Udland

Kurt Thyboe i Catalonien: Jeg skal passe på, hvad jeg siger, hver eneste dag

Danske Kurt Thyboe har fulgt kampen for uafhængighed i Catalonien - og han er ikke imponeret.

Knap er den gamle reporter, forfatter og levemand Kurt Thyboe ankommet til restaurant Txalaka en halv times kørsel syd for Barcelona, før han hiver en stak spanske aviser og udklip frem:

- Se lige hende her: Power, mand, hende her er sindssygt dygtig. Hun har løftet Ciudadanos op og det ligner, at hun får et kanon-valg, nærmest råber Kurt Thyboe begejstret.

Han har jo lange skygger af psycho hængende over sig.

Kurt Thyboe, journalist og forfatter.

Ciudadanos er et konservativt liberalt parti, der har brugt mange kræfter på at bekæmpe de catalanere, der ønsker at løsrive sig fra Spanien. Og kvinden han taler om er Inés Arrimades.

- Hun er kvik, smuk og meget meget skarp, mener Thyboe, der ikke lægger skjul på, hvor hans sympati ligger. Han bryder sig ikke om de fanatiske separatisters selvstændighedstrang. Men stop.

Han elsker catalanerne. Kalder dem for det mest varme, hengivne og venlige folkefærd, men lige nu synes han, at der er grupperinger, der ødelægger alt for de andre.

Og med sin vanlige - skal vi sige højrøstede stil - stiller han sig nu op til skue i separatisternes hjerteland. Med en avisforside, der pryder en af deres værste fjender: forkvinden for Ciudadanos.

- Stop det der, smælder en ordre gennem luften.

- Sæt dig ned og lad vær med at stå og vifte med den avis.

Det er Marianne, ordren kommer fra. Kurt Thyboes hustru og beskytter, som et stykke derfra overværer interviewet. Det er ikke nogen god ide at flage med modstand mod separatisterne, når man bor og lever i det nordøstlige hjørne af Spanien. Det her er de catalanske separatisters hjerteland.

I Barcelona og omegn koger den catalanske vrede

Vi er i et område af Spanien, der de seneste måneder er kogt over af vrede og splittelse. Separatisternes ledere er enten blevet fængslet eller flygtet i eksil, efter en fejlslagen uafhængighedserklæring og en illegal folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien i oktober.

Kløften mellem den del af befolkningen, der brænder for en catalansk stat og dem, der er FOR et samlet Spanien er vokset. Man skal passe på hvad man siger, forklarer Kurt Thyboe og kommer med et eksempel fra sit liv i Catalonien.

TV 2 mødte udlandsdanskeren nær hans hjem i Sydspanien. Video: Peter Møller

- Vi har haft håndværkere på vores badeværelse. Og så lurer man lige, hvad de mener. Spørger forsigtigt om de er catalanske. Jeg HAR prøvet, at få sagt noget forkert. Og så gik håndværkeren sin vej, griner Thyboe med hæs hostende latter.

Thyboe har en god ven, Alfredo, der er catalaner og separatist helt ind til benet. Holder med fodboldklubben F.C. Barcelona, mens Thyboe holder med Real Madrid. Og hverken fodbold eller politik kan de tale om. Uenighederne bliver til vrede og hårde ord. Så er det bedre at tie stille. Holde sig på neutral grund.

- Sådan er det hernede. Når du er ude til selskab, skal du virkelig passe på. Jeg sad for nylig sammen med en gruppe mænd. En af dem begyndte at holde et længere foredrag om situationen. Vi havde ellers aftalt, at politik var no go. Men han plaprede bare derudaf. Og så pludselig rejste en ellers sød og rar fyr sig op og hamrede sin knytnæve ned i border: Nu holder du kæft med det pis, fortæller Kurt Thybo.

Stilheden er det værste

Men faktisk er det ikke så meget de store vredesudbrud, store armbevægelser og fagter, som Thyboe har bidt mest mærke i.

- Det der chokerer mig - although I love them, og det gør jeg - det er den stilhed og tavshed, der præger tiden, siger Kurt Thyboe, for en stund selv afdæmpet og eftertænksom.

