Udland

Trods trusler taber Trump afstemning om Jerusalem i FN

Trods trusler fra USA's præsident vil 128 medlemslande i FN ikke støtte Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

128 lande valgte torsdag aften af gå imod den amerikanske præsident Donald Trump og stemme for en resolution i FN's Generalforsamling, som opfordrer til, at USA ændrer sin beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Det skriver Reuters.

Ni lande valgte at stemme imod resolutionen, mens 35 undlod at stemme.

Den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas siger, at resultatet af afstemningen er en "sejr for Palæstina".

Donald Trump har af flere omgange truet medlemslandene i FN med at afskære landene økonomisk støtte, hvis de stemte for resolutionen. En trussel, der blandt andet ser ud til at have virket på en række østater.

Guatemala, Honduras, Israel, Marshall-øerne, Mikronesien, Nauru, Palau, Togo og USA stemte alle imod resolutionen, der - ulig resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd - ikke er bindende.

Forud for afstemningen havde Donald Trump gjort det klart, at afstemningen har betydning for USA's fremtidige forhold til de lande, der går imod USA i spørgsmålet om Jerusalem.

- Dette er en dag, som USA vil huske, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, forud for FN-afstemningen.

USA sendte trusselsbrev

Den trussel lod den amerikanske FN-ambassadør også stå klart i et brev, som er blevet rundsendt til medlemslandene i FN. Diplomatiske kilder bekræfter over for Politiken, at Danmark har modtaget brevet.

En journalist fra det israelske medie Haaretz har lagt brevet ud på Twitter i fuld længde:

- Præsidenten vil følge afstemningen nøje, og han har bedt mig om at melde tilbage på de lande, som stemmer imod, står der blandt andet.

Danske Torsten Jansen har gennem flere år arbejdet på den danske ambassade i Washington D.C., og han mener, det er usædvanligt, at USA på den måde bruger sin position til at prøve at true sig til politiske resultater.

- Og det udstiller frem for alt, hvor usædvanlig Donald Trumps udenrigspolitik er. Jeg tvivler dog på, at det vil få vidtrækkende konsekvenser for nogen af parterne, siger han og tilføjer:

- Truslerne vil først vække rigtig bekymring blandt FN-landene, hvis de fornemmer, at Trump har resten af det politiske system i ryggen - indtil da er det bare hans måde at "støje" på, lyder det fra Torsten Jansen til TV 2.

Israel: Ingen resolution kan drive os ud

Tidligere har Israels FN-ambassadør sværget, at hans land "aldrig vil blive fordrevet fra Jerusalem".

- Ingen resolution fra en FN-generalforsamling vil nogensinde kunne drive os ud af Jerusalem, sagde den israelske FN-ambassadør, Danny Danon, ved et hasteindkaldt møde i New York.

Trump besluttede 6. december, at USA skal anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Det brød med årtiers international konsensus. Beslutningen har ført til fordømmelse med sig fra det internationale samfund, da mange lande mener, at beslutningen kan føre til optøjer og uro i regionen.

Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad Video: Søren Pors Grundahl