Udland

Løsrivelsespartier vinder valget i Catalonien

Ifølge en prognose kan de tre største løsrivelsespartier til sammen sætte sig på omkring 70 procent af regionalparlamentets 135 pladser.

Med 99,3 procent af stemmerne optalt i Catalonien erklærer den tidligere præsident, Carles Puigdemont, regionalvalget for en sejr. 

Puigdemonts parti JUNTSxCAT står til at blive næststørst med opbakning fra knap 22 procent af vælgerne. 

 - Det er en sejr for den catalanske republik. Den spanske stat er blevet besejret, og premierministeren har fået et slag i ansigtet, siger Carles Puigdemont fra sit eksil i Belgien ifølge AP.

Absolut flertal

Ifølge en prognose kan de tre største løsrivelsespartier til sammen sætte sig på omkring 70 procent af regionalparlamentets 135 pladser, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det vil altså give dem absolut flertal.

Det EU-venlige antinationalistiske parti Ciudadanos står til at blive størst med opbakning fra over 25 procent af vælgerne. Mens den regionale afdeling af den spanske premierminister Marioano Rajoys parti, Partido Popular, kun står til at få godt fire procent.

Valgdeltagelsen er på 81,93 procent. Det er en del højere end ved sidste regionale valg i 2015, hvor 75 procent af vælgerne deltog.

Glæde blandt seperatisterne

Det regionale valg følges nøje i ind- og udland, da det viser, hvorvidt støtten til separatistbevægelsen i Catalonien er tiltagende eller faldende på et tidspunkt, hvor der er stærke politiske spændinger i Spanien. 

TV 2’s korrespondent Jeppe Krogager befinder sig i Barcelona ved partierne, der er for uafhængighed. Han fortæller, at humøret er højt efter valgresultatet.

Men der er også tid til refleksion. For selvom separatisterne ser ud til at få et stort og sikkert flertal i parlamentet, har Ciudadanos, et pro-spansk parti, i det andet spektrum også fået gigantisk medvind i sejlene.

- I 2010 havde de tre medlemmer. Nu er de oppe på i hvert fald 35. Det må også få separatisterne til at overveje og reflektere over, hvad de skal stille op med, at der er så stor en del af befolkningen, som ikke ønsker selvstændighed, siger Jeppe Krogager.

- Selvom de har fået flertal i parlamentet, er det på grund af det catalanske valgsystem sådan, at der faktisk er flere personer, der har stemt på dem, der ønsker at forblive i Spanien. Måske en smule kompliceret, men sådan er virkeligheden i Catalonien.

Omvendt er der også lidt at tænke over for Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, i Madrid, fortæller korrespondenten: 

- Hvad var det for en løsning, han valgte, da han smed den catalanske regering på porten? Hvad var det for en løsning, han de seneste år ved magten har benyttet sig af i sit forhold til kommunikation med Catalonien? Der er grund til refleksion i begge lejre efter det her valg.

Valg kan løse en af landets værste kriser

Torsdagens valg i Catalonien håbes at kunne løse en af de værste politiske kriser i Spanien de seneste år.

Krisen kulminerede i efteråret, da separatister efter en folkeafstemning udråbte et uafhængigt Catalonien. Den spanske regering svarede igen ved at ophæve regionens selvstyre og sætte den under administration fra Madrid.

Derfor skulle vælgerne torsdag stemme for at sammensætte et nyt regionalt parlament.

Den afsatte catalanske præsident, Carles Puigdemont, flygtede til Belgien, efter den spanske regering greb ind i oktober. Herfra har han siden da forsøgt at føre valgkamp. 

Men den linje, han stod for - ensidigt at løsrive Catalonien - ventes ikke at kunne bære efter valget, uanset udfaldet. 

Puigdemonts parti, CiU, antyder, at dialog mod den pro-spanske fløj i Catalonien og det øvrige Spanien vil være den fremtidige vej.