemont efter valgsejr: Den catalanske stat har vundet over monarkiet

Den tidligere præsident for det catalanske selvstyre erklærer regionalvalget for en sejr.

Det var en triumferende Carles Puigdemont, der sent torsdag aften trĂĄdte frem for verdenspressen i sit eksil i Bruxelles. 

Kort forinden havde han kunnet konstatere, at løsrivelsespartiet Junts per Catalunya blev næststørst ved regionalvalget i Catalonien med opbakning fra knap 22 procent af vælgerne. 

- Selvstændighedsbevægelsen har vundet. Det er en klar besked til den spanske premierminister Rajoy, men ogsĂĄ til resten af EU, om at man skal tage befolkningernes holdning alvorligt. Den catalanske stat har vundet over monarkiet, vores ideer har vundet, siger Carles Puigdemont til TV 2 i Bruxelles. 

Ifølge en prognose kan de tre største løsrivelsespartier i Catalonien til sammen sætte sig på omkring 70 procent af regionalparlamentets 135 pladser.

 - Det er en sejr for den catalanske republik. Den spanske stat er blevet besejret, og premierministeren har fĂĄet et slag i ansigtet. Det catalanske folk har vundet retten til at blive hørt, siger Carles Puigdemont.

- Vi forlanger genindførslen af den catalanske regering og en frigivelse af de politiske fanger, tilføjer han. 

Absolut flertal

Puigdemonts parti vandt 34 pladser i det catalanske parlament ved torsdagens valg.

Valget blev udskrevet oven på den voldsomme krise, der blev udløst, da Cataloniens parlament tidligere i år først udskrev en grundlovsstridig folkeafstemning om løsrivelse og dernæst erklærede en form for selvstændighed.

Den spanske centralmagt i Madrid slog hårdt ned på valghandlingen. Efterfølgende er flere af de lokale politikere, der udskrev det ulovlige valg, blevet anholdt.

Lotte Mejlhede orienterer om det catalanske valg fra Bruxelles Video: Anders Hjort

Den tidligere præsident i Catalonien og fire af hans tidligere ministre er i eksil i Belgien. Kort efter valgresultatet blev offentliggjort, adresserede Puigdemont sine tilhængere via et videolink fra Bruxelles.

- Den catalanske republik vandt mod monarkiets 155, siger Carles Puigdemont her med henvisning til artikel 155 i forfatningen, som premierminister Mariano Rajoy udløste for at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft. 

Lederen i Catalonien, Carles Puigdemont, kommenterer den spanske regerings tiltag i en tv-tale. Video: Marianne Holst

En af Puigdemonts assistenter sendte også torsdag aften en besked ud til journalister med følgende ordlyd:

-Som I kan se, er vi the comeback kids.

- Puigdemont som præsident

Torsdagens valg i Catalonien håbes at kunne løse en af de værste politiske kriser i Spanien de seneste år.

Krisen kulminerede som nævnt i efteråret, da separatister efter en folkeafstemning udråbte et uafhængigt Catalonien. Den spanske regering svarede igen ved at ophæve regionens selvstyre og sætte den under administration fra Madrid.

Derfor skulle vælgerne torsdag stemme for at sammensætte et nyt regionalt parlament.

Mange tilhængere af Puigdemont og catalansk selvstændighed var sent torsdag aften på gaden i Barcelona for at fejre valgsejren.

Efter at være blevet afsat af centralregeringen i Madrid og altsĂĄ være flygtet til Belgien har den tidligere catalanske leder Carles Puigdemont gjort et fantastisk comeback.

Det blev fejret i Barcelona, hvor Carles Puigdemonts tilhængere jublede, da de første resultater løb ind.

- Puigdemont som præsident, blev der blandt andet råbt på gaderne i Barcelona.

Inviterer Rajoy til møde

I dag, fredag, har Carles Puigdemont udtalt, at centralregeringen i Madrid og premierminister Mariano Rajoy er nødt til at acceptere en dialog.

Cataloniens tidligere præsident inviterer derfor Mariano Rajoy til et møde i Bruxelles, da Puigdemont frygter straf i hjemlandet. 

- Jeg er klar til at møde Rajoy i Bruxelles eller i et andet land inden for EU. Bare ikke i Spanien, siger Puigdemont pĂĄ et pressemøde i Bruxelles.

- Det er på tide med en betingelsesløs dialog. Jeg har ingen problemer med Rajoy, siger Carles Puigdemont.