Udland

Udenrigsordfører om trussel fra USA før FN-afstemning: - Det er absurd

Danmarks FN-ambassadør bekræfter over for TV 2, at han har modtaget en mail fra USA’s ambassadør. Folk må selv vurdere, om den er truende, siger han.

Et overvældende flertal af FN's medlemmer har torsdag aften fordømt USA's beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

128 lande stemte imod USA og Donald Trump, mens kun ni lande - primært små østater i Stillehavet - støttede Trumps beslutning.

Danmark stemte imod USA - ingen europæiske lande stemte for.

Beslutningen om at anerkende Jerusalem som hovedstad bliver anklaget for at sabotere fredsprocessen.

Et farligt skridt

En holdning som Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen deler.

- Det er et meget farligt skridt, Trump tager, når han vil flytte ambassaden og dermed anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Det er med til at destabilisere en region, der i forvejen er meget kaotisk. Hvad der skal ske med Jerusalem, har altid været det mest følsomme punkt i fredsforhandlingerne. Derfor er det utrolig farligt og kontraproduktivt af USA i forhold til nogen sinde at få gang i fredsforhandlingerne igen, siger han til TV 2. 

Forud for afstemningen havde Donald Trump gjort det klart, at afstemningen har betydning for USA's fremtidige forhold til de lande, der går imod USA i spørgsmålet om Jerusalem.

- Dette er en dag, som USA vil huske, sagde den amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley forud for FN-afstemningen.

USA truer i mail

Den trussel lod den amerikanske FN-ambassadør også stå klart i en mail, som er blevet rundsendt til medlemslandene i FN.

Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen kalder truslen fra USA "absurd".

- Vi ved allesammen godt, at Trump ikke ser det store lys i FN, men jeg må lige minde om, at det faktisk var USA, der i sin tid oprettede FN. Det er det eneste organ, vi har til at skabe stabilitet rundt omkring i verden. Når den amerikanske FN-ambassadør på den her måde truer andre lande til, hvad de skal stemme, så er det så langt fra al international retsorden, som noget kan være.

- Meget almindelig måde at arbejde på

Danmarks FN-ambassadør, Ib Petersen, bekræfter over for TV 2, at han har modtaget mailen fra USA’s ambassadør.

- Den understreger meget kraftigt, at det er en afstemning, der betyder meget for USA. Når det er sagt, så er det en meget almindelig måde at arbejde på herovre. Når man har en vigtig sag, så henvender man sig til de andre landes ambassadører og gør opmærksom på, at den her sag er vigtig for ens land. Jeg vil ikke tolke på, om det er truende eller ej. Det må folk selv vurdere, siger den danske FN-ambassadør til TV 2.

En journalist fra det israelske medie Haaretz har lagt mailen ud på Twitter i fuld længde:

- Præsidenten vil følge afstemningen nøje, og han har bedt mig om at melde tilbage på de lande, som stemmer imod, står der blandt andet.