Disney-arving angriber Donald Trump: Vi har ikke brug for pengene

16x9
Abigail Disney. Foto: TOBY JORRIN / Scanpix Denmark

En af USA's rigeste kvinder gør oprør mod Donald Trumps skattereform, selv om den gør hende endnu rigere.

USA's præsident Donald Trump var glad, da han onsdag fejrede sin store politiske sejr på græsplænen foran Det Hvide Hus.

Jeg håber virkelig, at jeg har gjort dig sur. Det burde du være.

Abigail Disney, filminstruktør.

Sammen med sine støtter i Det Republikanske Parti havde præsidenten gennemført den mest omfattende reform af USA's skattesystem i over 30 år.

- Det er altid rigtig sjovt, når man vinder, sagde præsidenten til sine tilhørere ved den offentlige ceremoni. 

Og Donald Trump har vundet en sejr med skattereformen, både politisk og personligt. Han får selv et millionbeløb ud af aftalen - ifølge beregninger fra Forbes.com sparer han personligt mindst 11 millioner dollars om året, hvis man tager udgangspunkt i præsidentens eneste tilgængelige skattepapirer, der er fra 2005. Hvor meget hans selskab The Trump Organisation sparer er umuligt at opgøre.

Reformen betyder lige nu lavere skatter for de fleste amerikanere, men de rigeste har udsigt til at spare mest.

Donald Trump og hans republikanske kolleger fejrer vedtagelsen af den nye skattereform.
Donald Trump og hans republikanske kolleger fejrer vedtagelsen af den nye skattereform. Foto: SAUL LOEB / Scanpix Denmark

Vil helst være fri for skattelettelsen

Et af de super-rige mennesker, som får en milliongevinst ud af reformen, er Abigail Disney, som er filminstruktør og arving til en del af Walt Disneys gigantiske formue.

Hun er god for cirka en halv milliard dollars, og har udsigt til en pæn besparelse på grund af skattereformen.

Men i modsætning til præsidenten, synes Abigail Disney ikke, at skattereformen er en sejr - faktisk vil hun helst ikke have pengene.

Derfor optræder hun nu på en video, hvor hun henvender sig til amerikanerne.

- Du har måske hørt, at det kaldes en skattelettelse, og ja det er en skattelettelse. En fed skattelettelse. Til mig, siger Abigail Disney til internetmediet NowThis.

- Men det er sandsynligvis ikke en meningsfyldt skattelettelse for dig. Hvis du ernærer dig ved at arbejde, bliver din indkomst sandsynligvis beskattet mere end min, når jeg først har lavet et selskab som pengene kanaliseres igennem, siger hun på videoen.

Skattelettelserne er nemlig til fordel for de mennesker, der er velhavende nok til at eje selskaber, som indtægterne kan kanaliseres igennem, inden de udbetales.

Gjorde intet for pengene

De lavere selskabsskatter er gjort permanente i den nye reform - men de skattelettelser som almindelige lønmodtagere i USA opnår lige nu, vil blive mindre og mindre i de kommende år for lønmodtagerne.

Og det gør Baigail Disney oprør imod. Hun er vred over, at de rigeste nu har udsigt til at blive endnu rigere - bare fordi de er rige.

- Jeg gjorde intet for at tjene de penge, og alligevel har jeg nu udsigt til at få en enorm økonomisk håndsrækning fra Kongressen, siger hun.

Hun opfordrer amerikanerne til at tænke på det fælles bedste i stedet for kun at fokusere på kortsigtede personlige gevinster for at sikre sammenhængskraften i samfundet.

- Jeg håber virkelig, at jeg har gjort dig sur. Det burde du være, siger hun i en direkte henvendelse til seerne af videoen.

Om Donald Trump har set videoen vides ikke - men han har i skrivende stund ikke tweetet om den.

Til gengæld skriver han, at de lavere selskabsskatter efter hans mening kommer til at gøre alle amerikanere rigere, fordi rigere selskaber vil betyde vækst og mere i løn til de mennesker som ikke hedder Disney eller Trump til efternavn.

Hvem der får ret, er endnu for tidligt at sige.