Og jo der har været store demonstrationer, men det er jo enkelte grupper i samfundet. Ikke de almindelige mennesker. Blandt dem er der et langt større ønske efter fred og ro, mener Kurt Thybo.

Groft sagt er det halvdelen som ønsker løsrivelse, eller øget selvstændighed fra Spanien, mens den anden halvdel vil blive i Spanien.

'Puigdemont er som rottefængeren'

Men så er der politikerne der misbruger deres magt. I stedet for at servicere befolkningen, misleder de dem. Tuder dem øerne fulde om ting og sager, som aldrig vil ske, slår Kurt Thyboe fast.

- Puigdemont (den tidligere regionspræsident i Catalonien, red.) er som rottefængeren fra Hameln, der med sin fløjte lokkede rotterne ud til havet, så de druknede, siger Kurt Thyboe.

Separatisterne har lokket med løfter om, at catalanerne vil få lov at komme med i EU. Økonomien vil blomstre, når Catalonien, bliver selvstændigt, men det er ikke virkeligt, forklarer Kurt Thyboe og uddyber:

- Puigdemont er sindssygt intelligent. Han taler fransk flydende, rumænsk og det er så, hvad det er. Men han formulerer sig sindssygt godt. Glider op og ned. Og ud og ind af replikker og ting. Men han har jo lange skygger af psycho hængende over sig. Det er virkelig psykotisk, det han gør, synes jeg.

- Han står med en flok venner og skaber det fri Catalonien, og så stikker han af om natten til Bruxelles. 

Kurt Thyboe ryster smilende på hovedet. Han bor her i vanviddet. Lever med catalanerne på godt og ondt, men han er også dansker og kan se det hele lidt på afstand. Har ikke på samme måde følelser i klemme.

1714 - årstallet hvor centralmagten indtog Barcelona

Et af de helt store emner. Nøglen til at forstå vreden mod centralmagten i Madrid, er - udover undertrykkelsen under diktatoren Franco - årstallet 1714, hvor spanierne invaderede Barcelona og omegn. F.C. Barcelonas tilhængere markerer begivenheden - i hvert fald den separatistiske del af dem - under hjemmekampene på Camp Nou, hvor de efter 17 minutter og 14 sekunder råber på selvstændighed og frihed, fortæller Kurt Thyboe.

- Ved at råbe, mindes de dengang de fik tæsk af de møgsataner fra Madrid. Altså, det er lidt langt og gå tilbage ikke? Skal man så også til at gå tilbage til vikingetiden i Danmark eller whatever? Åhhh, stønner Kurt Thyboe, og øjenbrynene ryger op i panden. 

- Men ingen havde lagt mærke til alt det her. Ingen anede, at det her kunne ske. Kunne komme så vidt. Jeg havde i hvert fald ikke ventet det, siger han og nipper til et glas rødvin, der ellers har stået uberørt under den næsten to timer lange samtale.

Og valget ændrer ikke noget, mener Thyboe. De har latinsk blod i årerne og larmer meget, men så sker der bare ikke en skid. Uenigheden i det catalanske samfund vil fortsætte. Skære ned gennem familier. Splitte far og søn. Mor og datter søster og bror, vurderer han.

- KUUURT.

En kvindelig skærebrænderstemme bryder igennem restaurantens summen i restaurantens udendørs lokale.

- ZIP it. Prøv at tie stille bare to minutter og lyt til journalistens spørgsmål.

Det er igen hustruen Marianne, der bakker sin mand op. Kurt Thyboe er generøs med sin tid. Sin hukommelse af professionel, privat og personlig karakter. Men til sagen. Hvad skal der til? Hvad kan løsne op for en konflikt der kan synes fastlåst?

- Amnesti, kommer svaret prompte.

- For himlens skyld giv dem alle sammen amnesti, lyder det fra Kurt Thyboe.

Han hentyder til de catalanske separatistpolitikere, der er i fængsel eller stukket af til Bruxelles.

- Det bedste den spanske premierminister Mariano Rajoy kunne gøre, var at lukke dem alle sammen ud. For deres fængsling runger i hele det catalanske samfund. Men Rajoy er for meget magtmennesker. Og han forstår ikke en skid af, hvad der foregår. BUM, siger journalist, forfatter og i de seneste 25 år indbygger i Catalonien. Kurt Thyboe.