Udland

Domstol forpurrer Trumps forbud mod transkønnede i forsvaret

Også det amerikanske forsvar har sagt, at man ikke regner med at følge forbuddet.

En appeldomstol i Virginia har torsdag aften dansk tid afvist præsident Donald Trumps forsøg på at forbyde transkønnede personer i at melde sig som soldater i det amerikanske forsvar. Et forbud, som præsidenten ellers ønskede skulle træde i kraft fra årsskiftet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

To andre retsinstanser skulle allerede have stemt imod, ligesom det amerikanske forsvarsministerium Pentagon også fortsat vil tillade transkønnede personer i militæret trods præsidentens forbud.

I juli skrev præsidenten på Twitter, at han hverken ville acceptere eller tillade transpersoner i tjenesten. 

Dengang skrev han, at hans beslutning blev truffet på baggrund af samtaler, han havde haft med ledelsen i det amerikanske forsvar. Derfor skal meldingen fra især Pentagon også ses i det lys, at der ligger en række juridiske forhindringer i vejen. 

Hvervningen af transpersoner ser dog alligevel ud til at begynde den 1. januar på trods af de juridiske udfordringer, har Pentagons talsperson David Eastburn fortalt til AP.

Kræver en del godkendelse

Transpersonerne skal igennem en lang række fysiske, psykiske og sundhedsmæssige tjek for at få tilladelse til at blive en del af militæret.

Det vil blandt andet være muligt at afvise rekrutter, hvis de lider af såkaldt kønsidentitetsforstyrrelse, har en sygehistorik med mange kønsskiftebehandlinger eller har fået foretaget en kønsskifteoperation

Det vil dog alligevel være muligt for disse kandidater at blive en del af militæret, hvis en lægefaglig person kan godkende, at de har været i en stabil tilstand både fysisk og psykisk i 18 måneder. Det samme gælder for transpersoner, som modtager hormonterapi. 

Det gør det svært for kandidaterne at komme ind i militæret, vurderer flere ifølge AP. Pentagon har i forvejen lignende foranstaltninger til potentielle rekrutter, som lider af forskellige sygdomme eller har psykiske problemer.

Homoseksuelle i tjeneste fik lov til at stå frem

Det betragtes dog af mange som et fremskridt for seksuelle minoriteter i det amerikanske forsvar, at transpersoner ser ud til at kunne hverves til forsvaret fra årsskiftet.

For seks år siden blev det tilladt for homoseksuelle at stå åbent frem om deres seksualitet i militæret.

The National Center for Transgender Equality skønner, at omtrent 15.000 transkønnede allerede gør tjeneste i det amerikanske militær.