Trump-kritisk FN-chef kvitter jobbet for at kunne tale frit

FN's menneskerettighedschef √łnsker ikke at blive forl√¶nget i jobbet "i den nuv√¶rende geopolitiske kontekst".

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, agter ikke at forts√¶tte i jobbet, n√•r hans mandat udl√łber n√¶ste √•r.

I en mail til sine kolleger begrunder al-Hussein beslutningen med "den nuværende geopolitiske kontekst".

Han mener, at han i en ny fireårig periode muligvis vil komme til at bryde med sin uafhængighed og integritet.

- Jeg har besluttet ikke at s√łge en ny fire√•rig periode. I den nuv√¶rende geopolitiske kontekst kunne det betyde, at jeg m√•tte falde p√• kn√¶, nedtone mine udtalelser og st√¶kke min stemmes uafh√¶ngighed og integritet. Og min stemme er jeres stemme, skriver han.

Zeid Ra'ad al-Hussein nævner ikke USA's præsident, Donald Trump, ved navn, men han har angiveligt været under pres fra FN's generalsekretær, António Guterres, for at nedtone sin kritik af Washington.

Angreb Trump på pressefriheden

Zeid Ra'ad al-Hussein har været en åbenlys kritiker af Donald Trump. Blandt andet sagde han i august, at han frygter for pressefriheden i USA.

Han sammenlignede den amerikanske pr√¶sident med en buschauff√łr, som "slingrer ned ad en bjergvej". Og fra et menneskerettighedsperspektiv "ligner det hensynsl√łs k√łrsel", l√łd det fra Hussein.

FN-chefen pegede på, at pressefriheden ikke blot er en grundpille i den amerikanske forfatning. Det er også en frihed, som landet har forsvaret flittigt.

Bekymret for h√łjredrejning

Bemærkningen faldt, efter at Trump vakte opsigt med sin kritik af forskellige mediers dækning af racevold i den amerikanske delstat Virginia.

Han beskyldte reportere, som "ikke elsker vort land", for at være den egentlige årsag til splittelsen i USA.

I et interview med nyhedsbureauet AFP tidligere i denne uge udtrykte Zeid Ra'ad al-Hussein desuden bekymring for √ėstrigs nye h√łjreorienterede regering.

Al-Hussein sagde, at nogle politikere er villige til at "bruge frygt som et middel for at opnå et politisk embede".

Menneskerettighedsgrupper har rost Zeid Ra'ad al-Hussein som en stærk stemme i FN, når han taler om krænkelser af menneskerettigheder i blandt andet Syrien og Myanmar.

Al-Hussein var den f√łrste FN-embedsmand til at beskrive h√¶rens offensiv mod rohingya-muslimerne i Myanmar som en etnisk udrensning.